Kolosej

Brata držita skupaj!

22. 2. 2004
Nova komedija bratov Farrelly Kot rit in srajca 4. marca prihaja tudi na naš spored. Do takrat pripravite smejalne mišice in sodelujte v nagradni igri.

Režiserski in producentski tandem bratov Farrelly je postal že kar sinonim za odlično, domiselno in donosno komedijo. A njuni filmi so precej več, kot zgolj zabavne burke, saj nam vedno na samosvoj način sporočata, kako različni, pa vendar v osnovi zelo podobni, smo si ljudje. V legendarnem Butcu in butcu sta nam prikazala drugo plat norosti, v Nori na Mary sta reševala ljubezenske obsesije s Cameron Diaz, Jaz, Irene & jaz je zbližal vedno malce blaznega Jima Carreya in simpatično a neodločno Renee Zellweger, v filmu Ljubezen je slepa pa sta skupaj z umetno odebeljeno Gwyneth Paltrow dokazala, da resnične lepote ne gre iskati zgolj v zunanjem izgledu. Tokrat nam bosta s svojim nenavadnim, a hkrati izredno smešnim slogom, v filmu Kot rit in srajca prikazala pravi pomen bratovske ljubezni.

Bob (Matt Damon) in Walt (Greg Kinnear) sta siamska dvojčka, zdužena v predelu bokov. A brata se odlično razumeta in znata svojo posebnost odlično izkoristiti, tako ob vsakdanjih opravilih, kot tudi pri igranju hokeja ali rokoborbe. Njuno sožitje je tako harmonično, da si prisežeta, da se nikoli ne bosta pustila ločiti.

A Walta po končanem šolanju zamika kariera v Hollywoodu, čemur pa Bob nasprotuje. Kjub temu dvojčka nazadnje vendarle odideta v obljubljeno deželo filma in uspe jima prodor na televizijo. Njuna simpatičnost kmalu požanje veliko odobravanje gledalcev, čemur seveda sledi hitra pot do slave in bogastva. Toda Bob postaja vse bolj nesrečen, saj uvidi, da to ni tisto, kar je želel v življenju početi, medtem ko je za Walta to izpolnitev sanj. Dodatne težave nastopijo, ko se Walt zagleda v lepo igralko (Eva Mandes), kajti dva sta par, trije so gneča. Bo nekdanja ljubezen med bratoma dovolj močna, da bo vzdržala vsem pritiskom sodobnega sveta, ali pa je to konec njunega sobivanja v enem telesu?

Brata Farrelly sta zanimivost filma še povečala s številnimi znanimi igralci, ki upodobijo sami sebe, od pevke Cher, Maryl Streep, Jaya Lena, Jacka Nicholsona, Jesseja Venture, Luka Wilsona, pa vse do Ala Pacina. Komedija, ki je ne smete zamuditi!

Izraz siamska dvojčka prihaja od bratov Bunker (Eng in Chang), rojenih leta 1811 v Siamu. Takrat so na siamske dvojčke gledali s prezirom in večina je bila zapuščenih že ob porodu, a brata Bunker sta imela več sreče. Kasneje sta živela v Ameriki, se tam tudi poročila, imela skupaj kar 22 otrok in umrla v 63. letu starosti. Glavni vlogi v filmu Kot rit in srajca sta bili najprej namenjeni Jimu Carreyu in Woodyju Allenu, a ta ideja je bila kasneje opuščena. Kot dodatna šala, sta prinčeski Damona in Kinnearja urejeni po vzoru Harryja in Lloyda iz filma Butec in butec.

Nagradna igra

Siamski dvojčki so svoje ime dobili po Siamu. Katera država je to dandanes, vas sprašujemo v nagradni igri. Če boste sodelovali s svojim odgovorom in imeli srečo pri žrebu, se vam morebitnega aprilskega dežja ni treba bati, saj bomo poklonili tri Stuck On You dežnike - in to ravno še v času: nagradna igra se namreč izteče 29. marca. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.