Kolosej

Shrek 2 nagrajuje

14. 6. 2004
Težko pričakovanje nadaljevanje dogodivščin ogra, ki je leta 2001 osvojil staro in mlado, prihaja 19. avgusta - do takrat pa vas čaka nagradna igra.
Shreka nam tokrat skoraj ni treba več predstavljati. Stari dobri zeleni "grdobec", ki je živel v daljni močvari, nas je pred natanko tremi leti navdušil v na prvi pogled nadvse tipični pravljici z junakom, lepo princeso, podlim hudobnežem in kopico pravljičnih bitij. A Shrek, ki mu je glas posodil Mike Myers, je vse prej kot tipični junak. Je namreč grd, zlovoljni ljudomrznež, ki rad malo postraši vaščane in podeželske kmete v soseščini in ki je zaradi svoje gigantske zelene pojave sem ter tja tudi nesrečen. A kot se za pravljico spodobi, je postal naš junak, pa naj bo kakršen koli že, na koncu vendarle srečen. Pristal je namreč v poročnem objemu princeske Fione.

Drugi del se nadaljuje natanko tam, kjer se konča prvi. Film nas bo skupaj s Shrekom in Fiono (glas Cameron Diaz) ter obveznim trmastim Shrekovim priveskom v obliki gobčnega oslička (glas Eddieja Murphya) popeljal v graščino »Daljnega kraljestva«, kamor se srečna mladoporočenca podata na vabilo njenih staršev. To sta kraljica Lillian (glas Julie Andrews) in kralj Harold (glas Johna Cleesa), ki nad hčerkino transformacijo, postala je namreč »grdobka«, in tudi nad Shrekom nista ravno navdušena. Še manj je navdušena njena skrivnostna ter v čarovnijah vešča botra (glas Jennifer Saunders), ki si želi, da bi Fionin urok z rešitvijo in poroko namesto Shreka razblinil njen sin, šarmantni princ z glasom Ruperta Everetta. Fiona je nad nekdanjo okolico razočarana, kralj Harold pa kmalu najame Obutega mačka (glas Antonia Banderasa), slovitega lovca na grdobce, ki naj bi obračunal s Shrekom…

Shrek 2 je z obiskom v ZDA potolkel številne rekorde! Že v prvem tednu predvajanja se je zavihtel med najbolj gledane filme leta, po zgolj štirih tednih predvajanja pa je postal najdonosnejši animirani film doslej. Da se producenti tega dobro zavedajo, pove tudi podatek, da si tudi bomo v prihodnosti veselili novih grdobčevih avantur. Za leto 2006 je namreč napovedan že Shrek 3!

Kot kaže, so tako glede na število obiskovalcev kot tudi v povprečju odlične ocene kritikov računalniško animirane animacije resnično v modi. Prvič smo mejnik v svetu animacij lahko okusili že pred osmimi leti, ko nas je zabaval Svet igrač, leta 1999 smo se z Življenjem žuželk in Mravljincem-Z podali v mikroskopsko okolje drobcenih bitij, leto kasneje pa dočakali Svet igrač 2 in Dinozavra. Med uspešnicami zadnjih let pa so Reševanje malega Nema, Ledena doba, Pošasti iz omare in seveda Shrek.

Nagradna igra

Do vključno 22. avgusta nam lahko pošljete odgovore na vprašanje, kateri igralci so posodili svoje glasove Shreku, Fioni in Oslu (v tem vrstnem redu). Če bodo vaši odgovori pravilni, boste sodelovali v žrebanju, v katerem bomo podelili deset Shrekovih ušes in morda še kakšno presenečenje. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.