Kolosej

Vsi blond, vsi enakopravni

30. 6. 2003
V Ameriki so poblondeli - 30. junij je nacionalni blond dan.
V začetku julija na ameriška kino platna prihaja drugi del uspešnice Blondinka s Harvarda. Tudi v Blondinki s Harvarda 2, ki k nam prihaja 14. avgusta, nas bo s svojimi blond štosi kot sladka, naivna in nekoliko kratka Elle Woods v smeh spravljala Reese Witherspoon, ki je po anketah sodeč prava ljubljenka ameriških gledalcev. To je bržkone tudi razlog, da je za vlogo v nadaljevanju Blondinke dobila kar 22 milijonov dolarjev honorarja. Pred kratkim je sporočila, da pričakuje drugega otroka. Ker je bila ravno v Veliki Britaniji na snemanju filma Vanity Fair, so njeni šefi promocijo Blondinke organizirali kar na Otoku. Iz Amerike so dali v London prepeljati sto najbolj uglednih ameriških novinarjev, čeprav je Reese obljubila, da bo kljub nosečnosti prišla na ameriško premiero.

Pred samo premiero pa so v ZDA organizirali tudi nacionalni blond dan. Dan vključuje različne aktivnosti, festivale, seminarje in podobno, prispeval pa naj bi k premagovanju predsodkov do blondink (in malo manj do blondincev)...

Blondinka s Harvarda je komedija, ki je postala eden od najbolj dobičkonosnih filmov studia MGM vseh časov (kar sicer ni bilo tako težko, saj so snemali flop za flopom). Prvi del Blondinke je samo v Ameriki več kot popeteril svoj 18-milijonski proračun, saj je pridelal 96,5 milijonov dolarjev zaslužka.

Zdaj se Elle Woods vrača. Po diplomi na Harvardu je njen novi projekt poroka z Emmettom (Luke Wilson). Zaplete se, ko izve, da sorodniki njenega štirinožnega prijatelja Bruiserja ne bodo mogli priti na poroko, ker bo kozmetično podjetje (ki dela presneto dobro kozmetiko) prav takrat opravljalo preizkuse na njih!

Za Elle je to dovolj velik razlog, da se na vrat na nos odpravi v Washington, kjer namerava vzeti stvari v svoje zmanikirane roke in doseči prepoved preizkusov na živalih. Vlada je izvoljena od ljudstva in dela za ljudstvo in kar se Elle tiče, je tudi Bruiser ljudstvo!

Ker pa se na politiko čisto nič ne spozna, mora v Washingtonu najprej skleniti poiskati zaveznika. Njen vodič po političnih kuloarjih tako postane starejši možak Sidney (Bob Newhart), portir v njenem hotelu. In tako se Elle zaplete v vrtinec političnih manevrov, preračunljivih senatorjev in skritih namer. Uresničiti mora svoj politični program, pri tem pa paziti, da se torbica in čevlji popolnoma ujemajo z njenim kostimčkom. Washington ne bo nikoli več tak, kot je bil doslej.

Včasih se zdi, da liki, ki naj bi bili zgolj karikature, niso daleč od resničnih ljudi, ki jih upodabljajo. Reese Witherspoon je namreč v skrbi za pravilno vzgojo svoje prvorojenke Ave šla tako daleč, da je poskrbela za politično korektno Barbie, ki jo ima Ava zelo rada. V okviru promocije filma je namreč nastala Barbie po podobi Elle Woods - ves Reesein zaslužek bo šel v dobrodelne namene. Poleg tega pa so v modna oblačila oblekli tudi Bruiserja in oblekice poslali v trgovine za hišne ljubljenčke.