Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Vse je izgubljeno

akcijska drama
1 nominacija za oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 19.12.2013, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: J.C. Chandor
Režija: J.C. Chandor
V pretresljivi zgodbi človeškega boja z neizprosno naravo spoznamo izkušenega pomorščaka, ki kljub spoštljivim letom še vedno uživa v samostojnih jadralskih izletih preko oceanov. Nekega dne ga sredi morja preseneti trk z ladijskim zabojnikom, toda izkušeni mornar je prepričan, da lahko luknjo zakrpa. Na žalost se kmalu zatem razbesni vihar, zato mora kapitan jadrnico zapustiti in se soočiti z najbolj nemogočimi možnostmi za preživetje ter s skrajnimi fizičnimi in psihičnimi napori.

Z oskarjem nagrajeni Robert Redford je glavni junak trilerja, ki se dogaja na odprtem morju. Vse je izgubljeno je zgodba o možu, ki se bori za preživetje, potem ko je njegova jahta uničena.

Neimenovani moški, ki sam pluje po Indijskem oceanu, nekega jutra odkrije, da je njegova jahta trčila v ladijski kontejner, ki ga nosi morje, in zdaj jo zaliva voda. Navigacijska oprema in radio sta okvarjena, zato pluje na slepo in zaide v silovito neurje. Čeprav mu razbiti trup uspe zakrpati in čeprav je dober mornar, komaj preživi ujmo.

Ker si pri plovbi lahko pomaga samo s sekstantom in pomorskimi zemljevidi, je odvisen od morskih tokov, ki bi ga z malo sreče lahko ponesli v ladijski koridor, kjer bi ga lažje našli. Toda v pripekajočem soncu in sredi morskih psov se mora ob hitro izginjajoči hrani iznajdljivi mornar kmalu soočiti z dejstvom, da zre smrti v oči.

O produkciji

J. C. Chandor je že dolgo, preden je bil njegov scenaristični in režiserski debi Margin Call nominiran za oskarja, vedel, da hoče posneti triler na odprtem morju. Toda trajalo je kar šest let, preden se mu je porodila izvirna zamisel Vse je izgubljeno, morečo pomorsko pustolovščino, ki se dogaja izključno na morju in v kateri nastopa samo en lik brez imena in skoraj brez besedila.

“Zgodba je zelo preprosta," pravi Chandor. "Možak v poznih letih se poda na nekajmesečno plovbo. Vmes poseže usoda, z jahto doživi nesrečo in od tistega trenutka osem dni spremljamo njegov boj za preživetje.”

Chandorjev scenarij je bil pravo nasprotje normalnega scenarija. Dolg je bil samo 30 strani. In v njem so bili samo opisi, nobenega dialoga. Ko ga je v roke dobil producent Neal Dodson, je Chandlerja najprej vprašal, kdaj mu bo poslal še preostanek.

“Ko je rekel, da je to vse, sem bil hkrati prestrašen in navdušen,” se spominja Dodson. “Najin prvi skupni film je slonel na dialogu, ta pa niti malo. Takoj sem podvomil, da ga bomo lahko financirali, ker je film izredno drzno zasnovan. Snemanje bi bilo pogumna poteza.”

Chandor je bil v svoj scenarij prepričan, saj se je lotil teme, ki jo dobro pozna. Sicer nikoli ni sam plul po oceanu, vendar je odraščal med čolni in plovba je bila del njegovega življenja. Dejstvo, da je zgodba v bistvu preprosta in da spominja na Hemingwayevo znamenito delo Starec in morje, ga je gnalo, da bi film zares posnel.

Ključen trenutek je nastopil, ko je Robert Redford sprejel vlogo. Chandorja je spoznal na premieri filma Margin Call na festivalu Sundance l. 2011 in zdel se mu je točno tak ustvarjalec, ki ga bi hotel podpreti. Imel je vizijo, bil je nov glas in zgodbo je znal povedati na zelo svojski način. Redforda je pritegnila izvirnost projekta. Všeč mu je bilo, da je bil scenarij drzen in ekscentričen. In magnet je bilo tudi dejstvo, da ni dialoga, kar bi sicer marsikoga odbilo.

In všeč mu je bilo še nekaj. Da ga je režiser sploh povabil. Odkar obstaja festival Sundance, so pomagali že številnim mladim ustvarjalcem, toda še nihče od njih Redforda ni povabil k sodelovanju. Ravno nasprotno.

Ko je bila edina vloga v filmu zasedena, so sedli in naredili seznam, kaj vse potrebujejo. Na vrhu seznama je bilo dvoje - ladja in kraj, kjer jo lahko potopijo. Za snemanje so potrebovali tri jahte. Ena je služila za zunanje posnetke, druga za snemanje notranjosti, tretja pa za posebne učinke. Mislili bi, da ni težko kupiti treh enakih jaht. No, izkazalo se je, da je. Našli so jih ob različnih trenutkih, v različnih pristaniščih. Vse so morali uvoziti.

Da je scenograf ladje primerno opremil, so si morali izmisliti celo ozadje zgodbe, saj ladja navsezadnje odraža glavni lik in pripoveduje vzporedno zgodbo. Chandor je scenografu dal natančne podatke: glavni junak je ladjo kupil pri 51 letih, in sicer staro šest let. Deset let pozneje je zaradi gospodarske krize v 90. letih malo popustil pri njenem vzdrževanju. Ko se je upokojil, je v obnovo jahte vložil 20.000 dolarjev. In podrobnosti je bilo še veliko. Vsaka malenkost na ladji razkriva delček preteklosti ali značaja lastnika.

Snemanje na vodi je vedno zahtevno, pri tem filmu pa sploh, saj se niti en kader ne dogaja na kopnem. Snemali so na različnih krajih v Tihem oceanu, v Karibih in pred mehiško obalo v bližini Ensenade. Tam so z močno zdelano in zakrpano jahto zapluli v pristanišče s snemalno ekipo na krovu in Robertom Redfordom za krmilom. Seveda so povzročili veliko vznemirjenja med tamkajšnjimi mornarji. Pa ne zaradi slavnega igralca za krmilom, temveč zaradi stanja, v katerem je bila jahta.

Prizore trčenja s kontejnerjem in potapljanja so posneli v največjih snemalnih bazenih v Rosarito Beachu na polotoku Baja, kjer je bazene za svoje potrebe zgradil James Cameron, ko je snemal Titanik.

Zaradi zahtevnega snemanja sta pri filmu sodelovala dva direktorja fotografije, kar je za film zelo nenavadno. Druga posebnost pa je, da so priprave na snemanje trajale kar sedem tednov, kar je za neodvisni film skoraj nezaslišano.

Končni izdelek je film, kakršnega še ni bilo. 90 minut izgradnje lika, pustolovščine, upa in brezupa, omahovanja in truda... Ustvarjalci filma so prepričani, da se v glavnem junaku lahko vidi vsak in da bo zato med gledalci dobro sprejet.

Komentarji

14.12. 2013 ob 14:35

Vse je izgubljeno: Med preživetjem in predajo smrti
http://razpolozenizafilm.blog.com/2013/11/23/vse-je-izgubljeno-all-is-lost-med-prezivetjem-in-predajo-smrti/
Ocena: A- (8/10)

— MYS
17.12. 2013 ob 0:51 zvezdica

Kar predstavljam si producenta, ko je dojel, da je dialoga, bolje rečeno monologa, v filmu za večjo kavno šalico...še na cigaretnih škatlicah je dandanes skorajda več teksta, kolikor ga ima Redford v filmu All is lost. In vendar je v dobri uri in pol toliko drame, toliko kritike kapitalizma, ponižanja pred naravo in hkrati neskončne ljubezni do iste in na koncu koncev, upanja v človeka...da se zdi še tistih nekaj vrstic teksta povsem odveč. To je film o preživetju, ki je mogoče samo v sodelovanju. Z naravo. Čeprav smo v 21. stoletju že pozabili, da smo tudi mi njen del...
Ogled toplo priporočam

— Bor
30.12. 2013 ob 22:39

Film me ni navdušil. Nasprotno, film je slab in to v vseh pogledih. Ne bom pisal o kritiki kapitalizma, ki naj bi bila ena od sporočil filma. Omenim samo nekaj režiserskih “kiksov”: za celotno zgodbo je pol ure več kot dovolj. Tisti, ki filma še niste gledali, vsak prizor iz predfilma pomnožite z 10 minut in videli boste film. Prizori so torej dolgi, predolgi. Nekateri so nedodelani npr. prizor z morskmi psi. Kadri morskih neviht dajejo premočan občutek snemanja v studiu. Nerealno je prikazano padanje v morje in vzpenjanje nazaj na jadrnico, kar bi bilo v nevihtnih pogojih na odprtem morju podvig za mladca, za Redforda v njegovih letih pa ZF. Ali pa kasneje, ko je jadrnica že potopljena in ko se “naš človek” v rešilnem gumenjaku z glavo proti dnu morja odpne, izplava, ulovi gumenjak, ga prevrne in se, spet v hudi nevihti, povzpne nanj. V takih vremenskih pogojih, kot jih skuša prikazati film, vse frči po zraku. Mi pa gledamo neustrašnega borca, ki kljubuje zakonom narave in jih celo premaga! Tu bi se moral najkasneje film končati, saj je utopitev neizbežna, tudi če ti uspe obdržati glavo nad gladino morja (kar Redfordu spet uspe), saj zaradi močnega pršenja vode pospešeno s še močnejšim vetrom dihanje ni možno. A ne, mi trpimo naprej, z glavnim junakom seveda. Film nas še naprej drži v napetosti, a ne zaradi zgodbe, pač pa pričakovanja, kdaj bo že konec te razvlečene muke. Zadnjo minuto filma, si (lahko) vsak razloži po svoje. Upal sem samo, da me tudi tu ne bo režiser razočaral s hoollywoodskim koncem. Hvala, mi je ustregel. Če sklenem: Redford bi se lahko temu filmu mirno izognil, saj zanj v nobenem primeru ni presežek. Je pa režiser dobro vedel, koga prositi za glavno vlogo, saj si večina film ogleda zaradi Redforda. Vprašanje, koliko gledalcev bi sicer film sploh imel? Gledamo igran dokumentarec, kjer se režiser ne more odločiti, čemu bi dal prednost, igri ali dokumentarni vsebini. Redford namreč ne igra. Polovico filma zre v daljavo, polovico pa ga zaliva voda in tako igro zmore vsak naturščik. Priporočam raje kaj s podobno vsebino na Discoveryju. Ne bo težko najti. Tisti filmski kritiki, ki pišete o filmu, kot o filmu leta, pa….. lepo vas prosim.

— Uroš
31.12. 2013 ob 14:43

Jadrnica, ne jahta.

— Feniks
3.1. 2014 ob 11:15

Zanima me tisti ki ste si ogledali film..se ga splača it pogledat???Hvala

— Tina
7.1. 2014 ob 22:45

definitivno se ti splača. Uroš pa naj gre raje gleda blockubsterje brez zgodbe in efekti če hoče

— bor
12.1. 2014 ob 8:22

Film sem si včeraj ogledal. Res je da je v filmu zelo malo dialoga ampak mi je bil film vseeno všeč. Ni pa značilni hollywoodski film (razen konca). Če ne bi bil dobr nebi imel ocene 7,2 na IMDB-ju

— TheredMetro
18.1. 2014 ob 13:25

Redford je dober, film pa je za vsakogar, ki je pet minut stal na jadrnici, popolna izguba časa. Lahko pa si ga ogledate v smislu-vse kar ne smem narediti na jadrnici med nevihto. Slaboumno in kljub odličnemu Redfordu, si filma skorajda ni vredno ogledati drugje kot doma. Režiser pa po videnem, ne ve ničesar o jadranju.

— iztok
18.1. 2014 ob 20:14

men je dobr film ,edin še mal bolj napet bi bil lahko.

— uroš
23.1. 2014 ob 8:29

beden film do konca(vleče se, nima vsebine in škoda časa) nisem si predstavljal da bo res tako " KR EN"

— leon
23.1. 2014 ob 15:10

Raje pogledam smrkce še 5x kokr pa ta dolgočasn film.

— luka
19.2. 2014 ob 15:22
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.