Kolosej

S helikopterjem do Lesc - brezplačno

8. 10. 2002
Ob promociji filma Bili smo vojaki vas bomo z distribucijo A.G. Market povabili na let s helikopterjem.
Po 11. septembru je v kinodvorane prišla kopica filmov, ki naj bi zopet zbudili in povečali patriotsko zavednost Američanov po vsem svetu. V dobrem letu dni smo si tako lahko tudi pri nas ogledali kar nekaj tovrstnih izdelkov Hollywooda: kosovsko dramo Za sovražnikovo črto, ameriški neuspeh v Somaliji v filmu Sestreljeni Črni jastreb, boje na Pacifiku v Glasnikih vetra in dramo iz 2. svetovne vojne Hartova vojna.

Zgodba filma Bili smo vojaki se prične v nedeljo, 14. novembra, 1965 ob 10:48, ko je polkovnik Hal Moore (Mel Gibson) in njegovih 400 vojakov prišlo v vietnamsko dolino imenovano tudi "Dolina smrti". Obkroženi z dvatisoč vojaki Severnega Vietnama (razmerje 18:1) so pričeli eno najbolj pogumnih bitk v ameriški zgodovini bojevanja. Film Bili smo vojaki je posnet po knjižni uspešnici We Were Soldiers Once... And Young izpod peresa upokojenega generala Harolda G. Moorea in vojnega dopisnika Josepha L. Gallowayja, ki sta bila oba tudi živi priči omenjene bitke. Ena glavnih značilnosti tega filma je, da so ustvarjalci uporabili drugačen pristop k vojni tematiki s tem, da so dali velik čustveni poudarek na družine, ki so jih vojaki pustili doma. Celo glavno vlogo so namenili družinskemu igralcu - Melu Gibsonu, ki je že več kot dvajset let srečno poročen in oče kar sedmih otrok. Tudi v filmski vlogi igra namreč polkovnika, ki zelo pogreša ženo in svojih pet otrok.

Mel Gibson je z rešiserjem Wallaceom sodeloval že pri filmu Braveheart (Wallace je bil scenarist), ki ga je Gibson tudi sam režiral in odigral glavno vlogo. Film je osvojil pet oskarjev. Kasneje je Gibson skupaj z Bruceom Daveyjem ustanovil svojo produkcijsko hišo Icon Productions, katere največji hit je tudi pri nas zelo gledana komedija Kaj ženske ljubijo. Trenutno snema glasbeno komedijo The Singing Detective, pri nas pa ga bomo lahko letos videli še v eni uspešnici - Znamenja.

In nagradna igra? Tokrat vam ponujamo res zanimivo nagrado - od Ljubljane do Lesc se boste lahko brezplačno peljali s helikopterjem! Polet bo v nedeljo, 20. oktobra ob 18:15, ko bo helikopter vzletel izpred Koloseja. Sam let traja približno 15 minut. Za nagrajenca bomo po pristanku v Lescah organizirali tudi prevoz v Ljubljano. Nagradno vprašanje je tokrat malo težje, ker je nagrada toliko atraktivnejša: povejte nam, kateri datum velja za datum ustanovitve marincev? Med prejetimi odgovori (igra traja do vključno četrtka, 18. oktobra) bomo izžrebali pošiljatelja enega odgovora in ga povabili na nedeljski let s helikopterjem. Pozor: če v nedeljo, 20. oktobra, ne boste dosegljivi, prosim, ne sodelujte v nagradni igri, saj nadomestnega leta ne bomo organizirali. Ob svojem odgovoru obvezno pripišite tudi svojo telefonsko številko. O nagradi vas bomo namreč obvestili v petek, 18. oktobra po telefonu. V nagradni igri lahko sodelujejo samo osebe, starejše od 18 let, priporočljivo je, da vas ni strah letenja in višine.