Kolosej
Film distribucije Fivia

Zaprisežena devica

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 21.1.2016, Kolosej Ljubljana
1h 24min / 84min
Leto: 2015
Država: Albanija, Italija
Jezik: italijanščina
Scenarij: Laura Bispuri po romanu Elvire Dones
Režija: Laura Bispuri
Mlada Hana odrašča v odročnih albanskih gorah, kjer se lahko tradicionalni ženski vlogi žene in moževe služkinje izogne zgolj z zaprisego po starem zakonu Kanun, da bo za večno ostala devica. Prikrajšana za ljubezen se odmakne v osamo in z novo identiteto lovca Marka poskuša preživeti v neizprosni divjini. Po desetletju odrekanj nepričakovano srečanje v njej prebudi željo, da bi svoje okorelo srce odprla čustvom, zato odide na pot v Italijo. V Milanu poišče svojo odtujeno polsestro, toda iskanje lastne izgubljene identitete se izkaže za zelo težavno in nepredvidljivo.

Hana odrašča v albanski gorski pokrajini, kjer veljajo stari zakoni in ljudje ohranjajo tradicionalno vlogo spolov. Nekega dne se izogne usodi žene in gospodinje, ko skladno s tradicionalnim albanskim zakonom Kanun zapriseže, da bo večna devica in tako za svobodo žrtvuje svojo ženstvenost. Dobi tudi bodalo in novo ime Mark. Od takrat naprej jo vsi obravnavajo kot moškega. Po desetih letih v osami se odloči, da bo spremenila svoje življenje in z vlakom odpotuje v Italijo, kjer živi njena polsestra z družino, ki pa Hane ne pričakuje.

Režiserka Laura Bispuri v svojem celovečernem prvencu predstavi mlado žensko, ki se odpravi na težko in bolečo pot v sodobno mestno življenje, daleč od goratega sveta s starodavnimi običaji. Film govori o ženski, ki ponovno odkrije svojo seksualnost, in o njenih nasprotujočih si čustvih. Ta niso prikazana s kopico dialogov, ampak predvsem s pogledi, kretnjami in protagonistko, ki se sooča s svojo negotovostjo.

Hana kot mlada ženska, ki živi izolirano življenje v vasi na severu Albanije, hrepeni po rešitvi iz okovov ženskosti, da bi lahko živela kot moški. Da bi ji to uspelo, mora obuditi stari zakon Kanun in se zapriseči, da bo večna devica. Nekaj let pozneje kot Mark prvič zapusti dom in odpotuje v Italijo, kjer živi njena polsestra. Tako se znajde v svetu, ki ga ni še nikoli izkusila. Tam znova odkrije samo sebe in začne premišljevati o možnosti, da bi preklicala zaprisego, ki jo je opravila pred nekaj leti.

Prvenec režiserke Laure Bispuri je evokativen in introspektiven film, ki govori o več stoletij dolgi albanski tradiciji zaprisežene device ali »burneše«. Ta običaj je ženskam dovolil, da so si v tem delu sveta, kjer ohranjajo tradicionalno vlogo spolov, izbrale drugo pot, zavrnile svojo predpisano vlogo in se izognile opravljanju domačih opravil. Laura Bispuri se osredotoči na Hanine občutke in tako prefinjeno predstavi njeno zgodbo. Glavna igralka Alba Rohrwacher postreže z večplastno in energično igro v vlogi ženske, ki svojega spola ne more definirati tako lahko, kot to pričakuje svet.

NAGRADE/FESTIVALI: Film Sworn Virgin je na filmskem festivalu Tribeca prejel nagrado Nore Ephron, ki jo podeljujejo izrednim filmskim ustvarjalkam.

KRITIKE:

»Celovečerni prvenec Laure Bispuri, v katerem igra energična Alba Rohrwacher, je spoštovanja vredno in čustveno preučevanje spremembe spola.« - Guy Lodge, Variety

»Srce parajoča zgodba ženske, ki se loteva reševanja notranjih konfliktov in čustvenih vzgibov.« - Deborah Young, The Hollywood Reporter

Komentarji

16.3. 2022 ob 22:39

Odličen film, zelo napet, vznemerljiv gledljiv..Toplo priporočam. Ocena od 1 do 10: 10

— Marjan Rojko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.