Kolosej

Kruh in mleko v Benetkah

27. 7. 2001
Novi slovenski film režiserja Jana Cvitkoviča Kruh in mleko potuje na 58. beneški filmski festival!
Kot smo že večkrat ugotovili, je leto 2001 za slovenski film dobro leto. Na programu smo doslej videli štiri slovenske filme, prihajajo pa vsaj še trije (po sreči še štirje). Eden od teh je koprodukcijski Nikogaršnja zemlja, ki se je uvrstil v tekmovalni program canneskega festivala in dobil palmo za scenarij. Od danes pa je uradno, da smo po natanko šestintridesetih letih doživeli tudi uvrstitev slovenskega filma na mednarodni filmski festival v Benetkah. 58. izdaja festivala bo med 29. avgustom in 8. septembrom letos.

e-karticaTo je uspelo celovečernemu filmu Kruh in mleko, prvencu scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča, ki se je uvrstil v program Novi teritoriji. Film je nastal v produkciji Vertigo / Emotionfilma (producent Danijel Hočevar) in v koprodukciji TV Slovenija in VPK ter ob finančni podpori Filmskega sklada RS. Glavni vlogi v filmu igrata Peter Musevski in Sonja Savić, ki sta za svoji vlogi prejela tudi Stopovi igralski nagradi na letošnjem 4. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Film bo skupaj z vsemi celovečernimi prvenci iz drugih sekcij tekmoval za nagrado za najboljši prvi film - za Zlatega leva prihodnosti (Lion of the Future - the "Luigi De Laurentis" Venice First Film Award).

O tem, kako težavna je uvrstitev na ta pomembni festival, priča tudi podatek, da je v predselekcijo prispelo več kot 2000 filmov, v program festivala pa jih je uvrščenih komaj nekaj več kot 80!

Slovenski film je bil reden gost beneškega festivala v petdesetih letih: Kekec 1952, Jara gospoda 1953, Trenutki odločitve 1955. Nazadnje smo se predstavili leta 1965 s filmom Srečno, Kekec, Galetovim drugim filmom iz trilogije o slavnem pastirčku.

Kruh in mleko na redni spored prihaja predvidoma 22. novembra.