Kolosej

Kruh in Zemlja: nove nagrade

5. 11. 2001
S festivala v Cottbusu se Kruh in mleko ter Nikogaršnja zemlja, letošnja slovenska prispevka k pestrosti LIFFea, vračata z novimi nagradami.
V nemškem mestu Cottbus je med 31. oktobrom in 5. novembrom potekal 11. mednarodni filmski festival, posvečen vzhodno-evropskim filmom. V konkurenci 12 filmov sta bila predstavljena tudi Kruh in mleko režiserja Jana Cvitkoviča in Nikogaršnja zemlja, evropska koprodukcija s slovensko udeležbo, režiserja Danisa Tanovića. Slednji bo jutri odprl 12. LIFFe, medtem ko bo KRUH IN MLEKO zaključni film festivala v Ljubljani - prikazan bo tudi na slovesnem zaključku, 19. novembra v Koloseju.

Cottbuški festival je tudi sicer "srečen" festival za slovenske filmarje. Na festivalu sta bila v preteklih letih v netekmovalni sekciji a z velikim uspehom predstavljena filma Carmen režiserja Metoda Pevca in Outsider Andreja Košaka, še uspešnejša pa sta bila Ekspres ekspres Igorja Šterka, ki je tekmoval in V leru Janeza Burgerja, ki je pred dvemi leti osvojil "glavno nagrado" - Grand Prix festivala ter ob tem prejel še tri priznanja - eno med njimi je bila nagrada za najboljšega igralca, ki jo je prejel prav Jan Cvitkovič, režiser (in scenarist) filma KRUH IN MLEKO.

Letošnjo "glavno nagrado" festivala je petčlanska žirija dodelila albansko-francoskemu filmu Slogani, eno izmed dveh "posebnih nagrad" pa je prejel tudi KRUH IN MLEKO. Film je prejel tudi prestižno nagrado Don Kihot, priznanje, ki ga podeljuje žirija Mednarodnega združenja filmskih klubov FICC/IFFC. Član žirije je bil tudi slovenski filmski kritik Peter Milovanovič Jarh. Drugi dve priznanji, ki ju je prejel film KRUH IN MLEKO, sta bili posebno priznanje žirije FIPRESCI (mednarodno združenje filmskih kritikov) in posebno priznanje žirije OBČINSTVA.

Film NO MAN'S LAND je prejel priznanje žirij OBČINSTVA in Študentske žirije za najboljši prvenec.

Film KRUH IN MLEKO je tako ob beneški nagradi LEV PRIHODNOSTI - Nagrada za najboljši celovečerni debitantski film, ter obeh portoroških priznanjih Stopove žirije (za igralca leta - Petra Musevskega in epizodistko leta - Sonjo Savić) prejel skupaj že 8 priznanj. Film, ki je tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, bo na 12. LIFFeu prikazan v sekciji Perspektive in bo tekmoval za nagrado Vodomec, svojo redno pot po slovenskih kinematografih pa bo pričel v četrtek, 22. novembra v Ljubljani (Kolosej in Komuna), Mariboru, Celju in Kranju.

Nikogaršnja zemlja, ki je na letošnjem cannskem festivalu osvojila zlato palmo za scenarij, na redni spored prihaja že dva dni po otvoritvi LIFFea, in sicer v četrtek, 8. novembra ob 20. uri, ko bo v Koloseju slavnostna premiera.