Kolosej

Animatrica - Poslednji let Osirisa

27. 3. 2003
Ustvarjalci trilogije Matrica predstavljajo eksplozivni uvod v film Matrica Reloaded: Animatrica - Poslednji let Osirisa
Poslednji let Osirisa je enajstminutni računalniško animirani film, ki služi kot eksplozivni uvod v nadaljevanje Matrice, Matrix Reloaded. Je eden od devetih kratkih filmov, ki sestavljajo Animatrix, zbirko dih jemajočih zgodb iz globin varljivega sveta Matrice in njenih junakov. Animatrix je zamisel bratov Wachowski, ki sta ustvarila tudi trilogijo Matrica; napisala sta štiri od devetih epizod, vključno s Poslednjim letom Osirisa. Pri zbirki, s katero se brata Wachowski poklanjata japonski umetnosti animacije, tako imenovanemu žanru "anime", so sodelovali največji mojstri te zvrsti. Poslednji let Osirisa je režiral Andy Jones, ki se je pred tem izkazal že s sodelovanjem pri animiranem filmu Final Fantasy: The Spirits Within. "Film je mešanica Matrix Reloaded, igre Enter the Matrix in drugih filmov iz zbirke Animatrix," pove Jones o Poslednjem letu Osirisa, edini epizodi iz zbirke, ki odstopa od konvencionalne animacije.

Joel Silver, producent trilogije Matrica, pripoveduje: "Kar sta si zamislila brata Wachowski, daleč presega filmsko trilogijo. Svet, ki sta ga ustvarila, je tako bogat, da nam en sam medij ni zadoščal. Zbirka Animatrix vabi oboževalce v nove pustolovščine z novimi junaki in nadgrajuje vtis, ki ga pusti ogled Matrice. V Poslednjem letu Osirisa se pred gledalcem odvijejo dogodki, ki sledijo prvemu filmu trilogije in neposredno vplivajo na zgodbo video igre Enter the Matrix, posledica vseh teh dogodkov pa je Matrix Reloaded. Oboževalec bo ob ogledu Matrix Reloaded seveda lahko prav tako užival, če ni videl Poslednjega leta Osirisa niti igral Enter the Matrix, toda v nasprotnem primeru bo veliko bolje razumel svet Matrice in bo izkušnja neprimerno močnejša."

Režiser Andy Jones je za Poslednji let Osirisa uporabil tehnologijo, ki jo je sam pomagal razviti za Final Fantasy, prvi 100-odstotno računalniško animirani film z liki, ki so popolne kopije ljudi z vsemi podrobnostmi. Trudil se je čim bolj približati izgledu filma. Rezultat je tako realističen, da bi marsikdo pomislil, da so to pravi filmski posnetki. "Največji napredek smo dosegli pri obrazih in telesih, pri koži, znoju, mišicah," poroča Jones. "Kar je uspelo nam, ni še nikomur." Jonesova ekipa je uporabila tudi najnovejšo tehniko osvetlitve in ustvarila mehko, naravno svetlobo, ki deluje zares prepričljivo. Jones poudarja, da je osvetlitev ključnega pomena in eden od najpomembnejših elementov filma.

Producent zbirke Animatrix Michael Arias pravi, da sta brata Wachowski izdelala svet Matrice resnično do zadnje podrobnosti. "Nekateri njuni razgovori z režiserji so bili kot predavanja Stephena Hawkinga o vesolju. Pa nista hotela predavati - ta svoj svet sta zares preštudirala iz vseh možnih kotov."

Poslednji let Osirisa je v Honoluluju malo več kot leto dni ustvarjalo 45 mojstrov animacije. Glavni animator je bil Matt Hackett, art direktor pa Tani Kunataki, ki je najtesneje sodeloval z bratoma Wachowski.

Zbirka Animatrix v produkciji Warner Home Video in Village Roadshow Pictures bo izšla na DVD-ju in videokaseti 3. junija, med kino premierama zadnjih dveh delov trilogije Matrica. Matrix Reloaded prihaja v kinematografe 22. maja, Matrix Revolutions pa novembra 2003. Še pred izidom zbirke Animatrix pa bo Poslednji let Osirisa pospremil v kinematografe triler Brez povratka 2, ki prihaja na filmska platna 10. aprila 2003.

Režiser Andy Jones

Se je v zadnjih letih povzpel med največje filmske animatorje. Kariero je začel marca 1996 pri Digital Domain, kjer dela tudi danes. James Cameron ga je povabil k sodelovanju pri snemanju Titanika, ki je postal najuspešnejši film vseh časov in dobil oskarja za vizualne efekte; nadziral je slavni prizor potapljanja. Kmalu zatem se mu je ponudila zlata priložnost, da je bil glavni animator pri veliki uspešnici Godzila Rolanda Emmericha. Sledil je animirani film Final Fantasy, pri katerem je kot direktor animacije postavil nove meje tehnologije. S tem si je prislužil priložnost, da je režiral kratki film Poslednji let Osirisa po scenariju bratov Wachowski in po motivih Matrice v produkciji Warner Bros., ki pomeni novo prelomnico v prepričljivosti računalniške animacije.

Joel Silver

je eden od najuspešnejših filmskih producentov; njegovi filmi so po vsem svetu prinesli v blagajne že več kot 3,85 milijarde dolarjev (vsak film v povprečju več kot 100 milijonov). Uspešnica Matrica iz leta 1999, ki je dobila štiri oskarje, med drugim tudi tistega za najboljše vizualne efekte, je prinesla več kot 456 milijonov dolarjev, kar je bil rekord v zgodovini studia Warner Bros. Še en rekord je Matrica dosegla ob izidu na DVD-ju: prvič je bilo prodanih milijon izvodov.

Silverjev zadnji projekt sta težko pričakovani nadaljevanji Matrice, Matrix Reloaded (ki prihaja na platna 22. maja) in Matrix Revolutions (ki bo zaključil trilogijo novembra 2003). Silver je tudi producent zbirke devetih kratkih filmov Animatrix; ta vključuje tudi Poslednji let Osirisa, ki služi kot eksplozivni uvod v Matrix Reloaded. Poleg tega je nadziral izid DVD-ja Matrix Revisited, ki prinaša obsežno gradivo o nastajanju Matrice in ekskluzivno prikazuje, kaj lahko pričakujemo od Matrix Reloaded in Matrix Revolutions.

Silver je pod okriljem svoje producentske družbe Dark Castle Entertainment tudi producent filma Gothika v režiji Mathieuja Kassovitza (igrata Halle Berry in Penelope Cruz), ki naj bi prišel na filmska platna v oktobru 2003. Dark Castle Entertainment sta ustanovila skupaj z Robertom Zemeckisom v spomin na pokojnega Williama Castla, ki je v 50. in 60. letih snemal grozljivke; prvi film te družbe, House On Haunted Hill, je z velikim uspehom prišel v kinematografe na noč čarovnic 1999, sledila pa sta remake Castlove grozljivke Thirteen Ghosts iz l. 1960 ter Ladja groze.

V zadnjih letih je produciral še filme Mečarica (John Travolta, Halle Berry), Smrtni udarec (Steven Seagal, DMX) in Romeo mora umreti (Jet Li, Aaliyah).

Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.

Med uspešnicami, ki jih je produciral Silver, so Smrtonosno orožje z vsemi tremi nadaljevanji, Umri pokončno 1 in 2, Predator, Komandos (prvi film producentske družbe Silver Pictures), Pregon v San Fanciscu, Zadnji skavt, Uničevalec, Kritična točka, Teorija zarote, Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin' Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec, Manekenka in detektiv. Silver je bil tudi izvršni producent serije Tales From the Crypt in dveh filmov, posnetih po njej, Demon Knight in Bordello of Blood.

Poslednji let Osirisa boste tudi pri nas lahko premierno videli pred filmom Brez povratka 2. Poletite v druga stanja zavesti v enem od devetih kratkih filmov Animatrica. Večji plakat Animatrice (235 KB)