Kolosej

Prihajata uporniška mulca!

16. 7. 2002
Od prvega avgusta dalje bo našim platnom zavladala šokantno provokativna mojstrovina, ki nam bo z realistično zgodbo dveh uporniških najstnikov iz predmestja pokazala odgovor na vprašanje mladostniškega nasilja. Pripravite se na film Mulca!
Še ena frka s starši? Še en cvek v šoli? Še ena beda več v tem brezsmiselnem življenju, kjer od vas pričakujejo dobre ocene, pošteno zaslužen denar in podrejanje mišljenju večine. Zakaj le bi se sploh še trudili? Saj niso drugi prav nič drugačni... Vaš idol je neustavljivi Terminator, ki si z nasiljem prebija pot do svojega cilja. Vaš prosti čas je namenjen igranju nasilnih računalniških igric, vaše obnašanje krojijo sodobni televizijski mediji, vaše mišljenje pa nasilna iluzija filmov, kot sta Bonnie in Clyde ter Taksist. "You talkin' to me?" Približno tako bi se počutili v koži tipičnega ameriškega najstnika, ki v sebi čuti dovolj uporniških nagibov in sovraštva do priučene z družbenimi normami omejene poti odraščanja. To je sodobna MTV-jevska generacija z željo po posebnosti in medijski pozornosti. A pot do tega je za večino mladih anti-idealistov vendarle pretežka... Enostavnejša rešitev pa se trinajstletnemu astmatiku Stevieju (Cameron Van Hoy) ponudi sama, ko po pomoti najde materino pištolo. S simbolom nepopravljivega sveta odraslosti lahko vsaj tokrat, vsaj enkrat v življenju, izzove svoje fantazijske, navidezne in računalniške svetove tudi v realnosti in iz tega stori tisto, kar si vendarle najbolj želi. Drugačnost v življenju in medijsko opaznost namreč, pa čeprav le za 15 minut... Stevie se zato skupaj s svojo deklico (Mischa Barton) na poti v šolo impulzivno spusti v drzno pustolovščino ropanja banke, stvar pa jima hitro zraste čez glavo, saj morata poskrbeti še za pisano druščino talcev. Med njimi je nad državo razočarani vojni veteran (Adam Farrar), nadležen upravnik banke (David Alan Graf), osorni starec (David Metzger), miren bančni uslužbenec (James Gordon) in uslužno dekle (Darling Narita). Psihološko stisko mladega kričečega upornika in ostalih vpletenih skuša med prekomerno pozornostjo medijev in policajev razvozlati utrujeni FBI agent (Burt Reynolds), kateremu je zaupano pogajanje s fantom. Slednji pa prihaja na dan z absurdnimi zahtevami kot je na primer ta, da želi v banki intervju s popularnim Kurtom Loderjem iz MTV-ja. To pa je le prvi korak k temu, da na dan pricurljajo šokantne podrobnosti in mišljenja iz življenja vseh udeležencev... Sta naša mlada anti-junaka zares upornika brez razloga?

Avtor zgodbe, producent in režiser Ash je zbudil pozornost že s svojim prvencem Bang, ki se je na lestvici L.A. Times-a znašel med desetimi najboljšimi filmi leta 1997. Na podoben način tudi z Mulcema popelje občinstvo na eksplozivno, drzno popotovanje, ki spominja na film Dog Day Afternoon.