Kolosej

Trojine nagrade

11. 5. 2004
Za čast, za zmago, za ljubezen! In prelepe nagrade!

Skoraj vsi poznamo legendo o trojanskem konju. Zgodbo o epskem boju med starimi Grki in Trojanci ter o lepi Heleni, katere ugrabitev naj bi bila glavni razlog te vojne. A vse skrivnosti trojanske vojne so do danes zares razumeli le tisti, ki so prebrali Homerjevo pesnitev Ilijado, sedaj pa na velika platna prihaja priredba njegove zgodbe, ki nas bo popeljala v osrčje legend in mitov o junakih, tovarištvu, prevarah ter ljubeznih, za katere se je vredno boriti in nenazadnje tudi umreti. Napad na Trojo se bo po vsem svetu, in sočasno tudi v Sloveniji, pričel 13. maja! Kako do vstopnic za prve predstave filma, si lahko preberete tukaj.

Zgodba se prične leta 1193 pred našim štetjem, ko je trojanski princ Paris (Orlando Bloom) ugrabil lepo Heleno (Diane Kruger), ženo špartanskega kralja Menelaja (Brendan Gleeson). Ta užaljen zapriseže maščevanje, v boj za družinsko čast pa mu sledi tudi brat Agamemnon (Brian Cox), kralj vseh Grkov. Pred obzidjem Troje se tako zbere nepregledna vojska, a trojanski kralj Priam (Peter O'Toole) se je ne ustraši, saj je njegovo obzidje do sedaj zavrnilo še vse sovražnike. V veliko pomoč mu je sin Hektor (Eric Bana), največji trojanski junak, ki se pogumno poda v boj. A tudi med Grki je velik junak Ahil (Brad Pitt), ki slovi po tem, da mu nobeno orožje ne more priti do živega.

Toda vojna traja dlje, kot bi kdorkoli pričakoval in zahteva hud krvni davek, pa tudi cilji vojne postajajo nekoliko zabrisani, saj se Agamemnonov boj za čast vse bolj sprevrača v pohlep. Toda boj ostaja več ali manj neodločen, dokler grški junak Odisej (Sean Bean) ne dobi zamisli, kako bi lahko pretentali Trojance, njegova briljantna ideja pa je še danes sinonim za največjo vojaško ukano vseh časov.

Da se nam obeta zares veličasten vojni spektakel, je poskrbel režiser Wolfgang Petersen, tudi ustvarjalec filmov Vihar vseh viharjev, Air Force One ter legendarnega Das Boot. Zatorej nabrusite meče, zloščite oklepe, poravnajte ščite, napnite loke in se udeležite ene največjih bitk človeštva za čast, slavo in ljubezen.

Troja je seveda tako obsežen spektakel, da je snemanje potekalo na različnih lokacijah po svetu, med drugim na Malti, v Maroku, Mehiki, Veliki Britaniji ter ZDA. Zaradi vojne v Iraku in posledičnih groženj so morali snemanje iz Maroka preseliti v Mehiko, a tudi tam niso imeli veliko sreče, saj so bili soočeni kar z dvema orkanoma, kar je tudi nekoliko zavleklo snemanje. A še bolj nenavadno je, da si je Brad Pitt, ki igra Ahila, med snemanjem natrgal prav levo Ahilovo tetivo, peta pa je, po legendi starih Grkov, tudi edino ranljivo mesto Ahila. Morda še poslednja neslana šala bogov z Olimpa?

Nagradna igra

V sodelovanju z distributerjem smo vam tudi tokrat pripravili nagradno igro z izjemno privlačnimi nagradami (glej sliko): usnjena skrinja s svečkami, deset filmskih t-shirtov z različnimi motivi, filmska kapa, tri verižice, trije obeski za ključe in trije knjižni zaznamki!

Nagradno vprašanje se glasi: kako se imenuje igralec, ki v filmu Troja upodablja Priama?

Vaše odgovore pričakujemo do 13. junija, nagrajence pa bo določil žreb.

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.