Kolosej

Nagradni Pozabljeni

21. 10. 2004
Spomin je pogosto predmet filmskih zgodb. Celo več: v filmih, ki smo jih v naših kinematografih predvajali v zadnjih šestih letih, je najpogosteje prikazana bolezen, oziroma motnja, prav amnezija. Boste pozabili Pozabljene?
Telly Paretta (Julianne Moore) je ena od junakinj, ki bo k prej omenjeni statistiki pristavila svoj lonček. Pred dobrim letom dni je v letalski nesreči izgubila osemletnega sina Sama. Telly žal ne more priti iz obdobja žalovanja - celo več, z nesrečno usodo svojega sina je tako obsedena, da s soprogom poiščeta pomoč psihiatra dr. Muncea (Gary Sinise). Kljub rednim srečanjem z njim Telly ne more opustiti dnevnega obreda, ko stoji pri Samovi omari, gleda njegove slike, pretipa njegove rokavice za baseball ... A dr. Munce jo tolaži, da je to nekaj normalnega, da tako pač deluje spomin.

A ta spomin ima, kot kaže, nekaj napak, saj se Telly pogosto spominja nečesa, česar ni ali kar se ni zgodilo. Na mizici ni več skodelice kave, ki jo je pila še pred nekaj trenutki, njen avto ni parkiran tam, kjer ga je bila pustila prejšnji večer ... In dr. Munce jo spet prepričuje, da je to pač način delovanja spomina. Da začne plahneti.

Izkaže se, da dr. Munce ves ta čas ni govoril čiste resnice. Nekega dne ji namreč pove, da je ob spontanem splavu utrpela hudo travmo, njena diagnoza pa se glasi: paramnezija, motnja, pri kateri pacient pomeša sanje in domišljijo z resničnostjo.

Toda Telly tega ne želi sprejeti. Ne more pozabiti in do tega je ne morejo pripraviti niti soprogova prošnja niti to, da kar naenkrat izginejo vsi fizični dokazi tistega, česar se sama še kako dobro spomni. Imela je sina, umrl je v letalski nesreči. Spomni se nosečnosti, vsega njegovega življenja, živo vidi zadnje trenutke pred njegovim vkrcanjem na letalo. Potrebuje nekoga, ki ji bo pomagal ugotoviti, da njeni spomini niso le plod njene domišljije ...

Julianne Moore smo pri nas v zadnjem času večinoma gledali v temačnih in grozljivih filmih ali vsaj resnih dramah (Ure do večnosti, Daleč od nebes, Ladijske novice, Hannibal, Magnolija ...) Izjema je morda samo znanstveno-fantastična parodija Evolucija. Ko so Julianne vprašali, kaj ji je ljubše, grozljivke ali komedije, je povedala, da nima favoritov, da pa ji je bila od grozljivk v zadnjem času najbolj všeč 28 dni pozneje. Zdi se ji namreč, da bi se kaj takega lahko zgodilo tudi v resnici.

Gledalce prosimo, naj tistim, ki filma še niso videli, ne izdajo celotnega razpleta filma. Prav zaradi preprečevanja izdajanja razpleta smo na strani filma Pozabljeni onemogočili forum.

Nagradna igra

Na to, da filma Pozabljeni nikoli ne boste pozabili, bo morda vplivala kakšna nagrada, ki vam jo lahko nameni žreb - če seveda imate to srečo. V nagradni igri podarjamo tri originalne t-shirte. Če se želite potegovati za enega od njih, nam morate do vključno 21. novembra poslati pravilen odgovor na nagradno vprašanje: naštejte vsaj dva filma, ki smo ju v Sloveniji v kinu gledali v zadnjih šestih letih in v katerih se pojavi problem izgube spomina. (Film Pozabljeni seveda ne velja kot eden od možnih odgovorov.)

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.