Kolosej

Shrek 2 osvaja!

17. 6. 2004
Shrek 2 je postal najdonosnejši animirani film vseh časov!

15. maja je bil prvič predvajan v Cannesu. Antonio Banderas in Justin Timberlake sta ob koncu filma jokala od ganjenosti.

19. maja je bila ameriška premiera. V anketi ob koncu filma je več kot 70 odstotkov gledalcev izjavilo, da si bodo film ogledali še najmanj enkrat. Film je prvi dan zaslužil izjemnih 11,8 milijona dolarjev.

V prvem vikendu je zaslužil neverjetnih 108 milijonov dolarjev. V vsej zgodovini filma je imel donosnejši prvi vikend le Spider-man.

12 dni po premieri je Shrek 2 z 260 milijoni dolarjev na 24. mestu najbolj donosnih filmov - po zaslužku v ZDA - vseh časov. Manjka mu le še milijon dolarjev, da bo dosegel celoten ameriški zaslužek prvega filma.

15. junija, torej po dobrih 4 tednih je Shrek 2 z zaslužkom 353 milijonov dolarjev izboljšal dosedanji rekord vseh časov med animiranimi filmi v ZDA.

Ko je leta 2001 v kino dvorane prišel veliki zeleni grdobec, je presenetil vse. Občinstvo z odlično, ne pretirano osladno animacijo, duhovitimi dialogi, namenjenimi prej odraslim kot otrokom, studio pa z odzivom, ki ga je nevsakdanja risanka dosegla pri občinstvu.

V Sloveniji je požel izvrstne kritike in velik obisk - videlo ga je več kot 32.000 gledalcev.

V čem je čar te nevsakdanje risanke?

Sodoben pristop do medsebojnih odnosov med liki.

Inovativna povezava med pravljičnimi stereotipi in resničnim življenjem.

Nevsakdanji glavni junaki, ki imajo veliko več realnih človeških lastnosti, kot jih imajo junaki klasičnih pravljic.

Izdatna mera humorja, na trenutke tudi malce črnega.

Klasični "dobri" liki dobijo tudi negativne lastnosti.

Občinstvo se v poplavi lepote, s katero nas preplavljajo oglaševalci, mediji in filmska industrija, laže poosebi z junakom, ki gledalcu ne vzbuja kompleksov in slabe vesti.

Morala zgodbe - lepota je v srcu, ne na površju.

Shrek 2 v slovenske kino dvorane prihaja 19. avgusta.

V Hollywoodu pa se že širijo govorice, da studio načrtuje dve novi nadaljevanji - Shrek 3 in Shrek 4 - z isto osnovno igralsko zasedbo: Mike Myers, Cameron Diaz in Eddie Murphy. Če se bodo govorice izkazale za resnične, obstaja tudi velika verjetnost, da se bo tem trem pridružil še odlični, zapeljivi, nevarni in šarmantni Obuti Maček - Antonio Banderas.