Kolosej
Film distribucije Continental Film

Zgodbe iz Narnije: Potovanje Potepuške zarje

družinska domišljijska pustolovščina
Potovanje. Pustolovščina.
Podnapisi
Na sporedu od: 9.12.2010, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher Markus, Stephen McFeely in Michael Petroni po romanu C.S. Lewisa
Režija: Michael Apted
Po dveh nepozabnih dogodivščinah se Lucy in Edmund Pevensie znova vrneta v čarobno Narnio in s seboj pripeljeta nadležnega bratranca Eustaca. Pridružijo se princu Kaspijanu, ki s kraljevo ladjo Potepuška zarja pluje na rob sveta, da bi rešil magično domovino pred grozečim propadom. Na poti se morajo spopasti s temačnimi trgovci s sužnji, čarobnimi škrati, divjimi zmaji in uročenimi bitji iz morskih globin, cilj pa lahko dosežejo le tisti, ki premorejo največ poguma, premetenosti in srčnosti.

Vrnite se k upanju in čudesom priljubljenega sveta C.S. Lewisa – s pomočjo prekrasne narnijske ladje Potepuška zarja. Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje so posnete v 3 D tehnologiji. V tem prazničnem dogodku Edmunda in Lucy Pevensie skupaj z njunim bratrancem Eustacom pogoltne slika in jih odnese nazaj v Narnijo in na veličastno ladjo Potepuška zarja. Pridružijo se kralju Kaspijanu in bojevniški miški po imenu Repicvil. Od njihovega poslanstva je odvisna usoda Narnije same. Pogumni popotniki na poti proti skrivnostnim otokom premagajo vsak svojo največjo skušnjavo, doživijo usodna srečanja s čarobnimi bitji in temačnimi nasprotniki; ponovno pa se snidejo s svojim prijateljem in zaščitnikom, velikim levom Aslanom. 

Novi film temelji na tretji od sedmih Lewisovih knjig Zgodbe iz Narnije.  Objavljene so bile med leti 1950 in 1956. Že dolgo veljajo za eno najbolj domišljenih in priljubljenih literarnih del. Prodanih je bilo več kot 100 milijonov Lewisovih knjig v več kot 50 jezikih. Film po prvi Lewisovi knjigi,  Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara, je bil najuspešnejši film leta 2005. Drugi film, Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan, je bil ena največjih uspešnic leta 2008.

Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje vračajo filmsko serijo k njenim veličastnim koreninam – z vsem, kar je razveseljevalo legije knjižnjih in filmskih oboževalcev. Ugledni filmski ustvarjalec Michael Apted, ki je med drugim režiral Gorile v megli, Rudarjevo hčerko in bondiado Vse in še svet, je režiser tretjega dela.

Film so snemali v Avstraliji, na polotoku Cleveland Point pa so zgradili tudi naslovno junakinjo, Potepuško zarjo, ki so jo potem razstavili in prenesli še v studio za dodatne posnetke.

Knjiga Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje je izšla leta 1952. Dogaja se tri narnijska leta po Princu Kaspijanu. Dveh starejših Pevensiejevih otrok ni zraven – Peter se pripravlja na sprejem na univerzo, Susan je na počitnicah v ZDA –mlajša dva,  Lucy in Edmund, pa sta proti svoji volji na obisku pri sorodnikih v bližini Cambridga leta 1943. Njun največji izziv je, kako se spopasti z zoprnim bratrancem Eustacom Clarencom Scrubbom – dokler trojica ne naleti na sliko Potepuške zarje, veličastne ladje, katere videz so navdihnili zmaji. Na kljunu je zmajeva glava, zadnji del ladje ima rep, ob stranskih delih so zmajeva krila.

Platno nenadoma in nerazložljivo oživi, preplavi sobo in najstnike odnese na narnijsko vzhodno morje, kjer se njihova pustolovščina začne, ko jih reši Kaspijan. Na tem popotovanju bodo morali kljubovati nevarnim valovom, pošastni morski kači in drugim nevarnosti. Potovanje jim bo za vedno spremenilo življenje, na preizkušnji bodo njihov pogum in prepričanja, zanje bo to usodno potovanje in potovanje preobrazbe, ki jih bo popeljalo do roba sveta.

Čeprav prvi del Narnije velja za najbolj slavnega in priljubljenega, številni pristaši Lewisovih klasičnih zgodb Potovanja Potepuške zarje izpostavljajo kot najboljšega od sedmih narnijskih romanov. “To je zagotovo ena najbolj priljubljenih knjig v seriji,” pravi producent Andrew Adamson.  “Potovanje Potepuške zarje se vrača k čudežnosti, čarobnosti, veličastnosti in pustolovščinam Leva, čarovnice in omare.”

Pri pisanju scenarija je bil za scenarista Christopherja Markusa in Michaela Petronija največji izziv ohranjati zelo individualen pridih vsake otoške pustolovščine, ne da bi film postal preveč epizoden. “Ta film mora biti kot sestavni del prejšnjih dveh, kot združen narnijski ep, hkrati pa mora predstaviti dežele, bitja in teme, ki jih pri prejšnjih zgodbah še nismo srečali.”

Michael Apted je novi kapitan franšize in pri filmu mu je všeč to, da pripoveduje dve vzporedni zgodbi.  Ena je pustolovščina po neznanih in nevarnih morjih, druga pa je potovanje vase, ko liki odraščajo. Ko premagujejo sile zla, ki jih srečajo na potovanju, se učijo tudi soočanja s skušnjavami in ob tem odkrivajo svoj lastni značaj.  Tega se naučijo v Narniji, zato so ob koncu zgodbe pripravljeni na odhod in nadaljevati svoja življenja. To je univerzalna tema, ki nam jo Lewis predstavi v tej knjigi.

Čeprav so ostali zvesti duhu, čustvom in likom knjige, so filmarji morali zgodbo za potrebe velikega platna delno prilagoditi. Apted razlaga: “V knjigi se nit zgodbe vrti okoli Kaspijanovega iskanja sedmih gospodarjev, v filmu gre za iskanje sedmih mečev nasploh.  Grožnja zelene meglice, tako kot je predstavljena v filmu, v knjigi ni predstavljena, čeprav se pojavi v naslednji knjigi.”

“V filmu z iskanjem sedmih mečev podkrepijo namena Kaspijanovega potovanja na konec sveta,” pravi izvršni producent Douglas Gresham, posvojenec C.S. Lewisa, ki si je vse življenje želel knjige pripeljati na veliko platno. “Filmski motiv mečev je dodatek k temi iz knjige o sedmih gospodarjih Telmarja. S tem motivom se zgodba lažje razvija in z njim ohranjamo napetost pri občinstvu.”

Filmarji so se tudi potrudili, da so ohranili tematsko integriteto knjig. “Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje so predvsem zgodbe o skušnjavi,« pravi Gresham. “Na potovanju se Kaspijan, Eustace, Lucy in Edmund in vsa posadka Potepuške zarje spopada z mnogimi izzivi in pustolovščinami in s spremljajočimi skušnjavami. Vsak lik se sooči s svojimi najglobljimi skušnjavami, ki smo jih v prejšnjih dveh filmih samo ošvrknili s pogledom.”

 “Strah in skušnjava sta glavni težavi, s katerima se soočijo liki, in ti temi dajeta knjigam o Narniji težo in globino,” dodaja Apted.  “Film nas opomni, da se morate poznati, če se hočete spopasti s skušnjavo in strahom. Tudi to sodi k odraščanju.”

“Ko se odločite, da boste po knjigi posneli film, je prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti: O čem pripoveduje knjiga?” pravi producent Mark Johnson. “Katere so teme? Kaj nam avtor skuša povedati? Kako bi s temi temami prepojili film? Lev, čarovnica in omara je pripovedoval predvsem o veri, Princ Kaspijan je pripovedoval o izgubi vere in o tem, da jo ponovno najdeš. Novi film pripoveduje o premagovanju skušnjav. Potrudili smo se, da je ta tema zelo pomemben element filma, zamaskirali pa smo jo v krasno in čarobno zgodbo.”

O igralcih

Georgie Henley (Lucy) je nastopila že v prvih dveh delih. 15-letnica prihaja  iz Ilkleyja v zahodnem Yorkshiru. Lani je igrala Jane Eyre v BBC-jevi produkciji.

Skandar Keynes (Edmund) je nastopil tudi v prejšnjih dveh delih. Star je 19 let in prihaja iz Londona. Kariero je začel v Royal Shakespeare Company. Nastopil je v televizijski drami The Victorians in v biografskem filmu Enzo Ferrari.

Will Poulter (Eustace Scrubb) je star 17 let. Na filmu je debitiral v  Son of Rambow. Prihaja iz Londona in igra že od četrtega leta. Posnel je tudi serijo School Of Comedy.

O režiserju

Michael Apted  je kariero začel na televiziji z dokumentarci, serijami, športnimi prenosi in koncerti.  Med drugim je režiral serije Coronation Street,

The Lovers, Folly Foot, Another Sunday and Sweet F.A., Kisses at Fifty, The Collection, 21, Seven Up.

Režiral je televizijske filme Poor Girl, Mosedale Horseshoe, Jack Point, Number 10, Slattery’s Mounted Foot, Big Soft Nellie, One Thousand Pounds for Rosebud, Joy, Said the Preacher, Stronger Than the Sun.

Leta 1973 je režiral svoj prvi celovečerec, Triple Echo, ki so mu sledili Gorile v megli, Stardust, The Squeeze, Agatha, Rudarjeva hčerka, Dovolj mi je, Vse in še svet, Continental Divide, Park Gorkega, “P’Tang, Yang, Kipperbang, Critical Condition, Civil Action, Thunderheart, Blink, Nell, Extreme Measures, Enigma, Amazing Grace.

Komentarji

19.8. 2010 ob 16:02

to bo pomoje ful dober film js ga grem gledat v kino=NUJNOOO!¨!!!!!!!=)

— srčica
27.8. 2010 ob 10:51

Ben Barnes, Ben Barnes, Ben Barnes...

— anonimno
28.8. 2010 ob 11:53

Srčica! Ta komentar je bil objavljen na moj rojstni dan!

— Mimi
21.9. 2010 ob 16:39

Film je zamenjal režiserja, kar se po napovedniku pozna. Posebni učinki delujejo nekoliko amatersko ampak glede na režiserjeve prejšnje izkušnje bi pričakoval dober film. Upam upam upam..

— Filip
22.9. 2010 ob 8:28

to bo fuuuul dobr film :))

— Christi
22.9. 2010 ob 17:28

Komaj čakam! Mislim da ne bom zdržala. Tale bera letos je pa res odlična - Mrk, Harry Potter 7 pa še Zgodbe iz Narnije za povrh! (Pa tudi z anonimno se strinjam)

— Thayra
22.9. 2010 ob 18:12

moje ime je štekarka in rada imam narnijo :D če bi mi kdo dal možnost obiskat drug svet, bi bila to zagotovo narnija.

aja.. ben barnes je hot! in obžalujem da u tem filmu nebo williama moseley-a :'(
anyway- love you, NARNIA!

— ŠTEKARKA
23.9. 2010 ob 17:37

tale film bo super, ker so tudi knjige odlične! pa tudi trailer je zelo zanimiv (se splača ogledati) :)

— jure kdo pa drug!
25.9. 2010 ob 16:36

Uu, po mojem se ga splača pogledat!

— I-Am-Me
25.9. 2010 ob 18:55

Bolj primeren prevod bi bil Popotovanje JUTRANJE zarje, kot je naslov prvega prevoda v slovenščino iz leta 1997 v prevodu Jakoba Emeršiča.
Če bi v Mladinski knjigi poznali dejansko vsebino in simboliko knjige si ne bi dovolili takega kiksa, da naslov knjige spremenijo.

Se pa filma veselim. Nepopisno veselim ...

— Monika
25.9. 2010 ob 19:24

OO komi čakam!!!!
sigurn bo ful dobr film! pa knjiga je tut supr!

— Hayley
26.9. 2010 ob 19:55

to bi zihr ful dobr film :D in kokr ponavad ga bomo že kak mesc al pa 2 prej zloudal z neta pol bomo šli pa še u kino gledat XD

— lucky
27.9. 2010 ob 15:50

aja, pa tukaj imate trailer, če ga kdo hoče gledat:

http://www.youtube.com/watch?v=OwYp24oqe1U&feature=fvst

— thayra
30.9. 2010 ob 17:48

Oh. komi čakam sto procentno bo tok dobr kokr lev, čarovnica in omara pa princ kaspija. am tud knjigo doma in režiser je svetovno dobr. igralci pa tut

— curlywurly
1.10. 2010 ob 17:23

absolutni morm-vidt let!

— fazanka z internata
6.10. 2010 ob 11:09

waaaaaau komaj čakam november!!! pa strinjam se z Thayro, poleg Potterja še Narnija... Kolosej prihajaaaaaaaaaaaaaaaam!!!

— Helena
7.10. 2010 ob 16:44

Komaj čakam, pogledala sem vse dele, prebralala vse knjige,
1. bom k ga bom šla gledat.

— pop punca
7.10. 2010 ob 20:35

I can´t weight

— aaa
8.10. 2010 ob 15:56

Evo, včeraj je prišel ven nov trailer: http://www.youtube.com/watch?v=mNRVbfEKEQg
Zdaj je pa tudi mene prepričal in komaj čakam, da ga vidim.

— Filio
12.10. 2010 ob 20:21

kul sam kaj je 3d

— boi
22.10. 2010 ob 21:20

zakon komi čakam

— afna
23.10. 2010 ob 19:23

meni so vsi filmi zgodbe iz narnije zelo všeč tak da
potovanje potepuške zarje komaj čakam

— anna
24.10. 2010 ob 14:41

to bo ful carski film čeprav je drug režiser

— lucijan
25.10. 2010 ob 18:16

komaj čakam! obvezno ga grem gledat :D

— ann
26.10. 2010 ob 18:46

Dolgcajt

— '''''''''''''''''''''
26.10. 2010 ob 19:55

komaaaaaaaaaj čakaaam :D
se strinjaaam; harry, mrk, toleee. TOP!
:))))

— Lilu
30.10. 2010 ob 17:49

to bo full dobr film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
komaj čakaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— cool_mary
8.11. 2010 ob 22:11

Prve kritike so zelo pozitivne, kar je precej preseneltjivo. Komaj čakam, da ga vidim!

— Filip
14.11. 2010 ob 9:55

jap, letos je blo pa res leto mladinskih premier ...
KOOOOOOOOMI ČAKAM!

— polonca
14.11. 2010 ob 16:26

jaz mislim da bo to kr dobr film kr so mi ostali deli tud dobri

— nacmal
16.11. 2010 ob 16:18

če sem čisto poštena, ne vem kaj naj pričakujem...

— :P
21.11. 2010 ob 15:05

koomaaj čakam... sevedaa greem na premieroo :DD... ziheer bo zakon tak kot prejšnja dela ;D

— just.fan
23.11. 2010 ob 18:50

Ta film bo fulll fulll dobr ... <3
bom na premieri ... nujn ... NARNIJA - I love you

— me - who else could be
24.11. 2010 ob 15:47

Hudooooooo :)
smo čakal na tu :P
hehe

— Teja
25.11. 2010 ob 14:56

komaj čakam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— krista
26.11. 2010 ob 14:44

jej......komi čakam film bo za umret dober

— cool_mari
27.11. 2010 ob 12:41

kdaj je prmier ?? 8.12 ali 9.12.2010

— lupi jipi
28.11. 2010 ob 15:10

ali kdo ve kda je ta film prosim povejte

— anni
28.11. 2010 ob 16:15

Komi čakam.. :P

— Nuško.
1.12. 2010 ob 17:08

oooooooo!!!
to pa treba gledat NUJNO... jst bom šla ne premijero!!! juppy, juppy komi čakam!!
ouje!!!
<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

— Sabina
1.12. 2010 ob 18:16

jah vrjetn bom sou gledat:)

— nevem kako mi je ime lol
2.12. 2010 ob 18:39

oooo...kumi čakam...pomoje more bit oooooodličn....sam škoda k william ne igra not...je pa usaj ben....

— what do you care
3.12. 2010 ob 8:30

Komaj čakam ta film !!!!!

— beck
3.12. 2010 ob 13:14

ta film je prou najbolši!!!

— alencek
4.12. 2010 ob 16:25

upam da bo zakon film drgač pa narnija zažiga

— filko
4.12. 2010 ob 18:05

I LOVE NARNIJA

— FUZBALER RONALDO
4.12. 2010 ob 18:50

a bo v 3D??

— tomaz
7.12. 2010 ob 20:55

Pravijo, da je film super in baje zlo žalosten. Komi čakam, da ga vidim!

— Filip
9.12. 2010 ob 16:10

moram gledat

— cleo
9.12. 2010 ob 20:00

Film sem si ogledala danes. Jokala kot dež=)
Po moje zato, ker so se me eni prizori res dotaknili.

Tudi spremembe, ki so si jih privoščili glede na knjigo so, moram reči, prav dobre in ne motijo zgodbe. Res upam, da posamejo še ostale 4 dele ...

Jutri pa na še eno porcijo Narnije=)

— Monika
10.12. 2010 ob 16:06

kr en :D

— loollloooollooll
10.12. 2010 ob 18:12

Ben barnes is freaking soooo hot....."blush" xD

— gothica
13.12. 2010 ob 14:03

film sem že gledala in se mi zdi zelo zanimiv res

kino here i come

— Becca
13.12. 2010 ob 16:09

prov hudo

— lilly
15.12. 2010 ob 12:21

Komaj čakam, da ga vidim:))

— Taja
19.12. 2010 ob 12:06

knjiga je prfektna, upam da bo film še bolj!
NARNIA!!!

— tralala
22.12. 2010 ob 14:07

mi gremo pa to v petek s šolo gledat.
komi čakam!!!!!!!!!!!

— ThEwAnTeD
22.12. 2010 ob 17:38

col

— gregor fekonja
28.12. 2010 ob 15:01

Ja po trajlerju se mi zdi film ful cool!!

samo sem žalostna ker ni susan in petra ;(

— Dylan ^^
28.12. 2010 ob 16:56

mi ga gremo gledat s šolo in me fulll zanima če se splača

— onetheanonimgirl
29.12. 2010 ob 15:27

Ful fajn!=)

— nejchy
2.1. 2011 ob 16:08

JAZ SEM GA ŠLA ŽE GLEDAT PA JE ZLO DOBER. NAJBOLJ DOBER PA JE TAKRAT KO ČEZ SLIKO KAR PRITEČE ZLO VELIKO VODE.TKO DA PEJTE GA GLEDAT.

GA JE TREBA ZLO POHVALT

TISTI KI STE GA NARDIL SVAKA VAM ČAST.

— NARNIJA
2.1. 2011 ob 16:11

Col!!

— Anči
6.1. 2011 ob 15:19

Prva dva sta mi bila bolj všeč. Ampak tudi ta je dober!

— katja
14.1. 2011 ob 18:07

bedn

— car
6.2. 2011 ob 19:05

edmund in kaspian sta zakon<3

— lechy
19.2. 2011 ob 16:03

no nwm men niso kej zlo pesrečeni tile filmi od narnije sicer je pa ta bl tko limonadast bi se rekl use veš kaj bo kdo reku kdaj bojo koga rešil pa tko pa ful mal je akcije mislm tko dobre akcije

— điđo
8.1. 2012 ob 16:38

komaj čakam gledat narnijo

— lana
14.2. 2012 ob 11:37

kdaj bo prišlo potovanje potepuške zarje

— janja
26.2. 2012 ob 12:37

fullllllllllll dober film

— sara
26.5. 2012 ob 11:09

men je ful zakon film sm to mi je bedm k edmund pa lučka ne smeta it več u narnijo.

— lily
30.6. 2013 ob 16:15

ta film je dober za umret 1000000000000000000000000000 bi ga gledala

— katkica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.