Kolosej

Nagrade kot Bes pod kontrolo

29. 5. 2003
Tokrat boste za nagrade resno morali po_____ti. Prazna mesta izpolnite po svoje, vključite kreativnost in si dajte duška z zmerjanjem! Naš bes bo ušel kontroli, pod kontrolo pa ga bomo spet spravljali v najboljši komediji letos Bes pod kontrolo.
e-karticaKo manjši nesporazum na letalu preraste v kričanje izven nadzora, se nežnemu in prijaznemu Daveu Buzniku (Adam Sandler) zgodi nekaj, česar mu nihče ne bi pripisal. Sodnica (Lynne Thigpen) mu dosodi obvezno psihološko terapijo, da bi lažje nadzoroval svojo jezo in bes. Dave se zato začne udeleževati delavnic doktorja Buddyja Rydella (Jack Nicholson) in tako postane član njegove skupine glasnih ekscentrikov.

Buddyjev nenavadni pristop in metodologija temeljita na ostri konfrontaciji, kar Davea popolnoma zmede, saj to ni njegov način reagiranja, zato ni čudno, da ga kmalu spet zanese in spet se znajde pred sodnico Danielsovo, ki je tokrat še strožja. Ali bo resno vzel svojo terapijo ali pa gre v zapor...

In tako se zgodi, da se Buddy k Daveu kar preseli. Skupaj naj bi preganjala Daveove notranje demone, ki pa jih očitno zelo manjka Buddyju, saj se nikoli ne zadrži, preden iz sebe butne kakšno zoprno opazko ali vulgarno pripombo, namenjeno Daveomu dekletu Lindi (Marisa Tomei)... Toda tudi Buddy naredi korak preveč in Dave je pred težko odločitvijo: ali se bo spet potegnil vase in požrl, kar je priletelo vanj, ali se bo končno postavil zase? Kaj je sploh tisto, kar Buddy s svojo na prvi pogled zmedeno terapijo hoče od njega?

Bes pod kontrolo je vrhunska komedija, ob kateri vam bo zaradi solz smeha prav prišel tudi kakšen robček - zagotovilo za smeh pa sta glavna igralca. Adam Sandler v filmih, ki niso komedije, deluje nekoliko čudno (čeprav je lahko odličen, kot na primer v filmu Punch-drunk Love), Jack Nicholson pa tako ali tako privabi smehljaj na usta, čeprav se drži kislo kot Gospod Schmidt. Da bi moral terapevta zaigrati Nicholson, je ideja, za katero je kriv Sandler, saj se mu je med branjem scenarija vedno prikazoval prav Jack - in že tako smešne situacije so se Sandlerju zazdele še bolj komične. Lik doktorja so še dodelali tako, da gledalcu nikoli ni povsem jasno, ali ima samo tako zmešane metode ali je v resnici sam zmešan... Dilemo boste lahko sami razrešili od 5. junija dalje, ko film prihaja na redni spored.


Anger management je področje psihologije, ki se ukvarja z vedenjskimi vzorci, ko se posamezniki na dražljaje iz okolja prepogosto odzivajo jezno in agresivno. Ena od tehnik za preprečevanje izbruhov jeze je uporaba humorja. Če vas prime, da bi sodelavko zmerjali s kravo, si skušajte živo predstavljati, da na njenem mestu sedi krava, dviguje telefon ali vodi sestanek. Humor bo jezi odvzel težo in vam pomagal mirneje prenesti stresno situacijo.


V nagradni igri, v kateri bomo podelili tri t-shirte, pa bomo nekoliko bolj neposredni. Pošljite nam čimbolj kreativno zmerljivko (recimo "krava neumna"). Ne pišite prostih spisov, ampak kratko, jedrnato, zanimivo, smešno. Čakamo do 6. julija. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.