Kolosej

Sleparja za najbolj neučakane

23. 9. 2003
Od četrtka dalje si lahko predpremierno ogledate novo mojstrovino Ridleya Scotta! Sleparja čisto pošteno nagrajujeta.
Ridley Scott nam je v zadnjih treh letih obudil epskega Gladiatorja, nam serviral večerjo s Hannibalom in nas postrojil med preživele Sestreljenega črnega jastreba. Eno največjih režiserskih imen današnjega časa pa je s tokratno inteligentno komično kriminalno dramo bližje filmu Thelma in Louise, za katerega je pred desetimi leti prejel zasluženih šest nominacij za oskarja. Napovedovanje je nehvaležno, ampak nekaj mu jih privoščimo tudi za Sleparja. Film na redni spored prihaja v začetku oktobra, vabimo pa vas, da si ga ogledate na predpremiernih projekcijah v kinu Vič ob 21. uri - vsak dan od četrtka, 25. septembra dalje.

Roy je v majhnem mestecu pravi naslov za izvajanje ukan. Skupaj s svojim ambicioznim varovancem Frankom sta mojstra akviziterskih in drugačnih sleparij, med njunimi vročimi artikli pa se najbolje prodaja "filtrirni sistem za vodo", pod nalepko najcenejšega vodnega filtra, ki ga ponujata nemočnim strankam z obljubljanjem čudovitih nagrad. Donosno partnerstvo pa ogroža Royevo neuspešno zasebno življenje. Kot agorafobik se namreč boji odprtih prostorov, se predaja verižnemu kajenju, zanemarja vsakršna osebna razmerja in počasi izgublja razsodnost, obisk psihiatra pa postane neizbežen.

Roy se nadeja, da bodo njegovo kriminalno produktivnost rešile že tabletke, terapija, ki ga čaka, pa je morda več, kot si lahko želi. V Royevo nevrotično življenje namreč vstopi njegova izgubljena 14-letna hčerka Angela, ki se z zvedavostjo uspe zbližati z očetom, a s svojim prihodom tudi ogrozi donosno prevaro, ki jo Roy načrtuje s Frankom.

Vlogo štirinajstletnice so zaupali Alison Lohman, ki je kljub svojim 23 pomladim mlado nadarjeno deklico odigrala brezhibno. Sam Rockwell kot Frank poskrbi za nekaj zabavnejših prizorov, v glavni vlogi pa blesti oskarjevec Nicolas Cage, ki se je v vlogo sleparja, ki potrebuje tudi kanček čustvenega razumevanja, zelo poglobil: "Roy je v življenjski zanki, iz katere ne more sam najti izhoda. Vsak dan ga omejujejo obredi, ki ga na koncu popolnoma izčrpajo."

Z Cageovim delom je zadovoljen tudi režiser Ridley Scott, ki je nad svojo prvo komedijo postal preprosto navdušen: "Z Nicolasom sva med snemanjem preživela čudovite trenutke. Nic je namreč ne le izjemno nadarjen, pač pa tudi imeniten fant in človek, s katerim je delo pravi užitek." In še režiserjev komentar o filmu: "Mislim, da je film izjemno zanimiv. V ospredju je seveda humor, ki pa ima v ozadju moralno zgodbo z zanimivimi liki. Neiskrene ljudi smo prikazali na iskren način, saj Sleparja ni domišljija, kako kriminalni geniji dobijo goro denarja, pač pa prikaz o ljudeh iz vsakdanjega življenja, ki se urijo v goljufijah."

Nagradna igra

Ostalim v glavnem jemljeta, vam pa bosta
Sleparja tudi nekaj podarila. V nagradnem fondu sta dva filmska almanaha, dva para vstopnic in deset filmskih map. Nagradno vprašanje bo tokrat spet silno lahko - nepravilnih odogovorov takorekoč ne bi smelo biti. Sprašujemo vas namreč, kateri film Ridleya Scotta je vam najljubši? Odgovore pošljite do vključno 19. oktobra. Nagrajence bomo izžrebali. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.