Kolosej

Seabiscuit - zmagovalno kljuse

17. 10. 2003
Veste, kdo je bil Seabiscuit (ali kaj je bil)? Če ne, berite dalje in tokrat namesto na konjske dirke zavijte v kino na predpremiere filma Seabiscuit. Za konjske dirke pa se usposobite in opremite v nagradni igri!
Leto 1937 sodi v sedem let trajajoče najhujše obdobje v zgodovini ZDA. Gospodarstvo se je sesulo in milijoni so ostali brez dela. Za narod, ki je verjel, da lahko uspe vsakdo, ki je v državi pripravljen delati, je bila to prehuda streznitev. Ljudi je prevzel obup in vanje se je zalezel strah. Prav v tem času je usoda združila tri može: Johnnyja "Reda" Pollarda (Tobey Maguire), mladega moža brez prihodnosti, Charlesa Howarda (Jeff Bridges), milijonarja, ki je izgubil vse, in Toma Smitha (Chris Cooper), kavboja, katerega svet je izginjal, in jih povezala s konjem, ki je za vedno spremenil njihovo usodo in ameriškemu narodu prinesel upanje, ki ga je tako zelo primanjkovalo.

Ko se Charles odloči, da bo kupil tekmovalnega konja, zaposli Toma, da mu izbere prvaka. Tom najde Seabiscuita, odpisanega in težavnega triletnika, ki nikoli ni opravičil zmagovalne dediščine v svoji krvi. Za njegovega jokerja najame Johnnyja, nekdanjega boksarja in kmalu je jasno, da sta jahač in konj ustvarjena drug za drugega. Pot do zmag je odprta...

Ostalo je zgodovina, ki je prešla v legendo.

Ko je Charles Howard po rezultatih, ki jih je Seabiscuit dosegel na treningih, spoznal, da mu je Tom Smith resnično našel prvaka, se je odločil, da bo iz neprivlačnega konja naredil zvezdo. Medtem ko je galoper s svojim jokerjem osvajal nagrado za nagrado, je Charles osvajal medije in postal eden od pionirjev športnega marketinga. S konjeniško dirko stoletja proti najbolj znanemu galoperju v Ameriki, War Admiralu, je Seacbiscuit postal v ameriških medijih leta 1938 zgodba št. 1. Roosevelt je bil drugi, Hitlerju pa je pripadlo tretje mesto.

Film Seabiscuit si lahko predpremierno ogledate v ljubljanskem Koloseju do vključno srede, 22. oktobra, vsak večer ob 22. uri.

Nagradna igra

Tokrat nagrade poklanja Ranč Zapotok, ki leži ob glavni cesti, ki pelje od Iga na Kurešček. Na ranču, ki je obkrožen s travnatimi izpusti in gozdovi, se lahko naučite osnov jahanja v začetnem in nadaljevalnem tečaju ali pa si privoščite urice terenskega jahanja. Učenje jahanja v ograjenem prostoru poteka vsak dan razen nedelje in ponedeljka, ko sedem konj, ki se uporabljajo za učenje, počiva. Vse dodatne informacije lahko dobite na telefonski številki: 041/625 871. Naslov: Ranč Zapotok, Zapotok (na Kureščku), 1292 Ig. Prav tam se boste lahko učili jahanja, če boste eden od nagrajencev v nagradni igri, v kateri vas sprašujemo, če poznate vsaj eno vrsto načina gibanja konj. Odgovore pošljite do vključno 16. novembra, med tri izžrebance pa bomo poleg Seabiscuitovih nagrad (čepice, žepne ure, daljnogled...) razdelili uro individualnega jahanja. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.