Kolosej
Film distribucije Fivia

V višavah

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 9.7.2015, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: Claudia Llosa
Režija: Claudia Llosa
Režiserka pretresljive drame Mleko bridkosti predstavlja zgodbo o obupani mami Nani, ki zapusti mladoletnega sina Ivana. 20 let kasneje Nana najde svoje novo poslanstvo in postane priznana umetnica ter zdravilka, toda mlada novinarka izsledi Ivana in poskuša organizirati srečanje. Soočena s številni spomini in novimi življenjskimi spoznanji, se odtujena mama in sin znova znajdeta na skupni poti čustvenih izzivov in dilem.

Zgodba filma V višave je razdeljena na dve obdobji. Prva govori o materi Nani Kunning, druga pa predstavlja dogajanje njenega sina Ivana, ki ga je zapustila pred 20-timi leti.

Mama samohranilka (Jennifer Connelly) skupaj s tastom vzgaja dva sinova. Ob testih v bolnišnici naključno izvedo, da ima mlajši sin neozdravljiv tumor na možganih. Začne se sledenje arhitektu – zdravilcu, ki naj bi sina ozdravil. Potem pa se zgodi huda nesreča na jezeru, v kateri mlajši sin umre. Mati sinove smrti ne more preboleti, zanjo pa obtožuje starejšega sina (Cillian Murphy), ki ga pusti pri tastu in odide. Čez čas postane znana umetnica in zdravilka, sin pa odraste v posebneža. V zgodbo poseže mlada novinarka (Mélanie Laurent), ki poskuša njuni življenji ponovno združiti, vendar sin temu nasprotuje. Je sploh mogoče pozabiti na težko preteklost in živeti normalno življenje?

Festivali/Nagrade
Berlin International Film Festival – Golden Berlin Bear (NOMINACIJA Claudia Llosa)
Málaga Spanish Film Festival – Best Cinematography (NOMINACIJA IN ZMAGA Nicolas Bolduc)

Jennifer Connelly (Nana Kunning), oskarjeva nagrajenka, je svojo večstranskost dokazala v številnih celovečercih. Leta 2002 je bila za vlogo Alicie Nash v filmu Rona Howarda Čudoviti um (oskar za najboljši film) nagrajena z oskarjem, zlatim globusom, nagrado AFI ter nagradama BAFTA in Broadcast Film Critics Choice. Prejela je tudi nominaciji za nagrado Screen Actors Guild, in sicer za najboljšo igralko, skupaj s soigralci pa za najboljšo igralsko zasedbo. Pred tem ji je odlična upodobitev zasvojenke z mamili v filmu Darrena Aronofskega Rekviem za sanje prinesla nominacijo za nagrado Independent Film Spirit. Igrala je tudi v pustolovski akciji Anga Leeja Hulk, v odlično sprejetem biografskem filmu Pollock, ki ga je režiral in v njem tudi zaigral Ed Harris, in ob Billyju Crudupu v trilerju Keitha Gordona Waking the Dead. Videli smo jo tudi v odlični drami Vadima Perelmana Hiša peska in megle, kjer je navduševala ob še enem oskarjevcu, Benu Kingsleyju. Film so posneli po knjižni uspešnici Andreja Dubusa III.

Cillian Murphy (Ivan) je pozornost mednarodne javnosti nase pritegnil z vlogo v Boylovem post-apokaliptičnem trilerju 28 Days Later… Za vlogo transseksualnega izobčenca v Breakfast on Pluto Neila Jordana je bil v igri za zlati globus; za vlogi v drami The Wind That Shakes the Barley in zf trilerju Sunshine Dannyja Boyla je bil dvakrat zaporedoma v igri za nagrado Britanskega neodvisnega filma. Na irskem rojeni igralec je zaslovel leta 1996 v gledališki drami Disco Pigs in je pozneje isto vlogo ponovil tudi v istoimenskem filmu v režiji Kirsten Sheridan; sicer pa je na gledaliških deskah največ sodeloval z režiserjem Garryjem Hynesom pri dramah, kot so The Country Boy, Juno and the Paycock in The Playboy of the Western World. S TV ga poznamo po vlogi v nadaljevanki The Way We Live Now.

Melanie Laurent (Jannia Ressmore) je najbolj znana iz Tarantinovega Inglourious Basterds. Pri 16-ih jo je odkril Gerard Depardieu. Debitirala je ob njem in v njegovi režiji v Un pont entre deux rives, nato je igrala v Embrassez qui vous voudrez in za vlogo v Je vais bien, ne t'en fais pas prejela cezarja za najbolj obetavno igralko. Odtlej je v središču pozornosti in se loteva tudi precej netipičnih vlog v filmih. Je tudi pevka (njen prvi album nosi naslov En t’attendant) in nadarjena režiserka – začela je s kratkim De moins en moins (nominacija za zlato palmo) in epizodo serije X Femmes, njen celovečerni prvenec pa je bil Les adoptés, v katerem je tudi igrala.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.