Kolosej

S.W.A.T. Specialci

29. 11. 2003
Kar predolgo smo čakali na novo dozo ostrega akcionerja, a 24. decembra na naša platna prihaja ena od zgodb, kakršne doživljajo v resničnem življenju policisti specialci.
>Lik sodobnega bojevnika ima v hollywoodskem arzenalu junakov dve osnovni različici - vojaka in policista. Priljubljenost obeh izmenjujoče niha glede na trenutno osredotočenost ameriške družbe. Zaradi terorističnih napadov na Ameriko se zdi, da je trenutno v središču pozornosti lik neustrašnega policista, ki pogosto brezkompromisno in včasih tudi napol legalno išče pravico. Tudi njegova podoba čedalje bolj spominja na pravega vojščaka, saj ima vse njegove kvalifikacije, le logistika, oprema in metode so zaradi dejstva, da se ne bojuje v odročnih in neprehodnih džunglah na drugem koncu sveta, prilagojene njegovemu bojišču: središču mesta ali mestnim nevralgičnim točkam (denimo letališče).

Zasuk v prikazu policistov je tudi v njihovi človeškosti - o pokvarjenih možeh v modrem smo v zadnjem času gledali kar dva realistična filma: Dan za trening in Modri angeli. Scenarija za oba filma je napisal David Ayer, ki ga bomo tokrat spet srečali, saj je za S.W.A.T. - specialce scenarij priredil po TV seriji iz sredine 70-ih let.

Za razliko od prejšnjih dveh filmov pa tokrat spremljamo zgodbo policistov v uniformi - natančneje, pripadnikov enot S.W.A.T. Jim Street (Colin Farrell) je bivši pripadnik te enote, ki si po spodleteli akciji želi, da bi kot specialec dobil še eno priložnost. Ta se mu ponudi, ko Dan "Hondo" Harrelson (Samuel L. Jackson) dobi nalogo, da izmed petih najboljših policistov sestavi novo enoto specialcev. Poleg Streeta vanjo vključi še Kayea (LL Cool J), Sanchezovo (Michelle Rodriguez), Boxerja (Brian Van Holt) in McCabeja (Josh Charles).

Po tednih napornega usposabljanja dobi ekipa nepričakovano nalogo - FBI-ju morajo predati zloglasnega drogeraškega barona Alexa Montela (Olivier Martinez), ki ponudi 100 milijonov dolarjev nagrade tistemu, ki ga uspe rešiti iz policijskih krempljev. Ko specialci tako spremljajo Montela na pot iz Los Angelesa, jim je za petami za pol vojske lakomnih podivjancev.

Specialci S.W.A.T. so posebej izurjene enote ameriške policije, ki so jih ustanovili po strahovitem pokolu, v katerem je pod streli Charlesa Whitmana leta 1966 na Univerzi v Teksasu umrlo 15 ljudi, 46 pa je bilo ranjenih. Enote S.W.A.T. sestavljajo ostrostrelci, pogajalci in izvidniki. Rekruti morajo biti vajeni ekipnega dela, čustveno stabilni, inteligentni, fizično odlično pripravljeni in natančni strelci. Akcijo teh enot označijo za popoln uspeh, če v njej ni smrtnih žrtev.