Kolosej

Garfield

13. 7. 2004
Ko je Jim Davis leta 1978 prvič objavil svoj strip, si verjetno ni predstavljal, da bo njegov glavni junak Garfield postal eden najslavnejših mačkov na svetu.
S svojim oranžnim kožuhom, velikimi očmi, samovšečnim karakterjem ter nenasitnim tekom (še posebej, če so v igri lazanje), se je ta nenavadni maček težkega kalibra kmalu priljubil številnim bralcem in kasneje tudi gledalcem po vsem svetu. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prvi filmar zbral dovolj poguma in slavnega junaka prenesel tudi na filmsko platno. Že človeške stripovske junake je namreč težko prirediti za filmski trak in nemalo jih je, ki so v filmu izgubili vso svojo stripovsko prepričljivost in privlačnost. Še toliko težje je, kadar gre za živalskega junaka, ki v svoji štirinožni podobi poleg živalskih združuje tudi človeške lastnosti - npr. govorjenje. Ustvarjalci filmskega Garfielda so se reševanja problema, ali narediti še eno risanko ali posneti film z resničnimi igralci, lotili na poseben način: oranžni maček je računalniška animacija, ljudje in ostale živali pa so resnične, v realnem okolju, le da tudi živalim pomaga premikati ustnice računalnik.

In zgodba? Ljubezen, ljubosumje, komični zapleti in spet ljubezen. Garfield živi srečno mačje življenje in ima svojega "gospodarja" povsem pod komando. Jon mu nudi vse, kar maček potrebuje: topel dom, nežno čohljanje, kadar mu to ustreza, in VELIKO okusne hrane. Ko se Jon (Breckin Meyer) zaljubi v privlačno veterinarko Lizo (Jennifer Love Hewitt), pa se za Garfielda začnejo težave. Z njo pride v hišo tudi novo štirinožno bitje - simpatični kuža Odie. Garfielda zgrabi hudo ljubosumje in rešitev je lahko le ena sama: on ali Odie. Ker Garfield ni brez razloga znan samo po svoji duhovitosti, temveč tudi iznajdljivosti, mora od doma Odie. Odpelje ga Srečko (Stephen Tobolowsky), navidezni ljubitelj živali, ki z njihovimi nastopi na televiziji služi mastne denarce. Garfielda, ki bi moral plesati od veselja, naenkrat zgrabi slaba vest. Mali Odie mu je s svojo prisrčnostjo in brezpogojno ljubeznijo že prirasel k srcu. Zato se odloči, da ga bo rešil in odpravi se po njegovi sledi v Veliko mesto.

Film Garfield je še eden v vrsti tistih, ki so doživeli slovensko sinhronizacijo. Ker je namenjen tudi najmanjšim otrokom, je to prav gotovo razveseljiv podatek. Slovenskemu Garfieldu je svoj glas posodil Viktorjev Jurij Zrnec (v originalni verziji Bill Murray). V vlogi Jona bomo poslušali Sama Jakoša, v Lizinem imenubo govorila Sabina Kogovšek, zlobnega Srečka pa bo predstavljal Niko Goršič. Režiser sinhonizacije je Franci Slak.

Nagradna igra

Dvoje moških bokseric, komplet pisal, Garfieldovi solnica in poprnica (treba je skrbeti za dobro lazanjo) ter nahrbtnik in dežnik - to so nagrade, ki si jih lahko primijavkate s sodelovanjem v nagrdni igri, ki poteka do 22. avgusta 2004. Vprašanje, na katerega morate odgovoriti, se glasi: kako se je imenoval možakar, ki je izvirno posojal glas televizijskemu Garfieldu, in zakaj ga je v filmu zamenjal Bill Murray? Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.