Kolosej

Premierno: Kajmak in marmelada

12. 11. 2003
Sinoči sta bili v ljubljanskem Koloseju kar dve premieri enega filma. Na naša platna prihaja nova slovenska uspešnica Kajmak in marmelada, na premieri katere se je trlo znanih obrazov...
Na premieri so se seveda predstavili ustvarjalci filma, videti pa je bilo mogoče tudi precej pomembnih gostov. Če ste se torej sinoči mudili v Koloseju, ste nemara videli Branka Đurića Đura, Tanjo Ribič, Dragana Bjelogrlića, Sašo Lošiča, Srečka Katanca, Viko Potočnik, Zorana Jankoviča, Sasho in mnoge druge. Če jih niste opazili, si jih lahko pričarate na zaslon s klikom na posamezno od spodaj nanizanih sličic. Če pa bi jih vsekakor radi videli v živo, lahko napako popravite v petek, 14. novembra ob 19.10, ko bo premiera s predstavitvijo ekipe tudi v Koloseju v Kopru.

Branko Đurić Đuro, ki je ustvarjalnosti na Slovenskem prinesel nekaj spontanosti in prepotrebne komičnosti, se nam bo tokrat prvič predstavil kot režiser celovečerca. Pri Kajmaku in marmeladi, ki je svetovno premiero doživel na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Sarajevu, se dokazuje tudi kot scenarist, seveda pa je odigral tudi glavno vlogo, čeprav pravi, da v njegovi karieri igralstvo ni prioriteta.

V življenju je sicer diplomant sarajevske Akademije scenskih umjetnosti odigral različne vloge - bil je igralec, režiser, scenarist, pevec, kitarist, filatelist, čarovnik, ribič, mornar, plavalec, maratonec, motorist, pesnik, žongler ... Bil je zvezda legendarne sarajevske skupine Top lista nadrealista, igral v filmih Emira Kusturice (Dom za obešanje, 1989), Gorana Gajića (Kako je umrl rock and roll?, 1989) in Ademira Kenovića (Kuduz, 1989, Ovo malo duše, 1989), zadnje desetletje, odkar živi v Sloveniji, pa se je ukvarjal predvsem z gledališko režijo in pisanjem scenarijev za televizijske nadaljevanke (Teater Paradižnik, Šov bo šel). Najbolj odmevna je njegova vloga v filmu Nikogaršnja zemlja, ki je lani dobila oskarja za tujejezični film, sam Đuro pa je bil za vlogo nominiran za evropsko filmsko nagrado.

Đuro pa ni edina zvezda v filmu: poleg njega glavno žensko protagonistko upodablja njegova življenjska sopotnica Tanja Ribič (v filmu se pojavi tudi njuna hčerka Zala), med večjimi imeni pa je zagotovo treba omeniti Dragana Bjelogrlića, ki se ga večina spomni vsaj po glavni vlogi v filmu Lepe vasi lepo gorijo, če ne tudi po filmih Rane, Vojna v živo in Nebeška vaba ter televizijski seriji Bolji život. V filmu, za katerega je glasbo napisal Saša Lošić, se v zanimivih vlogah pojavita tudi Sasha Dragaš in Magnifico.

Kajmak in marmelada ni zgodba o Slovenki in Bosancu, temveč zgodba, ki bi se lahko zgodila kjerkoli na svetu. Špela in Božo, človeka z dna družbene lestvice, sta nesmrtno zaljubljena, a kaj, ko pri njej največ dajo na to, kaj bodo rekli drugi, on pa je južnjak. Film na humoren in nežaljiv način prikaže najslabše tako pri Slovencih kot tudi pri Bosancih. A nikar ne pozabite - to je predvsem ljubezenska zgodba ...

V Sloveniji je sicer precej parov, ki se ukvarjajo z isto vrsto ustvarjalnosti, verjetno pa bi težko našli še kakšen par, ki bi se po kreativni vsestranskosti lahko kosal s Tanjo Ribič in Brankom Đurićem. Tanja je sicer nekoč dejala, da se izogiba skupnim projektom z Brankom, ampak to je očitno preteklost - v zadovoljstvo njunega občinstva. Kajmak in marmelada naj bi sicer ne bil avtobiografski, a vseeno temelji na anekdoti, ko je Tanja na začetku njune zveze Branka zares vprašala, ali gre kajmak na marmelado.