Kolosej

Trinajstletnici

29. 11. 2003
Film o mladih, ki se ne cedi od sladkorja, bo zagotovo navdušil tiste, ki tudi v filmski zabavi iščete nekaj angažiranosti. Film prinaša tudi tri nagrade.
Trinajstletnici, pogumno delo režiserke in scenaristke Catherine Hardwicke, bi po načinu snemanja, fotografiji, igri in samem življenjskem pristopu k problematiki najstnikov, drog in razkola družine še najlažje primerjali z evropskimi filmi, posnetimi po certifikatu Dogma 95. V filmu, ki je bil na Sundance filmskem festivalu med nominiranci za najboljši film, pa nas bosta še posebej navdušila čustveni zaključek filma in igralska zasedba z izkušeno veteranko Holly Hunter in presenetljivo mlado 15-letno zvezdico Rachel Wood.

Predmestna trinajstletnica Tracy (Evan Rachel Wood) in njen starejši brat Mason (Brady Corbet) živita pri materi samohranilki Mel (Holly Hunter), ki je kljub težavam z zasvojenostjo in sanjarskim pristopom skušala svoja otroka vzgojiti v dobrem okolju in jima omogočiti v življenju vse najboljše. Tracy pa je v svojih najstniških letih našla drugo osebo, ki jo ima za svojo vzornico. To je Evie (Nikki Reed), najbolj priljubljeno dekle na šoli, katere življenje pa je pod okriljem brezbrižne krušne matere Brooke (Deborah Unger) vse prej kot rožnato.

A nedolžna Tracy tega ne začuti zlahka. S trudom postane Evina tesna prijateljica ter se z otroško naivnostjo popolnoma prepusti njenemu vplivu. Kmalu skupaj izvajata tatvine, prodajata droge, se z njimi zadevata in še marsikaj, hčerkino uporniško vedenje pa vedno težje razume Mel. Ta skuša v družino neuspešno vključiti izbranca Bradyja (Jeremy Sisto), rehabilitiranega nekdanjega odvisnika, ki pa ga Tracy ne odobrava. V že tako osiromašeni družini pride do novega razdora, ki vse njene člane vodi v pogubo.

Nagradna igra

V filmu je glavni lik oblikovan po resnični osebi, ki je hkrati tudi koscenaristka filma. Kdo je ta mlada umetnica? To je nagradno vprašanje. Odgovor pošljite do vključno 5. januarja 2004 in če boste izžrebani, bo eden od treh rokovnikov morda vaš. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.