Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Torque: Divji v sedlu

akcijski
Na sporedu od: 19.2.2004, Kolosej Ljubljana
1h 21min / 81min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Matt Johnson
Režija: Joseph Kahn
Torque: Divji v sedlu je na motorjih to, kar so bili Hitri in drzni v avtomobilih. Hitrost, adrenalin, nevarnost in visokooktanska akcija!

Vsebina

Motorist Cary Ford (Martin Henderson) se po šestih mesecih vrne v domače mesto, da bi bil spet ob svojem dekletu Shane (Monet Mazur), ki jo je zapustil brez pojasnila, in da bi zaključil stare posle.

Ko je odšel iz mesta, je imel več motorjev, ki so bili last Henryja (Matt Schulze), brezsrčnega preprodajalca drog in voditelja motoristične tolpe Zdraharji. Henry pritiska na Forda, da bi dobil nazaj svoje motorje, ki imajo v tankih nekaj, kar je vredno več kot bencin. Ford mu jih ne vrne, zato mu Henry podtakne umor Juniorja, mlajšega brata Treya (Ice Cube), zloglasnega voditelja motoristične tolpe Kosci.

Fordu je na sledi agent FBI (Adam Scott), za petami pa sta mu tudi maščevalni Trey in brezčutni Henry, ki hoče dobiti nazaj, kar je njegovo. Ob strani mu stojita le zvesta prijatelja Dalton (Jay Hernandez) in Val (Will Yun Lee). Če hoče oprati svoje ime in preživeti, mora biti hitrejši od svojih sovražnikov.

O produkciji

Ko je scenarij za film Divji v sedlu prišel v roke producentu Bradu Luffu, je ta takoj opozoril nanj kolega Neala Moritza. "Že kar nekaj časa sem hotel delati film z glavnimi junaki na motorjih," se spominja Luff, "in Divji v sedlu je imel vse elemente, ki sem jih iskal: divjo akcijo, dramo in močne like, okrog katerih se vrti zgodba."

Ko sta producenta dobila zeleno luč pri Warner Bros. Pictures, sta najprej poiskala režiserja, od katerega sta pričakovala veliko stila in svež pristop pri ustvarjanju sveta norih dirk s kot blisk hitrimi motorji. Odločila sta se za zelo cenjenega režiserja glasbenih spotov Josepha Kahna, ki je tokrat prvič režiral film, pohvali pa se lahko z več kot 200 glasbenimi spoti (U2, Janet Jackson, Moby, Britney Spears, Aerosmith, Destiny's Child, DMX) in si je leta 2002 z Eminemovim hitom Without Me prislužil nagrado MTV za najboljšega režiserja. "Nobenega res dobrega filma, v katerem bi se podili z motorji, še ni bilo," je prepričan Kahn. "Dobil sem priložnost, da pokažem svoj stil. Ljubezenska zgodba, iz katere izhaja akcija, omogoča likom, da zaživijo. Hočem, da se gledalci vživijo v njihova čustva in se prepustijo domišljiji."

Zbrali so ekipo nadarjenih, obetavnih mladih igralcev. Glavno vlogo so dodelili Martinu Hendersonu, nevarnega Treya pa upodablja igralec, producent in legenda hiphopa Ice Cube, s katerim je Kahn že sodeloval, in sicer leta 1997 pri glasbenem spotu The World is Mine. Monet Mazur igra Shane, žensko, ki jo je Ford zapustil, ko je zbežal iz mesta; tudi ona je izkušena motoristka in lastnica prodajalne z motornimi kolesi. Vlogi Fordovih najboljših dveh prijateljev, vročekrvneža Daltona in ženskarja Vala, ki sta pripravljena postaviti na kocko tudi življenje, da bi mu pomagala, sta dobila Jay Hernandez in Will Yun Lee. Zloglasnega Henryja igra Matt Schulze, ki se je izkazal že v filmu Hitri in drzni, njegovo zlobno dekle Chino pa Jaime Pressly. Nobeden od igralcev - z izjemo Hendersona - še ni imel izkušenj z motorji, zato so štiri tedne pred začetkom snemanja marljivo vadili. 59-dnevno snemanje, ki se je začelo 29. julija 2002 v Lancastru, Kalifornija, je bilo naporno, saj so se temperature povzpele tudi do 40 stopinj, igralci pa so morali nositi težka usnjena oblačila.

Pred kamero

Martin Henderson je odraščal v Aucklandu, Nova Zelandija, in se je prvič srečal z igranjem že pri 13 letih, ko je dobil vlogo v televizijski seriji Strangers. Zatem je igral v novozelandski drami Shortland Street; za to vlogo je bil leta 1993 tudi nagrajen. Leta 1995 se je preselil v Sydney in igral v seriji Sweat ter v filmu Kick. Nato se je odločil, da bo poskusil srečo v Hollywoodu, še prej pa se je dve leti izpopolnjeval v New Yorku. Zdaj živi v Los Angelesu. Pred kratkim je zaključil snemanje filma Pride and Prejudice - The Bollywood Musical in britanskega neodvisnega filma Skagerrak. Nazadnje smo ga videli v uspešnici Krog.

Ice Cube ima svojo producentsko družbo Cube Vision. Bil je scenarist, producent in glavni igralec kultne uspešnice Friday in nadaljevanj Next Friday in Friday After Next. Pod okriljem družbe Cube Vision je nastal tudi The Players Club, s katerim je Ice Cube debitiral kot režiser. Trenutno se ukvarja s produkcijo komedije Are We There Yet?, nato pa ga čaka nadaljevanje Trojnega X.

Poleg tega je bil glavni igralec in izvršni producent uspešnice Barbershop, igral pa bo tudi v nadaljevanju Barbershop 2, ki pravkar prihaja na velika platna. Med filmi, v katerih je igral, so še Trije kralji, Anakonda, Vstop prepovedan!, Higher Learning in Fantje iz soseščine, v katerem je odigral svojo prvo filmsko vlogo.

Ice Cube nadaljuje tudi svojo uspešno glasbeno kariero.

Monet Mazur je ena od najobetavnejših igralk, ki so se pojavile v zadnjih letih. Gledalci so jo nazadnje videli v filmih Just Married ter 40 dni in 40 noči. Pojavila se je še v filmih Snif, Angelske oči, The Mod Squad, Pri Addamsovih 2, Austin Powers, Stark Raving Mad, Kiss The Bride in Comic Book Villains. Kmalu jo bomo videli v filmih Whirlygirl ter In Memory of My Father.

Adam Scott je pravkar zaključil snemanje filma The Aviator režiserja Martina Scorseseja, ki bo prišel na velika platna decembra. V zadnjem času smo ga videli v filmu High Crimes in v televizijski seriji Pod rušo. Igral je še v filmih Star Trek: First Contact, Two Days, Ronnie. Televizijski gledalci se ga spomnijo tudi iz serij Party of Five, Wasteland, Murder One, NYPD Blue in Urgenca ter iz filma Payback.

Matt Schulze je pritegnil pozornost gledalcev v filmih Blade, Downward Angel, Boys and Girls, Prenašalec, Blade II ter Hitri in drzni. Naslednja filma, v katerih ga bomo videli, sta triler Out of Reach s Stevenom Seagalom in The Heart Is Deceitful Above All Things z Winono Ryder.

Jay Hernandez se je prvič pojavil v neodvisnem filmu Living the Life. Zatem je dobil vlogo v komični televizijski seriji Hang Time. Prelomen je bil film Crazy/Beautiful, v katerem je igral ob Kirsten Dunst. Temu sta kmalu sledila The Rookie in Joy Ride.

V kratkem ga bomo videli v filmih Ladder 49 in The Nomad.

Za kamero

Joseph Kahn je eden najbolj iskanih režiserjev glasbenih spotov, dobitnik grammyja in številnih MTV-jevih in drugih nagrad. Kariero je začel že v najstniških letih, ko je v Houstonu, kjer je odraščal, snemal video spote za lokalne hiphoperje. V nekaj letih se je nabralo več kot 200 spotov, ob katerih se je izpopolnil in razvil svoj edinstveni stil. Med glasbeniki, s katerimi je sodeloval, so Eminem, U2, Mariah Carey, DMX, Britney Spears, TLC, Aerosmith, Faith Hill, Moby, George Michael, Garbage, Janet Jackson, Enrique Iglesias, Destiny's Child, če omenimo samo nekatere. Kahn je leta 1999 ustanovil svojo producentsko družbo SuperMega.

Divji v sedlu je njegov prvi film. Zdaj se že ukvarja z naslednjima - Droid in Invisiblz. Še naprej bo snemal tudi glasbene spote in reklame.

Neil H. Moritz je lastnik producentske družbe Original Film. V zadnjem času je bil producent filmov Out of Time, S.W.A.T. - Specialci, Hitri in drzni, Prehitri in predrzni, The Skulls in televizijskega filma The Rat Pack, ki je bil nominiran za 11 emmyjev.

Njegov prvi velik film je bil Juice. Sledili so Vem, kaj ste zakrivili lansko poletje in nadaljevanje Še vedno vem, kaj ste zakrivili lansko poletje, Urban Legend in nadaljevanje Urban Legends: Final Cut, Podle igre, Pa ne še en film za mulce, Trojni X, Melanie se poroči, Slackers, Vulkan, Oropaj policijsko postajo, Saving Silverman in The Glass House.

Moritz se trenutno ukvarja s produciranjem televizijske serije Tru Calling in televizijske drame Still Life. Na velikih platnih pa se bodo kmalu vrteli njegovi filmi Trojni X 2, Click ter Stealth.

Komentarji

3.1. 2005 ob 17:10

Najboljši film kar sem jih gledal.

— matjaž
8.7. 2005 ob 13:38

ej ta film zažiga totalno

— carsk
30.7. 2005 ob 21:30

Divji v sedlu je res dober film

— Žiga
2.5. 2006 ob 17:00

Ne vem zakaj je prevajalec originalni naslov 'Torque' prevedel v 'Torque: Divji v sedlu', ko pa je slovenski izraz za torque 'Navor'.

— Tinko
26.8. 2006 ob 8:25

ej full dori film za desetko še ni ampak za 9.9 pa je pozdravček

— nina
19.1. 2010 ob 9:38

cool filme ma ice cube raztutra.......::

— pitbull
2.12. 2010 ob 21:47

*¤...preprosto naiibolši film..tko je dobr da te kr sezuje ;)...<3..¤*

— sladka malla

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.