Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Umor na Orient Ekspresu

misteriozna kriminalka
Podnapisi
Na sporedu od: 9.11.2017, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Leto: 2017
Država: ZDA, Malta
Jezik: angleščina
Scenarij: Agatha Christie (knjiga), Michael Green
Režija: Kenneth Branagh
Film Umor na Orient ekspresu je nastal po istoimenskem romanu "kraljice kriminalk” Agathe Christie, z glavnim likom Herculom Poirotom. Hercule Poirot je na Orient ekspresu, kjer prepozna dobrega prijatelja. Zaradi snega so po dveh nočeh po Istanbulu obtičali na Balkanu. Naslednje jutro najdejo Samuela Edwarda Ratchetta zabodenega (z 12 vbodi z nožem) v njegovem kupeju. Na vlaku je bilo s Poirotom 13 oseb, ki nimajo na videz ničesar skupnega, kar pa se spremeni, ko odkrijejo pravi identiteto umorjenega in večine drugih na vlaku.

V najbolj brezčasni kriminalki vseh časov Umor na Orient Ekspresu skuša sloviti zasebni detektiv Hercule Poirot (Kenneth Branagh) razrešiti enega najzloglasnejših zločinov v zgodovini: po pretresljivem umoru bogatega poslovneža na razkošnem evropskem vlaku, ki sredi bridke zime drvi proti zahodu, mora uporabiti sleherni prijem, ki ga premore njegov poklic, da razkrije, kateri od ekscentričnih potnikov na vlaku je morilec, preden le-ta spet udari.

Roman Agathe Christie je izšel leta 1934 in velja za eno najbolj domiselno zasnovanih zgodb. Dobrih osem desetletij po izidu ostaja priljubljena med novimi in novimi generacijami bralcev. Osupljiva priredba Kennetha Branagha, ki je okoli sebe zbral priznano igralsko zasedbo, občinstvo vabi na najbolj napeto popotovanje z vlakom, kar jih bodo kdaj doživeli.

Klasična kriminalka, ki svoje plastično dodelane like natrpa v sloviti razkošni potniški vlak, jih premetava skozi napete prizore in jim v usta polaga odrezave dialoge, je bralce očarala že takoj ob izidu; navdušuje že več generacij z uganko, zločinom, zgodbo in z likom Hercula Poirota. Privlačnost slovitega Orient Expressa je Christiejin roman le še obogatil in potniki še dandanes trumoma odkrivajo njegove sijajne kupeje in postrežbo.

Od kod ta neusahljiva očaranost?

»Agatha Christie je mojstrica v poglabljanju likov; raznoliki in barviti so, hkrati pa zlahka verjamemo, da so resnični. Po mojem uživa v literarnem blišču tega dejstva, toda v Orient Expresu imamo tudi pravi glamur. Pa sneg. Eleganco ter zlato obdobje romantičnosti in popotovanja. In imamo, seveda, tudi umor,« pravi Kenneth Branagh.

Kot velik občudovalec Agathe Christie in dolgoletni sodelavec producenta Ridleyja Scotta je bil scenarist Michael Green (Logan: Wolverine, Iztrebljevalec 2049) navdušen, ko so ga povabili, naj to sijajno pripoved predela za velika platna. Četudi je pravi Christiejin oboževalec, mu je ta zgodba še posebej blizu: »Srečo imam, da je prav Umor na Orient Ekspresu moj najljubši roman Agathe Christie. Ne le, da v njem nastopa njen meni najljubši junak Hercule Poirot, temveč ima tudi presenetljiv konec in je poln zanimivih ljudi. Prizorišče je veličastno in zaradi prav vsake podrobnosti ta zgodba vsaj zame izstopa kot najbolj posebna.«

Komentarji

26.9. 2017 ob 10:55

No, to me pa res zanima.

— KOMENTATOR
20.11. 2017 ob 23:54

Scenarij se v bistvu drži knjižne izdaje. Če poznate knjigo ali iz prejšnjega filma, ni nič pretresljivega. Je pa film prava paša za oči. Posnetki so zelo lepi, igra vseh igralcev je na vosokem nivoju. Moti pa me nekaj, inšpektor Poirot v filmu pokaže tudi nekaj fizičnih sposobnosti. Meni je bolj všeč kot inšpektor, ki zadeve rešuje s svojim bistrim umom. V fizičnih altivnostih je Bond veliko boljši in jih naj opravlja kar sam. Poirot naj rešuje zadeve po svoje.

— Bojan
26.11. 2017 ob 21:45

Fajn film.
Z okolico so pa totalno zgrešili. Slavonija je gorata kot najvišje Alpe:))))))

— Ravnina
2.12. 2017 ob 22:47

Režiser se norčuje iz gledalcev. Mar meni, da ne poznamo zemljepisa? Kakšne gore v Slavoniji?! Kot plaz na Mengeškem polju.

— Zagar
21.1. 2018 ob 1:18

Meni je bil film odličen, sploh igralska zasedba oldično vse!

— Anja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.