Kolosej

Poslednji samuraj

4. 2. 2004
Poslednji samuraj v vojni dveh svetov, spopadu dveh civilizacij. Sodelujte tudi v nagradni igri!

Letošnje filmsko leto bo prav gotovo v znamenju velikih, dragih in razkošnih epskih zgodovinskih spektaklov. Če odmislimo zadnji del trilogije Gospodarja prstanov, ki bi mu sicer lahko dodali vse zgoraj naštete pridevnike, le zgodovinskega morda ne, bo prvi v vrsti prav Poslednji samuraj. V osrčje zgodbe, ki se dogaja na Japonskem v sedemdesetih letih 19. stoletja, so postavljeni japonski samuraji, ki jih je na filmskem platnu nazadnje odlično upodobil sedaj že legendarni Akira Kurosawa. Ko želi japonski car Meji svojo konzervativno, poljedelsko in tehnološko zaostalo državo modernizirati in si jo hkrati tudi povsem podrediti, ter se pri tem najprej loti vojske, so prav samuraji tisti, ki se temu najbolj upirajo. Beseda samuraj namreč ne predstavlja samo vojaka, temveč označuje življenjsko filozofijo in način življenja, ki ga želi cesar spremeniti. Najbolj trd oreh je bojevnik in pesnik Katsumoto (Ken Watanabe), ki je s svojimi tovariši na čelu odpora proti cesarju. Po nasvetu princa Mitsuia cesar za vojnega svetovalca najame poveljnika Nathana Algrena (Tom Cruise), junaka ameriške državljanske vojne, ki se zaradi razočaranja nad spremembami v lastni domovini odloči oditi v tujino. Njegova prva naloga je pregnati samuraje iz planin in jih uničiti. V prvem spopadu brez zmagovalca je Nathan ranjen in se znajde v ujetništvu Katsumotovih bojevnikov. Medtem ko počasi okreva, spoznava kulturo in način življenja ljudi, ki jih je želel uničiti. Uči se njihovega bojevanja in spoznava njihovo filozofijo. Kmalu se znajde pred težko odločitvijo, razpet med zvestobo do delodajalca in novimi spoznanji o svojih nekdanjih sovražnikih. Medtem pa se okrog njega bije epska bitka med dvema svetovoma in dvema obdobjema, vojna dveh civilizacij.

Z zahtevnimi in atraktivnimi akcijskimi scenami, ki bodo v veselje vsem ljubiteljem akcije in mečevanja, z obetavnim scenarijem, z izdelanimi liki in dramatičnostjo, ter nenazadnje s Tomom Cruisem v glavni vlogi, bi film moral zadovoljiti tako številne gledalce kot najzahtevnejše kritike.

Režiser Edward Zwick se je že kot najstnik navduševal nad japonsko kulturo in japonskimi filmi. Film Akira Kurosawe Sedem samurajev si je ogledal ničkolikokrat in ne skriva občudovanja do njegovega režiserja. Pravi, da je bil prav perfekcionizem Kurosawe tisti, ki je prevesil tehtnico v smer, da tudi sam postane režiser in posname filme, kot so Glory in Jesenska pripoved, Zaljubljeni Shakespeare, I am Sam in Traffic (zadnje tri kot producent). Zaljubljeni Shakespeare mu je kot producentu prinesel tudi oskarja.

Nagradna igra

Do vključno 29. februarja pričakujemo odgovore na nagradno vprašanje: kolikokrat je bil Tom Cruise že nominiran za oskarja in kolikokrat je oskarja tudi dobil? Če boste odgovorili pravilno in imeli srečo pri žrebu, bo ena od nagrad vaša. Tokrat poklanjamo: 5 samurajskih t-shirtov, 3 CD-je s filmsko glasbo, sushi set, set posodic in 5 pahljač. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.