Kolosej

Kifeljske nagrade!

15. 7. 2003
Kifeljcem smo premetali žepe, jih legitimirali in popisali stanje. Zaseženo dajemo na nagradno avkcijo!
e-karticaKifeljci nocoj prihajajo na predpremierni obisk! Če jih boste danes zamudili, ni panike, vse je pod (k)ontrolo - Kifeljci zares pridejo 24. julija, ko bo dovolj modre zgage za vse, ki bi se želeli nasmejati do solz. Gre za najuspešnejša švedsko komedijo vseh časov in zagotovilo za njen humor je zagotovo avtorska ekipa, ki nas je navduševala že s komedijo Jalla! Jalla! in kontroverzno dramo Pokaži mi ljubezen. Jalla! Jalla! je v Ljubljani nasmejala 12.000 gledalcev, kar je za neodvisni film, ki povrh vsega ni v angleškem jeziku, eden od boljših rezultatov, ki ga samo še preseže 17.600 gledalcev nenavadne uspešnice Pokaži mi ljubezen, ki nas je navdušila s svojo toplo neposrednostjo. Zdaj je čas za Kifeljce, ki vam prinašajo t-shirt z napisom "Kifeljci - vse je pod (k)ontrolo", kar bo fina zafrkancija, če imate namen letos izvajati bližnja srečanja z modrimi angeli, poleg t-shirta pa bomo nekomu poklonili DVD izdajo komedije Jalla! Jalla! In kaj morate storiti, da bi vaš glas upoštevali pri žrebanju? Prosimo vas za vic o policajih. Ampak pozor: ne pozabite, da šal o policajih ni - ker je vse res! Med pošiljatelji bomo dva nagrajenca izžrebali in objavili nekaj šal. Začnite s pošiljanjem - časa imate do vključno 17. avgusta 2003.

Švedsko uspešnico leta je zrežiral in pomagal napisati Libanonec Josef Fares, mlajši brat glavnega igralca Faresa Faresa, s katerim sta doslej že sodelovala v uspešni komediji Jalla! Jalla!. Nadarjeni 26-letni Josef je doslej režiral že več kot 50 kratkih filmov, pred petimi leti pa so ga kot najmlajšega študenta v zgodovini sprejeli na filmsko šolo v Stockholmu. Tokrat nam ponuja odbito parodijo na razgibane filme, kot so Vrnitev v prihodnost, Rambo, Umri pokončno, Posebno poročilo in Matrica, s katero bo dodobra pretegnil smejalne mišice tudi slovenskim gledalcem.

Kaj torej počnejo Kifeljci (razen običajnih štosev, ki so - kot priznavajo celo sami - vsi čisto zares), da je tako hudo?

Policist Benny je obseden z ameriškimi policijskimi klišeji. Še v svojih sanjah si izmišlja situacije, v katerih bi z obilico strelskih spretnosti sam obračunal s katerim koli nepridipravom. A njegovo življenje v uniformi le ni tako pestro. Pravzaprav je naravnost dolgočasno, saj v majhnem in mirnem švedskem mestecu Högboträsk, v katerem skrbi za red skupaj s svojimi tremi kolegi, kriminal preprosto ne obstaja. Zato večino svojih dni preživi ob pitju kave, uživanju slastnih klobasic in preganjanju izgubljenih krav. Mir in tišina, sanje slehernega drugega policista, pa zmoti švedsko vlado, ki se odloči za radikalni ukrep. Zaradi pomanjkanja nepridipravov želijo namreč zapreti prav lokalno policijsko postajo v Högboträsku.

Benny in prijatelji pa si svoje sanjske službe ne bodo pustili odvzeti tako zlahka. Če statistika o kriminalu za potrebe vodstva ni tako "blesteča", so jo modri angeli pripravljeni tudi nekoliko prirediti. In da bi ostali v svojem poslu, se oprimejo dvomljivih policijskih metod (prijemov) ...