Kolosej

8 žensk nagrajuje

25. 11. 2002
Svečana premiera, RGLova premiera, nagrade in veliko razvajanja: vse to vam prinaša 8 žensk.
Z današnjo svečano L'Orealovo premiero v Komuni, ki smo jo poklonili sponzorjem in partnerjem, se na pot redne distribucije odpravlja francoska uspešnica, nagrajena s srebrnim berlinskim medvedom, 8 žensk. Prva javna redna predstava bo v četrtek, 28. novembra na zadnji večerni predstavi, ko bomo predstavili RGLovo premiero. Pustite se presenetiti in bodite med priviligiranimi, ki si bodo prvi ogledali 8 žensk v Koloseju. Na pravkar minulem Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu, kjer so Ženske začele svojo pot po Sloveniji, sta bili obe predstavi razprodani. Tudi tokrat smo vam v okviru filma pripravili nagradno igro. Naloga za sodelovanje v nagradni igri je preprosta: do 20. decembra napišite, katere so po vašem mnenju tri najslajše ženske pregrehe. Pregrešne nagrade, ki jih bomo razdelili med izžrebance, ki bodo sodelovali prek Feliks kartic in prek naše spletne strani, so:
- 3x L'Oreal Beauty set izdelkov za nego obraza,
- 10 maskar L'Oreal Intensifique in
- 10 filmskih majic 8 žensk. Samo med pošiljatelji odgovorov prek emaila pa bomo izžrebali še štiri srečneže, ki jim bomo razdelili tri sladke Merci nagrade in soundtrack filma 8 žensk. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.
In še nekaj o samem filmu:

Vse skupaj se zgodi nekega decembrskega jutra na podeželskem posestvu v 50-tih letih prejšnjega stoletja, ko se osem žensk znajde v hiši, zaradi snega in prekinjenih telefonskih zvez odrezani od sveta, in odkrije, da je gospodar, bogati industrialist Marcel mrtev. Kaj mrtev: umorjen! Marcelova žena Gaby, njegovi hčerki Suzon in Catherine, njegova tašča Mamy, njegova svakinja Augustine, njegova sestra Pierette, kuharica Chanel in služkinja Louise - vse so začudene, a morilka je zagotovo ena od njih. Katera je umorila Marcela, je ključno vprašanje in pred gledalčevimi očmi se zvrsti napeta in duhovita razprava o motivih, ozadjih in alibijih posameznic v skupini.

8 žensk je letošnja francoska uspešnica, ki si jo je ogledalo skoraj štiri milijone Francozev, otvoritveni vikend pa je po zaslužku prekosil tisti konec tedna, ko se je na platna prebudila Amelie. Superlativi, s katerimi se običajno govori o tem filmu, niso iz trte izviti: že sama igralska zasedba je fascinantna, režiserjeve zgodbe in pojasnila o filmu pa se berejo kot nekaj, kar bi moralo biti pravilo pri ustvarjanju filmov. François Ozon namreč niti enega detajla ni prepuščal naključju. Osvetlitev, kostumografija, glasba, scenografija - vse je sestavljeno v mozaik, ki mu ne manjka niti en sam kamenček.

Film, v katerem bi nastopale same ženske, si je François Ozon želel narediti že pred leti. Spomin na to željo mu je obudil ponovni ogled filma Georgea Cukorja Ženske, vendar je ugotovil, da nad pravicami za igro, na podlagi katere je bil film posnet, držita roke Julia Roberts in Meg Ryan. Idejo o predelavi je moral opustiti, a je kmalu nato naletel na zanimivo detektivsko dramo iz 60-ih, 8 žensk, avtorja Roberta Thomasa, ki je v 70-ih letih obogatel s prodajo enega svojih del Alfredu Hitchcocku, ki pa iz tega ni uspel narediti filma, saj ga je žal prehitela smrt.

Igro 8 žensk je nato pregnetel in ji dodal nekoliko več globine in humorja. Tako kot njegov prejšnji film, Hladne kaplje na vroče kamne, pa tudi 8 žensk ni zavezan naturalizmu in realističnemu upodabljanju, temveč bogat s stiliziranjem, umetničenjem, sanjskimi podobami ženske lepote in glamurjem - je prava filmska poslastica, s smetano, kandiranimi sadeži in jagodo na vrhu.

Mladega, a plodnega francoskega scenarista in režiserja režiserja Françoisa Ozona, ki je na začetku svoje kariere posnel po nekaj kratkih filmov letno, smo na slovenskih kino platnih srečali že v njegovem prejšnjem filmu Hladne kaplje na vroče kamne (Gouttes d'eau sur pierres brûlantes) na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu leta 2000.