Kolosej

5. november 2003: Matrica Revolucija

7. 10. 2003
Warner Bros. Pictures in Village Roadshow Pictures pišeta novo poglavje filmske zgodovine: 5. novembra se bo zgodila svetovna premiera zadnjega dela trilogije Matrica, Matrica Revolucija po vsem svetu v istem trenutku!
Težko pričakovana premiera filma se bo 5. novembra po zaslugi IMAX-ove tehnologije naknadnega digitalnega masteringa istočasno zgodila tudi v IMAX-ovih kinematografih po ZDA. Visokoproračunski igrani akcijski film bo tako prvič v zgodovini sedme umetnosti ob premieri hkrati predvajan na 35-milimetrskem in IMAX formatu.

Warner Bros. Pictures in Village Roadshow Pictures sporočata, da bodo spektakel Matrica Revolucija, eksplozivno sklepno dejanje visokoproračunske trilogije Matrica, 5. novembra premierno predvajali v večini svetovnih prestolnic hkrati. Distribucijski podvig brez primere bo oboževalcem trilogije širom po svetu omogočil istočasni ogled težko pričakovanega filma: ob 6h zjutraj v Los Angelesu, ob 9h v New Yorku, ob 14h v Londonu, ob 17h v Moskvi, ob 23h v Tokiu in v ustreznih časovnih terminih še v petdesetih državah sveta. V Sloveniji bomo film videli ob 15.00 uri. Informacijo sta sporočila Dan Fellman, predsednik domačega distribucijskega oddelka pri Warner Bros. Pictures, in Veronika Kwan-Rubinek, predsednica mednarodne distribucije pri Warner Bros. Pictures. "Ponosni smo, da lahko oboževalcem širom po svetu istočasno predvajamo zadnji del veličastne trilogije Matrica, ki je od prvega filma dalje v mednarodni javnosti neverjetno priljubljena in deležna velikanskega uspeha," je povedala Kwan-Rubinekova. "Obenem se iskreno zahvaljujemo vsem prikazovalcem, ki so nam trdno stali ob strani pri izvedbi tega izrednega projekta." "Istočasna predstavitev filma Matrica Revolucija priljubljeno trilogijo še enkrat uvršča med edinstvena filmska doživetja," je dodal Fellman. "Zahvaljujemo se občinstvu, ki si je Matrico Reloaded ogledalo v rekordnem številu, ter cenimo navdušenje, sodelovanje in podporo prikazovalcev, ki so nam omogočili, da za gledalce 5. novembra organiziramo svetovno premiero."

"Zaradi prekipevajočega navdušenja, ki je po ogledu Matrice Reloaded prihajalo z vseh koncev zemeljske oble, sta brata Wachowski sklenila omogočiti občinstvu po svetovnih prestolnicah, da istočasno uživa v razkrivanju skrivnosti zadnjega dela Matričine sestavljanke," je poudaril Joel Silver, producent fenomenalne trilogije. "Gre za razburljiv in kompleksen podvig, ki nadgrajuje vizionarstvo bratov Wachowski in daje rob procesom združevanja v celoto, osnovni tematiki trilogije."

Do datuma pričujoče izjave za javnost je svetovni blagajniški izkupiček Matrice Reloaded znašal preko 734 milijonov dolarjev, kar jo uvršča na sam vrh najbolj dobičkonosnih filmov leta 2003 in na pozicijo najbolj dobičkonosnega filma z oznako "R" v zgodovini, tako v ZDA kot po svetu. Poleg tega je Matrica Reloaded s 158,2 milijona dolarjev podrla blagajniški rekord v enem samem tednu prikazovanja, samo na domačem tržišču pa je v rekordnih šestih dneh prislužila 150 milijonov dolarjev. Če k temu prištejemo še prihodek na mednarodnih teritorijih, se Matrica Reloaded uvršča na deseto mesto najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov, postala pa je tudi prvi film, ki je v enem samem vikendu prikazovanja prislužil 100 milijonov dolarjev.

Gledalci filma Matrica Revolucija bodo na isti dan ob istem času lahko uživali v ogledu filma na 35-milimetrskem formatu in na največjih svetovnih platnih v IMAX-ovih kinodvoranah.

Sočasno s svetovno premiero bo The Matrix Revolutions: The IMAX Experience na ogled tudi v ameriških kinodvoranah, opremljenih z IMAX-ovo tehnologijo. Prvič v zgodovini bo hollywoodski igrani akcijski film hkrati predvajan na 35-milimetrskem in na revolucionarnem IMAX-ovem 15/70 formatu.

Warner Bros. Pictures in Village Roadshow Pictures sta pred tem z IMAX-om sodelovala že pri filmu Matrica Reloaded: The IMAX Experience, ki so ga na 39 IMAX-ovih platnih premierno prikazali 6. junija, tri tedne po premieri v kinodvoranah s 35-milimetrskim formatom, ki je bila 15. maja. Prikazovanje Matrice Reloaded: The IMAX Experience se je potem razširilo na 54 IMAX-ovih platen v Severni Ameriki in 12 po svetu ter do danes prineslo 12,4 milijona dolarjev blagajniškega izkupička.

"Zaradi edinstvenega odziva gledalcev in zaradi znatnega blagajniškega izkupička filma Matrica Reloaded: The IMAX Experience nas zelo veseli, da lahko ogled The Matrix Revolutions: The IMAX Experience publiki ponudimo na isti dan, ko se začne premierno predvajanje filma v ostalih kinodvoranah," je še povedal Dan Fellman.

Tako kot Matrica Reloaded: The IMAX Eperience je bil tudi tretji del The Matrix Revolutions: The IMAX Experience digitalno prirejen za prikazovanje v IMAX-ovih kinodvoranah, ki se zahvaljujoč IMAX-ovi DMR (Digital Re-Mastering) tehnologiji ponašajo z unikatno kvaliteto slike in zvoka. V IMAX-ovih kinodvoranah bodo gledalci enega največjih filmov letošnjega leta uživali v vrhunski jasnosti in neposrednosti slike na osem nadstropij visokem in 40 metrov širokem platnu, obdani z 12.000 vati čistega digitaliziranega zvoka.

The Matrix Revolutions, zadnje poglavje trilogije o Matrici, prinaša epski spopad med uporniki, ki se borijo za svoboden svet, in vojsko strojev, ki namerava Sion dokončno zmleti v prah, pri tem pa naleti na srdit odpor njegovih prebivalcev. Le ti navkljub srčnosti in predanosti ne vejo, ali bodo vzdržali dovolj dolgo, da Neo popolnoma okreva in s svojimi sposobnostmi odigra ključno vlogo pri razpletu vojne.

Scenarij in režija spektakla The Matrix Revolutions sta delo bratov Wachowski, v glavnih vlogah pa nastopajo Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving in Jada Pinkett Smith.