Kolosej
Film distribucije Cenex

Varuh

akcijska drama
Za življenje drugih žrtvuj vse.
Na sporedu od: 26.10.2006, Kolosej Ljubljana
2h 16min / 136min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Ron L. Brinkerhoff
Režija: Andrew Davis
Po tragični smrti sodelavcev se legendarni reševalec Ben zaposli v elitni šoli za mlade rekrute obalne straže. Zaradi nenavadnih treningov kmalu vzbudi nemir med učenci, še najbolj pa se želi dokazati ambiciozni Jake, ki po prejeti diplomi sledi Randallu na Aljasko. Tam se morata spopasti z najbolj nevarnimi reševanji v povsem nemogočih vremenskih razmerah, ob čemer spoznata pravi pomen herojstva, prijateljstva in požrtvovalnosti. V glavnih vlogah nastopata Kevin Costner in Ashton Kutcher, režijo pa je vodil Andrew Davis, tudi ustvarjalec filmov Civilna žrtev in Begunec.

Zakaj in kako so posneli "varuha"

"Ko neurja zaprejo vsa pristanišča, gremo ven mi. Ko orkani onemogočijo ameriško mornarico, gremo ven mi. In ko sam Bog seže z nebes, da bo razdejal svoje delo z vetrovi, ki trgajo hiše s tal, gremo ven mi ... In če po kakšnem čudežu imaš odlike, ki so potrebne, da postaneš eden izmed nas, boš živel od borne plače in z vedno prisotno možnostjo, da umreš počasne, hladne in samotne smrti nekje na prostranem morju. Toda imel boš priložnost reševati življenja."
- iz filma Varuh

Režiser uspešnega in cenjenega celovečerca Begunec (s Harrisonom Fordom), prirejenega po priljubljeni televizijski nanizanki iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, Andrew Davis, je sedel na režiserski stol te napete akcijske drame. V osrednjih vlogah sta zaigrala Kevin Costner in mladi, vendar že zelo cenjeni Ashton Kutcher.

Varuh je zgodba o neomajnem pogumu in nesebičnem žrtvovanju v doslej na filmu še neprikazani službi reševalnih plavalcev obalne straže. To so dejansko posebna vrsta moških in žensk, ki v vrtincu najhujših neurij in razpenjenih valov tvegajo svoja življenja v službi z načelom: Da bi drugi živeli! Doslej svetu in večini Američanov neznani in noro drzni junaki, ki so rešili na tisoče življenj iz smrtonosnih povodnji Katrine, so v tej pretresljivi fiktivni filmski zgodbi tudi timskemu delu predani reševalci obalne straže v Beringovem morju dobili svoj prepoznavni obraz.

V kratkem uvodnem delu spoznamo legendarnega plavalca - reševalca obalne straže, Bena Randalla (Kevin Costner), v enem njegovih najhujših trenutkov - v spletu okoliščin in izjemno nevarnih pogojev dela izgubi vso svojo ekipo in žrtve, ki jih je prišel reševat. Še močno pod vtisom nesreče ga proti njegovi volji pošljejo poučeval na elitno šolo "A" za reševalce obalne straže. Z izjemno težavnim programom usposabljanja skušajo inštruktorji sposobne, po naravi nadarjene, toda nemalokrat arogantne mlade rekrute vzgojiti v najboljše in najpogumnejše reševalne plavalce.

Ben, ki se bori z žalostjo in obžalovanjem, se povsem posveti poučevanju na edini način, ki ga pozna in s svojimi nekonvencionalnimi, na izkušnjah temelječimi metodami postavi program na glavo.

Zakaj? Ker brezkompromisno razume in dojema, kaj služba terja od vsakega posameznega reševalca - nekega dne se bo moral sleherni izmed njih odločiti tudi o tem, kdo bo živel in kdo umrl. Ko si z mladim domišljavim plavalnim prvakom in rekorderjem Jakeom Fischerjem (Ashton Kutcher) ki mu sprva nadene poniževalni vzdevek zlata ribica, merita moči, Ben to počne samo zato, ker v njem vidi nekoga, ki ima vse odlike, da bo postal najboljši med najboljšimi, če bo le zmogel združiti svoj talent s potrebnima srcem in predanostjo in se izogniti napakam, ki jih je storil Ben. Na svoji prvi nevarni reševalni misiji na razdivjanem Beringovem morju bo moral Jake vse svoje pridobljeno znanje preliti v akcijo in hkrati spoznati, kaj v resnici pomeni tvegati vse.

Film so posneli s sodelovanjem ameriške obalne straže in neprecenljivim svetovanjem junakov iz resničnega življenja, ki so v prenekaterih prizorih stopili tudi pred kamero. Produkcija sama je bila neprestana borba z vremenom in naravnimi elementi, čeprav so skoraj vse najbolj nevarne prizore posneli v orjaškem, z najmodernejšo tehniko opremljenem vodnem rezervoarju, ki lahko pričara divje, razpenjene valove odprtega morja. Prav zaradi vsega naštetega v filmu lahko vidite nekaj izjemno realističnih prizorov reševanja, kakršnih doslej še ni bilo.

Reševalci ameriške obalne straže, čeprav zelo poredko javno pohvaljeni, na leto v poprečju rešijo približno 5.000 življenj, ki so neprecenljiva, in 2,5 milijard vredno premoženje. Če se ozremo na eno najhujših naravnih katastrof v ameriški zgodovini, poplave zaradi orkana Katrine, so tedaj reševalci obalne straže rešili ali evakuirali več kot 33.000 ljudi.

Neusmiljeno usposabljanje za reševalne plavalce ameriške obalne straže poteka pod okriljem mornarice in velja za enega najzahtevnejših v ameriški vojski. Več kot 50 % sprejetih rekrutov odpade kmalu na začetku usposabljanja. Redke izbrance, ki jim uspe dokončati program, pa čakajo izjemno nevarne reševalne odprave na enega najbolj temnih, hladnih in razburkanih morij, kar jih pozna človek. Ko skušajo pomagati brodolomcem, ki največkrat povsem podležejo paniki ali pa popolnoma obupajo, se morajo boriti z izgubo orientacije, izčrpanostjo, podhladitvijo in pomanjkanjem zraka.

V "kratkih" 20 letih obstoja je služenje med reševalnimi plavalci obalne straže postal eden najbolj cenjenih med vsemi vojaškimi poklici. Kongres ga je prvič potrdil leta 1984, potem ko je tovorna ladja v vzhodnem severnem morju tragično izgubila 31 članov posadke, ki ji je skušal pomagati en sam pogumen mornariški helikopter, ki pa seveda ni mogel biti kos nečloveško težki nalogi. Odtlej se je program reševalnih plavalcev, dostopen tako moškim kot ženskam, razvil v močne enote, ki jih pokličejo k reševanju na odprtem morju in v vseh, z vodnim elementom povezanih katastrofah.

Scenarista Brinkerhoffa je zgodba iz njihovih vrst prevzela toliko bolj, ker so reševalci obalne straže edina vojaška veja, katere cilj je reševati življenja, ne jemati jih. Sklenil je dosledno prikazati telesni, psihični in čustveni davek, ki ga terja ta služba, in izpostaviti neverjetne človeške žrtve, ki jih slej ko prej zahteva od slehernega izmed njih. Med svojim raziskovanjem in zbiranjem podatkov za scenarij, ko je imel osnovno zgodbo že v glavi, se je zavedel, da brez tesnega sodelovanja z obalno stražo ne bo mogel projekta niti začeti, kaj šele končati. Brez treh "legend" iz vrst reševalnih plavalcev pa vse povedano in prikazano ne bi delovalo prepričljivo in nemalokrat tudi človeško presunljivo. Kot svetovalci in mnogokrat "kaskaderji" so se filmu pridružili: znani in spoštovani inštruktor usposabljanja za reševalce obalne straže in strokovnjak na področju preživetja v pogojih naravnih katastrof Robert E. Watson, reševalec John F. Hall, kateremu gre zahvala za številna rešena življenja med Katrino, in Joseph "Butch" Flythe, večkrat odlikovani reševalni plavalec in eden izmed petih prvotnih reševalcev, ki so jih izbrali v program obalne straže. Varuh je tudi njihova zgodba, lika Bena in Jakea pa fiktivna zmes tako vsakega od njih kakor vseh njihovih kolegov in kolegic.

Da bi drugi živeli!

Pred in za kamero

Legenda pripoveduje, da v morju živi moški. Rešitelj ljudi.
Poslednje upanje vseh brodolomcev.
Marsikateri preživeli trdi, da ga je s svojimi rokami potisnil proti površju in mu šepetaje vlival pogum, naj vzdrži.
Pravijo mu Varuh.
Toda to je samo legenda ...

Kevin Costner, ki je z režijo epskega vesterna Pleše z volkovi osvojil oskarja, se je po nekaj letih premora uspešno vrnil pred in za kamero z enakim žanrom v filmu Open Range ter leto za njim z družinsko komično dramo Jezne in zaljubljene (Upside Of Anger). Med njegove najzgodnejše igralske uspehe sodi izvrstni triler Brez izhoda (No Way Out) ter lirično pravljična Polja sanj. Gledalcem širom po svetu pa se je priljubil kot Robin Hood - princ tatov, Telesni stražar (Bodyguard), Eliot Ness v Nedotakljivih, v družbeno kritični zgodovinski drami JFK in številnih drugih. Med njegove uspešnejše režiserke poskuse sodi, poleg omenjena Pleše z volkovi, še zf akcijska drama Poštar (The Postman) in futuristični spektakel Podvodni svet (Waterworld). O svoji vlogi v Varuhu pa pravi:

"Zahtevala je vse moje telesne zmožnosti. 51 let imam, kolegi v ekipi pa so vsi v cvetočih dvajsetih, zato je bilo telesno urjenje zame pravo garanje iz prepričanja. Ne drznem si trditi, da bi zmogel početi, kar počno reševalni plavalci, upam pa, da film deluje verodostojno tudi zaradi mojega truda. Vsaj za nekaj izjemnih trenutkov vas bo postavil v njihovo kožo."

Ashton Kutcher je kljub mladosti že pustil svoja pečat na malih zaslonih in velikem platnu, tako pred kakor za kamero. Te dni bo v kina prišel animirani celovečerec Sezona lova (Open Season), kjer je Kutcher enemu od likov posodil glas. Priljubljen je kot Michael Kelso v dolgoletni tv seriji That 70's Show, ki se je to leto iztekla. S svojo produkcijsko firmo Katalyst Films &Televison pa je v vlogi soustvarjalca in producenta uspešne MTV serije Punk'd. Na velikem platnu se je priljubil gledalcem in kritikom z nenavadnim trilerjem Metuljev efekt in komedijo Ugani, kdo pride na večerjo? (Guess Who). Za pravi kultni hit velja tudi njegov film Stari, kje je moj avto? (Dude Where's My Car).

Clancy Brown (stotnik William "Bill" Hadley) je začel igralsko kariero na odru chicaškega gledališča. Leta 1982 pa je z vlogo zapornika Vikinga v drami Bad Boys ob strani Seana Penna opravil svoj filmski igralski krst. Med opaznejše vloge sodijo lik policista v psihološkem trilerju Modro jeklo (BlueSteel) ob Jamie Lee Curtis, v Kaznilnici odrešitve, Hurikanu (ob Denzelu Washingtonu) in ne nazadnje v kultni avanturistični klasiki Highlander. Na TV se je udinjal v številnih nagrajenih nanizankah (Normal, Earth 2), nazadnje v priljubljeni Urgenci.

Andrew Davis slovi kot režiser izvrstno izpeljanih akcijskih trilerjev, med katere sodita opevana Begunec in Plezalec (s Sylvestrom Stallonom). Kariero je začel kot prvi pomočnik priznanega snemalca in režiserja Haskella Wexlerja pri filmu Medium Cool. Za kamero je prvič stopil pri kritiško priznanem neodvisnem mjuziklu Stony Island, ki mu je sledil triler The Final Terror v produkciji Joeja Rotha in z mlado igralsko ekipo Darryl Hannah, Joejem Pantolianom ter Rachel Ward. Med njegove zgodnejše uspehe sodi Above The Law s Stevenom Segalom, kjer je sodeloval pri scenariju ter kot režiser in producent.

Scenarij za Varuha je prvo tovrstno delo Rona L. Brinkerhoffa. Diplomiral je na univerzi v Utahu iz filozofije in angleške književnosti. Že v času kolidža je sodeloval pri produkcijah filmov A Midnight Clear, Oddaljena obzorja in The Sandlot. Po diplomi se je preselil v LA in zaposlil pri Imagine Entertainment, podjetja v lasti Rona Howarda in Briana Grazerja, kot direktor kreativno raziskovalnega oddelka. V bližnji prihodnosti se nadejamo nadnaravnega trilerja Ashland po njegovem scenariju v režiji Brada Silberlinga.

Komentarji

24.10. 2006 ob 22:35

RAVNO DANES SEM SEM SI OGLEDO FILM.BILJE ZELO DOBER VAM GA PRIPOROČAM DA SI GA OGLEDATE NE BO VAM ŽAL

— tomaz
26.10. 2006 ob 17:04

film je dolgočasn in poln samega sebe ( Američani pač); sej veste ..mi rešujemo življenja.. my ass!

— Kr neky
28.10. 2006 ob 22:46

Dober film, poln preobratov, ljubezni, poguma itd itd.. skratka morate gledat. lp Antonio

— x2dz
29.10. 2006 ob 10:26

film vreden ogleda!

— varuh
30.10. 2006 ob 11:45

film je res zakon..sam men je biu no (: umes je še kj smešnga pto..uglaunm res najbolš..priporočam ;)

— fen0men <3
30.10. 2006 ob 18:15

fuul dobr film

— :)
31.10. 2006 ob 17:05

Fim je vreden ogleda in K.Costner blešči kot še nikoli doslej.

— Irena
31.10. 2006 ob 20:21

pomojm je hud film...ashton kutcher not igra tko da.more bit...on je itq the best igrauc...hud je ful!!.od filma pričakujm da bo čim boljšii...jutri si ga grem ugledat s fantom...vam sporočim kakšen se mi je zdel...

— varuh
31.10. 2006 ob 21:36

Pravkar sem si ogledala film in lahko rečem samo to, da mi je bil zelo všeč. Sicer je veliko tega bilo že videnega, nekoč, nekje... v kakem drugem filmu, vendar se splača. Super igralci in hladna, ledena Aljaska. Nekaj ti pusti v srcu...

— Neja
31.10. 2006 ob 22:31

Ta film si morate res ogledati. Mene je totalno prevzel... Vse pohvale!!

— Maja
3.11. 2006 ob 10:47

To je eden najbolših filmov kr sm jih vidu! Res hudo

— runi
3.11. 2006 ob 13:47

ful kul, zažiga,vredno si ga je ogledati

— šuši
3.11. 2006 ob 13:50

bolj bednga filma še nism videla

— esmeralda
4.11. 2006 ob 16:10 zvezdica

"...govori se da v morju živi človek...ki rešuje življenja ljudi...ampak to je samo legenda..." legende...nekateri vanje verjamejo...spet drugi ne... legenda o varuhu morja pa postane ob ogledu filma resnična...in nas po tragičnem koncu filma navda z mešanico občutkov...globokega prijatelstva,ljubezn i,poguma... film je vreden ogleda...navda te z res božanskimi občutki in včasih celo z jokom...ben in jake pa te dobesedno potegneta v dogajanje...torej v nekaj več kot 2 uri užitkov, ki minita kot borih 15 min...

— one_girl
5.11. 2006 ob 18:15 zvezdica

Odličen film, ki ima enkratno sporočilo. Odlično je prikazano kako lika v zgodbi med filmom rasteta. Res tragičen konec te navdihne, da verjameš v legendo in v vse kar si videv. VAm priporočam, da si ga ogledate saj je res vredn ogleda!

— NEponovljivo doživetje
8.11. 2006 ob 9:56

Pred ogledom tega filma niso bila moja pričakovanja bogve kaj. Samo film je hudi. Nebo vam žal tolarja, ki ga boste plačali. Mislim da se filmi kateri so prišli v kino z velikim bumom lahko kr kosajo z njim.

— Robert
11.11. 2006 ob 9:20

morte si ga ogledat..jaz bi še ga najrajši 20× gledla..zakoon jee...

— Łenca
11.11. 2006 ob 19:19

če siše filma niste pogledali si ga morte in to nujno ! meni osebno je to najboljši film kaj sem jih kgaj vidla ves čas je napet in se nekaj dogaja, res totalno kul vreden ogleda!

— gold fish :P
12.11. 2006 ob 5:47 zvezdica

Kopija veliko boljših filmov. The Guardian, malo An Officer and a Gentleman, malo Men of Honor, malo pa vsi tisti filmi, kjer gre za vojaški dril in kjer se zvezdniški rekrut nikakor ne razume s svojim nadrejenim, obrača klišeje. Ves čas, ki ga ima na razpolago. In ker ga ima na razpolago skoraj tri ure, obrača ogromno klišejev. Ogromno prijemov iz veliko boljših in strašno podobnih filmčkov. Uganili ste, Kevin Costner je spet Kevin Costner, upehani, naveličani in depresivni možakar, nekdanji coast gard reševalec, ki ga po zadnji, zelo nesrečni reševalni akciji, vržejo med profesorje. Med mlade zagrete rekrute, wanna be reševalce, kjer je najglasnejši seveda Ashton Kutcher, nekdanji srednješolski plavalni šampion, ki mu jasno da žre živce. Dve uri in pol tekmovanja za večjega frajerja, žena (Sela Ward), ki se naveliča starejšega, in bejba (Melissa Sagemiller), ki omreži mlajšega. Ter režiser, ki po Beguncu vztrajno snema hudo povprečne in navadne celovečerce.

— iztok gartner
17.11. 2006 ob 23:29

Odličen film! Navdušen sem.

— Tomi
17.11. 2006 ob 23:33

Aja, pa film je na trenutke res zelo čustven, mene je pripravil tudi do nekaj solza...

— Tomi
7.1. 2007 ob 20:48

se povsem strinjam z Iztokom

— luka
10.1. 2007 ob 21:55

Moje mnenje je, da je film odličen in res vreden ogleda. Cela zgodba filma se mi zdi odlična in te res potegne v dogajanje. Čeprav je konec žalosten, ti da občutek, da je ta legenda o varuhu resnična.

— kiara
7.6. 2007 ob 15:25

res fantasticen film vreden ogleda

— mare
4.7. 2007 ob 10:47

imam samo tri besede za vas! -tale film SEKA!

— bey
10.1. 2008 ob 17:08

Film je res....dobra zgodba, ki te pritegne

— Julka
3.6. 2010 ob 20:34

Varuh, nekje nad tabo. Ena sama beseda in že si tam. letiš med varuhi ki te varujejo pred vsem. ob koncu ki je precej žalosten se zamisliš in verjameš v legendo!!! V filmu se prelivajo občutki sreče, veselja, žalosti, ljubezni,,jeze...
Film je res vreden ogleda!!!!!

— angel
6.2. 2011 ob 19:41

Gledala sam jučer film i stvarno je odličan.Doista ljudi vrijedni divljenja i hvala televiziji za prikazivanje ovog filma.Pozdrav.

— arwen
9.4. 2017 ob 12:13
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.