Kolosej

Butec in butec na kvadrat ali n-to potenco!

1. 8. 2003
Butca, ki sta pred leti obnorela Slovenijo, se vračata - tokrat še mlajša in - saj ne boste verjeli - še bolj butasta. Takorekoč butastejša.
Ne glede na to, kako zelo butasta sta bila, sta se Butec in butec leta 1995 slovenskemu občinstvu izjemno priljubila. S svojimi butalskimi štosi sta izvabljala salve smeha in v kinodvorane privabila skoraj 120 000 gledalcev. Film je bil tako ob koncu leta 2002 na 16. mestu lestvice najbolj gledanih filmov vseh časov v Sloveniji. Nesporni zvezdniški status Jima Carreyja je po Maski in Aceu Venturi film samo še dodatno utrdil, v zvezdno orbito komikov pa je lansiral tudi scenarista in režiserja, brata Petra in Bobbyja Farrellyja. Film je s skromnimi 16 milijoni dolarjev proračuna po vsem svetu nakoval kar 374 milijonov dolarjev prihodkov, ob izidu na videu pa se je dokončno zapisal med klasike komičnega žanra.

Kljub povedanemu je trajalo kar nekaj let, preden se je scenarist Robert Brener domislil, v kakšni zgodbi bi se spet lahko družili s parom ljubkih luzerjev. Butca se tako vračata v svoji gimnazijski izvedbi, torej iz časov, ko še nista sledila Mary z njenim problematičnim kovčkom v Aspen. Prav zato, ker se zgodba dogaja kronološko pred izvirnikom, govorimo o "preddelu" (ang. prequel), zanj pa so producenti namenili skoraj še enkrat večji proračun kot za prvi del filma (30 milijonov dolarjev). V filmu Butec in butec 2 bomo izvedeli, kako sta se Lloyd in Harry spoznala in zakaj sta postala takšna, kot sta. Butasta pač.

Ob prihodu uradno enega od najbolj butastih filmov vseh časov smo vam pripravili tudi nekaj prijetnih presenečenj. V Koloseju v Ljubljani bomo postavili posebno steno za fotografiranje, na kateri bosta butca z izrezanimi obrazi. Če se boste počutili butasto, se boste lahko postavili tako, da bo na tapeti vaš obraz in se fotografirali. V soboto in nedeljo, 16. in 17. avgusta, med 19. in 20. uro vas bomo tudi brezplačno fotografirali, če boste to želeli - pokrovitelj fotografiranja je Foto Amida. Prav tako v soboto in nedeljo, 16. in 17. avgusta, vam bomo ob nakupu dveh vstopnic za ogled tega filma podarili kupon za male kokice. In kaj se dogaja v nadaljevanju, Butec in butec 2: Ko je Harry srečal Lloyda?

Selimo se v leto 1986 (predvsem moški liki so izvrstni primeri "v modi najhujšega obdobja vseh časov"), ko se Lloyd (Eric Christian Olsen) in Harry (Derek Richardson) vpišeta na gimnazijo in takoj postaneta najboljša prijatelja. Ker sta nekoliko omejena, ju želi pokvarjeni ravnatelj (Eugene Levy) vpisati v program za učence s posebnimi potrebami, državni denar za to pa pospraviti v lasten žep. Bebca, kakršna sta, Lloyd in Harry totalno padeta na foro in še sama začneta novačiti učence, da bi se jima pridružili v programu, s tem pa pritegneta pozornost lepe novinarke Jessice (Rachel Nichols), ki takoj zavoha ravnateljeve smrdljive nakane. A le kako naj ga razkrinka, če sta posredi dva popolna idiota?