Kolosej

Ostržek - povratek komičnega genija

24. 2. 2003
Roberta Benignija je pred leti slovensko občinstvo zaradi njegovega presunljivega filma Življenje je lepo dobesedno posvojilo. Tokrat se italijanski prefinjeni humorist vrača s svojo vizijo Ostržka. Najmlajše vabimo k sodelovanju v nagradni igri!

Dobitnik dveh oskarjev, Roberto Benigni, ki nas je leta 1999 navdušil z nepozabno komično dramo Življenje je lepo, nas vabi, da se mu pridružimo pri novem nepozabnem doživetju! Na naša filmska platna se je namreč vrnil v čarobni filmski priredbi ene najbolj priljubljenih družinskih pravljic. Govora je seveda o malem dečku, ki sliši na ime Ostržek!

Italijanski komični genij, ki je v filmu odigral naslovno vlogo, prevzel režijo in po izvirni knjižni mojstrovini Carla Collodija tudi napisal scenarij, je ohranil klasično zgodbo o leseni otroški lutki, ki si želi postati čisto pravi deček. Ostržka pa navzlic ljubezni očeta Gepetta (Carlo Guiffre) in lepi modri vili (igra jo Nicoletta Braschi) bolj kot karkoli drugega vodi njegova radovedna dušica, ki ga spravi v številne razburljive pripetljaje, prepredene s skrivnostnimi bitji, barvitimi cirkusi, mističnimi gozdovi, govorečimi živalmi in sanjskimi igračami. S tem pa se Ostržek nevede oddalji tudi od ljudi, ki ga imajo resnično radi...

Doslej najdražji in tudi najbolj pričakovani italijanski film se je že v prvem tednu predvajanja v sosednji državi zavihtel med vrh lestvice najbolj obiskanih filmov in postal tudi uradni italijanski kandidat za tujejezičnega oskarja. Z Benignijevo nepopisno karizmo, očarljivo fotografijo Danteja Spinottija, veličastnimi lokacijami italijanske Toskane, inovativnimi vizualnimi učinki in s pravljično kostumografijo ter scenografijo Danila Donatija bo tokratni Ostržek prebudil tudi fantazije slovenskih src.

In še zanimivost! V toskanski rodni vasici Ostržkovega avtorja Carla Collodija, ki so jo po njegovem uspehu preimenovali kar v Collodi, nimajo kina. Ostržka si lahko zato ogledajo le v sosednjem mestecu.

Roberto Benigni, ki zna s svojimi liričnimi izjavami dodobra zmesti novinarje, je tudi svoj poslednji filmski podvig komentiral prav po Ostržkovo: "Nič na svetu ni tako lepega, da bi izgubil glavo. Naj bo sončni zahod z dolgim nosom, lažnjivo zvezdnato nebo, rečica, ki išče svojega očeta, ali pa privlačen modri gozdiček. Nasmejali se boste, se zjokali, občutili zlobo, magijo, svobodo in nebrzdano željo po življenju polnem bolečin in veselja. Takšnega veselja, ki bo obudilo duše po vsem svetu. Ostržek - nič lepšega ni na svetu."

Dve Ostržkovi slikanici, ki nam ju je prijazno odstopila založba Mladinska knjiga, pa bomo podarili dvema izžrebanca, ki ju bomo izbrali izmed tistih, ki boste do vključno 9. marca odgovorili na vprašanje: kako sta med sabo povezana Roberto Benigni in Nicoletta Braschi? Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.