Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Začasna žena

romantična drama
Za dežjem vedno posije sonce.
Na sporedu od: 25.11.2004, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2003
Država: Švedska
Scenarij: Lisa Ohlin
Režija: Lisa Ohlin
Frederikova največja želja v življenju je, da bi postal oče. Ko mu partnerka Pia stre srce, se odloči za posvojitev in se s tem namenom poroči z natakarico Tanjo. Nedolgo zatem sreča privlačno, a v ljubezni prav tako razočarano Millo, toda pred njuno morebitno srečo ju čaka še dolga pot nesporazumov.

Zgodba

Fredrik je srečen človek. Ima dekle, ki jo ljubi, posel, ki mu gre dobro, poleg tega pa bo še postal očka. Vendar njegova sreča ne traja dolgo. Na zabavi njegovo dekle pred vsemi pove, da ga bo zapustila, ker je zaljubljena v drugega. Fredriku se sesuje svet. Ker njegova biološka ura neusmiljeno teče, si močno želi imeti otroka. V agenciji za posvojitev otrok spozna Millo, ki prav tako nima sreče v ljubezni. Je lahko Milla ključ do Fredrikovih sanj?

Režiserkina biografija

Lisa Ohlin

Lisa Ohlin že pripravlja svoj naslednji film, in sicer gre za ljubezensko zgodbo z naslovom "Sex, Hope and Love".

Rodila se je leta 1960. Študirala na newyorški univerzi za filmsko umetnost, kjer je naredila tudi magisterij. Režirala je televizijske drame, oglase, kratke filme ter večkrat nagrajeni celovečerni film, Waiting for the Tenor, za katerega je prejela tudi številne pohvale kritikov. Začasna žena je njen drugi dolgometražni film.

Komentarji

28.11. 2004 ob 19:27

je zanimiv in ga priporocam ogled drugim

— tina kranjec
14.1. 2005 ob 9:08 zvezdica

Skoraj vsakdo enkrat v življenju pride do točke, ko se želi ustaliti, si ustvariti dom in družino, dobiti otroke ... toda najprej je treba najti osebo, ki deli te občutke in zna vračati ljubezen. Da to včasih (ali pa kar večinoma) ni ravno najbolj lahka naloga, a še zdaleč ne brezupna, nas prepričuje švedska Začasna žena. Začasna žena je romanca, ki je v svoji osnovi drama, a se močno spogleduje s komedijo, na žalost večinoma na račun nenavadnega obnašanja glavnih likov in nasploh njihovega čudaštva. Pa tu ne gre zgolj za stranski lik "vaškega norčka", ki tako kot vsi ostali v filmu želi biti zgolj ljubljen, temveč za številne povsem nerazumljive čustvene odzive protagonistov. Tudi sami dialogi so deloma povsem gledališki in pretirano zaigrani, predvsem v bolj dramatičnih trenutkih, katerih osnova je brezglavo izpovedovanje najglobljih čustev, večinoma kar v obliki kričanja. Po sami zasnovi pa film še najbolj spominja na kakšno latino žajfnico, kjer se tri četrtine filma vse skupaj samo zapleta in prepleta, pa vendar ves čas ostaja jasno, da bo razplet srečen, kar se seveda zgodi z nenadnim presekanjem gordijskega vozla tik pred koncem. Toda kontrasti med dramo in komedijo so preprosto preveliki, oziroma je dramatični del na eni strani preveč tragičen in komični del na drugi preveč burkaški, zaradi česar gledalec izgubi ves občutek realnosti oziroma teže predstavljenega problema. Ta pa se kaže predvsem v čustvovanju glavnih likov, ki so ujeti v preteklosti, eden zaradi kruto rečeno "ukradenega" otroka, druga zaradi pomanjkanja samozavesti, ki ga je ukradel ženskar, tretja zaradi občutka krivde, da ne bi smela dati otrok v posvojitev. Hudo resne dileme, ki pa edini odgovor najdejo v reku, da slabše ne more biti nikoli in da za vsakim dežjem posije sonce. Začasna žena tako spominja na neke vrste otroško igro, še najbolje ristanc, pri katerem je osnovna mreža vedno začrtana in nespremenjena, vprašanje je le, kako spretno in hitro bo igralec priskakal do konca. Pač film za dobro voljo, enako utopičen in nedolžen kot otroška igra, pa vendar zabaven in kratkočasen. Začasna žena je film za vse nepoboljšljive romantike in tudi za vse tiste, ki jim je (čustveno) življenje zastalo v mrtvem teku, pa sedaj potrebujejo potrditev, da sta nadaljevanje in konec vendarle lahko srečna. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.