Kolosej

Turnir Age of Empires v 515temu

19. 6. 2003
Prihodnjo soboto se v Kolosejevem 515temu obeta novo tekmovanje. Pomerili se boste v veščinah in spretnostih, ki jih zahteva igra Age of Empires II: The Conquerors.

Kaj je igra Age of Empires? Kratka zgodovina.

Age of Empires (v nadaljevanju AOK) je kultna igra izpod rok programerjev in grafičnih oblikovalcev v Ensemble Studios. Je najbolj prodajana igra vseh časov, saj so v letih od njenega izida so prodali preko 2 milijona enot te odlične realno-časovne strategije.

Nadaljevanje te igre je sledilo le leto kasneje, ko so Ensemble Studios in Microsoft izdali Age Of Empires: Rise Of Rome. V igro so dodali nove civilizacije, boljše grafično okolje in s tem omogočili igralcem še večje igričarske užitke.

Po velikih uspešnicah pa so se pri Microsoftu in Ensemble Studios odločili, da bodo naredili še nadaljevanje prve igre in njene nadgradnje. In kmalu je sledil izid Age Of Empires II: The Age Of Kings. Oblikovalci so igro popolnoma prenovili, dodali nove civilizacije. Število civilizacij se je sedaj povzpelo že na številko 13, poleg tega pa se je povečalo tudi število enot (konjeniki, lokostrelci, pehota, orožja za obleganje...).

Vendar pa se je zaradi pritiskov igralcev in zaradi izrabljanja slabih strani igre Microsoft (in ES) odločil, da bodo izdali nadgradnjo za ta del igre. Nadgradnja so izdali pod imenom Age Of Empires II: The Conquerors in vanjo dodali še nove civilizacije (Hune, Korejce ...), nove "karte", med katerimi igralci izbirajo, nove načine vojskovanja, še več dodatnih bojnih enot idr. Skratka z AOK:TC so zadovoljili veliko večino igralcev, ki so se pritoževali nad Age Of Empires II: The Age Of Kings.

Več o posameznem delu iger si lahko preberete na uradni strani:

Age of Empires:
http://www.ense mblestudios.com/aoe/index.shtml
Age Of Empires: Rise Of Rome
http://www.ense mblestudios.com/ror/index.shtml
Age Of Empires II: The Age Of Kings
http://www.en semblestudios.com/aoeii/index.shtml
Age Of Empires II: The Conquerors
http://www.e nsemblestudios.com/aoeiix/index.shtml

Kratek opis igre Age Of Empires II: The Conquerors

AOK:TC je realno-časovna strategija, v kateri je cilj premagati nasprotnika s pomočjo svoje vojske. Omogoča enoigralski način igranja (igralec proti računalniku ali pa igralec, ki igra kampanje) in pa seveda večigralski način, zaradi katerega je igra postala tako zelo priljubljena.

Igralec si mora na prvi stopnji izbrati raso, saj je od tega odvisno, kakšno bo igro igral. Od izbora rase je namreč odvisno, ali bo njegova prevladujoča enota pehota ali konjenica, ladje ali orožje za obleganje. Izbira pa je precej težka, saj ima vsaka rasa v igri svoje določene prednosti in seveda tudi slabosti. Pri nekaterih rasah, denimo, delujejo hitreje kmetje (ki skrbijo za prehrano, rude in les), pri drugih vojska, ki ima morda tudi močnejše ščite od vojske nasprotnika.

Cilj vsakega igralca je, da si nabere zadostno količino virov (hrane, lesa, zlata in kamna) in z njihovo pomočjo kupuje vojake in težke bojne stroje. Z vojsko pa je cilj uničiti nasprotnikovo vojsko, prebivalstvo in s tem je cilj - popolna zmaga nad nasprotnikom - zaključek.

Pravila turnirja

Potek

Turnir se začne ob 10. uri v 515TEMu Compaq v Koloseju v Ljubljani. Vsi igralci morajo biti na prizorišču turnirja najkasneje ob 9:30. Turnir bo potekal predvidoma do 18. ure, ko bo finalni dvoboj za naziv najboljšega v Sloveniji.

Prijave

Prijave na turnir so možne na uradni strani ali pa neposredno na mestu dogodka eno uro pred uradnim začetkom. Prijavnina za tiste, ki se bodo prijavili prek interneta, znaša 2.000 SIT, za tiste, ki pa se bodo prijavili na mestu turnirja, pa 2.500 SIT.

Vsi udeleženci, ki so bodo prijavili na turnir prek interneta, dobijo majico z znakom turnirja. To velja samo za udeležence, ki se bodo na turnir prijavili preko interneta.

Na turnir se samostojno lahko prijavijo le udeleženci, ki so starejši od 16 let. Mlajši od 16 let pa morajo prinesti pisno dovoljenje staršev, da se lahko udeležijo turnirja. Potrdilo si lahko prenesejo iz uradne strani na naslovu: http://www.soncek.com/aok/potrdilo.pdf

Žreb

Žreb parov uvodnih bojev se bo pričel točno ob 9:30 na samem prizorišču pred prostori 515TEMa Compaq v Koloseju. Izžrebali bomo samo prve pare, v vseh nadaljnih krogih pa bo veljal razpored turnirja, ki bo razobešen na dobro vidnem mestu.

Sistem igranja

Ob zadostnem številu prijav (16, 32, 48, 64) se bo turnir izvedel po sistemu "Double Elimination", kar omogoča vsakemu igralcu, da ob prvem porazu še ne izgubi možnosti za zmago na turnirju.

Če pa se bo na turnir prijavilo neparno število udeležencev, bo turnir potekal na eno samo zmago, kar pomeni, da se poraženec boja iz nadaljnega boja za prvo mesto umakne in v naslednji krog napreduje samo zmagovalec.

Pravila igranja

Igra se igra na sistam ALL RANDOM (vse naključno), kar pomeni, da si igralci ne bodo mogli izbirati rase, ki jim najbolj ustreza, prav tako pa ne bodo mogli vplivati na to, kateri karti bosta igrala.

Natančnejše nastavitve:

  • Civilisation: Random
  • Game Type: Random Map
  • Map Type: Random
  • Map Size: Small 2 Player Map
  • Difficulty: Hard
  • Resources: Standard
  • Game Speed: Normal
  • Reveal Map: Normal
  • Starting Age: Dark Age
  • Victory: Standard
  • Team Together: On
  • Lock Teams: On
  • Allow Cheats: Off
  • Population Limit: 200
  • All Techs: Off
  • Record game: ON

Za red in pošteno igro na turnirju bodo skrbeli organizatorji in pa tričlanska komisija v sestavi delavcev 515TEM Compaq, ki bodo v skrajnem primeru odločili, kdo je zmagovalec posameznega dvoboja.

Skrajni primeri so:

  • kadar je eden od igralcev v očitni prednosti, drugi igralec pa ne odstopi od igre;
  • kadar se igra določenega para traja več kot uro in pol.