Kolosej

Hiša peska, megle in nagrad

14. 4. 2004
Potem, ko smo film Hiša peska in megle teden dni prikazovali predpremierno, zdaj ta izvrstna drama prihaja na redni spored. Poklanjamo vam dva izvoda romana Hiša peska in megle.

Kathy Nicolo (Jennifer Connelly) živi v hiši s čudovitim razgledom, ki jo je zgradil njen oče in poskuša preboleti nedavno ločitev od moža. Ker v tem času pozabi odpirati pošto, ji zaradi davčnega dolga zarubijo hišo. Na dražbi jo kupi iranski emigrant Behrani (Ben Kingsley), ki je večino denarja porabil za razkošno poroko svoje hčerke, sedaj pa išče nov dom za svojo ženo (Shohreh Aghdashloo) in sina. Kathy se med tem ne more nikjer ustaliti, spet prične popivati in vse bolj pogreša svoje staro domovanje. Na pomoč ji priskoči šerif Lester (Ron Eldard), ki je bil prisoten ob zaplenitvi njene hiše in se mu je Kathy zasmilila. Toda Behrani je hišo kupil povsem zakonito in čeprav jo je v začetku nameraval drago prodati, je sedaj ne namerava več zapustiti. Ko Kathy uvidi, da hiše ne bo mogla dobiti po pravni poti, začne kovati temačnejše načrte, hkrati pa se vedno bolj utaplja v spominih in sanjah. Glavna protagonista se tako kmalu znajdeta v globokem konfliktu med zakonitim in nezakonitim.

Film je nominiran za tri oskarje, in sicer za glavno moško vlogo, stransko žensko vlogo in originalno glasbo. To pa ne bo prvo soočenje Bena Kingsleya z oskarji, saj je bil do sedaj nominiran že štirikrat in je enega leta 1982 tudi dobil za upodobitev Gandhija v istoimenskem filmu. Jennifer Connelly smo lahko nazadnje videli v Hulku, za njen prejšnji film Čudoviti um pa je bila prav tako nagrajena z oskarjem. Avtor romana, na katerem temelji film in ki je bil tudi velika knjižna uspešnica, je za svojo zgodbo dobil več kot sto ponudb filmskih studiev.

Nagradna igra

Prav ta knjižna uspešnica pa bo (seveda v slovenskem prevodu) končala na knjižnih policah dveh naših bralcev. V nagradni igri ju namreč poklanja založba Meander, v žrebu pa ju bomo podelili nekomu izmed tistih, ki veste, kdo je avtor romana? Časa, da pošljete svoj odgovor, imate do vključno 9. maja.

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.