Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Najina zgodba

drama, romantični
Na sporedu od: 13.7.2000, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Scenarij: Alan Zweibel, Jessie Nelson
Režija: Rob Reiner

Vsebina

S poročno zaobljubo je tako kot z dobrimi sklepi ob novem letu. Lahko jo je izreči, še lažje se ji je izneveriti. Namesto "dokler vaju smrt ne loči" bi morda moralo mladoporočenca v zakon pospremiti vprašanje: "Se zavedata, na kako težko pot se podajata?" In namesto z usodnim "da" bi si morala ženin in nevesta obljubiti zvestobo z besedami: "Trudil(a) se bom."

V ospredju te zelo realistične romantične komedije sta zakonca Ben in Katie Jordan, ki ju je 15 let skupnega življenja postopoma pripeljalo do točke, ko si morata priznati boleč paradoks: prav tiste lastnosti, zaradi katerih sta se nekoč drug v drugega zaljubila, zdaj povzročajo prepad med njima.

Katie je perfekcionistka; njeno delo, v katerem neizmerno uživa, je sestavljanje križank, sicer pa neprostovoljno podpira vse štiri vogale hiše. Najpomembnejša na svetu se ji zdita red in točnost. Ben, ki je po poklicu pisatelj, je pravo nasprotje tega: romantičen, igriv, sproščen, spontan, površen. Kako je mogoče, da sta zaradi teh razlik včasih drug drugega neustavljivo privlačila, zdaj pa ne moreta več živeti z njimi?

Prepiri niso več izjema, ampak pravilo, obdobja med njimi pa zapolnjujejo trenutki mučne tišine, v katerih odzvanjajo težke, grdo izrečene, prevečkrat ponovljene besede. Ko otroka, 12-letni Josh in 10-letna Erin, odideta na poletno taborjenje, se čustveno izpraznjena zakonca odločita živeti ločeno. Šele zdaj pa začneta spoznavati, koliko drobnih stvari ju pravzaprav povezuje. Vsak zase razmišljata o preteklosti, o lepih in grdih trenutkih, predvsem pa o tem, kako bi ločitev sprejela otroka, ki nista nič kriva za njune težave.

O produkciji

Zamisel za Najino zgodbo se je porodila v pogovoru med Robom Reinerjem ter producentom in scenaristom Alanom Zweiblom, ko sta ustvarjala film North.

"Veliko je filmov o razvezi in duševnih bolečinah, ki jo spremljajo, malo pa je filmov o tem, kako težko je pravzaprav ohraniti zakon," pravi režiser. Scenarista Alan Zweibel in Jessie Nelson sta se pri pisanju opirala na lastne izkušnje. Jessie Nelson pripoveduje: "Nihče mi ni povedal, kako težko bo. Človek se zaljubi in "odljubi". Času romantike sledi čas dvoma." Zweibel dodaja, da se mu je veliko stvari iz filma v resnici zgodilo. S filmom je dobesedno živel: "Včasih nisem vedel, kako se bo kakšen prizor razpletel, dokler ga nisem "odigral" v lastnem zakonu."

Lik Katie je Michelle Pfeiffer pisan na kožo, v njem pa se bo gotovo našla vsaka ženska, ki se spopada z napornim vsakdanjikom družinskega življenja. "Mislim, da se te tematike ni dotaknil še noben film," je prepričana Michelle. "Kadar se v kakšni zgodbi zakon maje, je to običajno posledica nečesa velikega. V resničnem življenju pa večina razmerij razpade zaradi vsakodnevnih naporov, ki jim partnerja nista kos. Ker jima neprestano zmanjkuje časa, se postopoma oddaljita drug od drugega in postaneta tujca. Morala bi se spomniti na stvari, v katere sta se zaljubila." Toda zgodba ni bilo edino, kar je pritegnilo Michelle Pfeiffer k sodelovanju. "Obožujem Roba in Bruce se mi je zdel idealen za Bena. Mislim, da se že dolgo ni tako dobro znašel v vlogi."

"Bruce je najboljši prav v romantičnih in komičnih prizorih. Pravi občutek ima za to," pritrjuje Reiner. Willis pravi, da so komične vloge težje od drugih, saj ni preprosto biti smešen. Zato je bila vloga zanj zanimiv izziv, pa tudi zgodba mu je bila všeč.

Drugi par v filmu sta Rob Reiner in Rita Wilson, ki igrata Stana in Rachel, najboljša prijatelja Bena in Katie, ki jima stojita ob strani in jima poskušata po svojih najboljših močeh pomagati v težkih trenutkih. Tako se razkrijejo tudi njuni pogledi na zakon in na življenje. Rachel misli, da je zakon smrt za romantiko in da je nemogoče strastno poljubljati človeka, ki se mu ne ljubi niti vstaviti nove role toaletnega papirja. Stan pa je prepričan, da ženeta družbo naprej strah in krivda ter da v življenju ni absolutnih odgovorov; vse je iluzija. Med stranskimi liki so še Benov agent Dave, Katiejin novi prijatelj Marty, Benova in Katiejina otroka Erin in Josh ter Benovi in Katiejini starši, ki jih upodobijo štirje ugledni komiki: Betty White, Red Buttons, Jayne Meadows in Tom Poston.

Najina zgodba je bila posneta v Los Angelesu in njegovi okolici, najbolj romantični prizori pa so postavljeni v Benetke.

Filmska ekipa

Michelle Pfeiffer je izjemna igralka, ki jo odlikujeta klasična lepota in velika nadarjenost.

Preden se je podala v Hollywood, je delala v supermarketu. Pozornost je pritegnila s filmi Brazgotinec, Čarovnice iz Eastwicka ter Poročena z mafijo.

Za stransko vlogo v Nevarnih razmerjih in za glavno vlogo v filmu Čudovita brata Baker je bila nagrajena z nominacijama za oskarja. Sledili so Čas nedolžnosti, Volk, Zelo osebno, Nevarna srca in Sen kresne noči.

Pfeifferjeva ima svojo producentsko družbo Via Rosa. Njena projekta sta bila med drugim filma Tisoč akrov in The Deep End of the Ocean, v katerih tudi igra.

Njen najnovejši film je What Lies Beneath, v katerem igra s Harrisonom Fordom.

Bruce Willis je vsestranski igralec, ki navdušuje gledalce tako v velikih akcijskih uspešnicah kot v romantičnih komedijah.

Kariero je začel z gledališkimi vlogami in televizijskimi reklamami. Prelomno je bilo leto 1984, ko je zamenjal glavnega igralca v gledališki igri Nora ljubezen. Čez nekaj časa je bil izmed 3000 kandidatov izbran za vlogo Davida Addisona v uspešni televizijski seriji Delo na črno, ki mu je prinesla emmyja in zlati globus.

Na velikih platnih se je prvič pojavil ob Kim Basinger v komediji Zmenek na slepo, pravo slavo pa mu je prinesla trilogija Umri pokončno. Med drugim je igral še v filmih Šund, Ne imejte me za norca, 12 opic, Sunset, In Country, Glej, kdo se oglaša, Zadnji preživeli, Peti element, Šakal, Merkurjev srd, Armagedon in Šesti čut. Spet ga bomo videli v filmu Zajtrk prvakov, pri katerem je tudi izvršni producent.

Rita Wilson je stara znanka ljubiteljev romantičnih komedij, ki zna vnesti toplino v vsak lik, ki ga upodablja. Nazadnje smo jo videli v Pobegli nevesti, med njenimi številnimi vlogami pa so še Romanca v Seattleu, Nori božič, Nekoč in zdaj, That Thing You Do!, Mixed Nuts, Kres ničevosti, Volunteers ter Psiho Gusa Van Santa.

Rob Reiner je režiral nekatere od najodmevnejših filmov v zadnjih dveh desetletjih, s katerimi je osvojil tako gledalce kot kritike.

Najprej je uspel kot televizijski (serija All in the Family) in filmski igralec, nato pa še kot režiser in producent. Leta 1984 je režiral rokumentarec To so Spinal Tap. Sledili so komedija The Sure Thing, mladinska drama Ostani z menoj, posneta po knjigi Stephena Kinga, ki mu je prinesla nominacijo Združenja ameriških režiserjev, Princesa nevesta, posneta po knjigi Williama Goldmana, Ko je Harry srečal Sally, Misery, Zadnji dobri možje, North, Ameriški predsednik ter Ghosts of Mississippi.

Alan Zweibel je bil koscenarist filmov Dragnet in North; scenarij za North je priredil po lastni knjigi. Svoje zgodbe objavlja v publikacijah Mad Magazine, The New Yorker in The Atlantic Monthly. Njegova zadnja knjiga, The Good Humor Man, bo izšla jeseni. Veliko dela tudi za televizijo in je bil že večkrat nagrajen.

Jessie Nelson je začela kariero kot gledališka, televizijska in filmska igralka, nato pa se je preizkusila še kot režiserka, scenaristka in producentka. Za televizijo je režirala dokumentarec My First Time in film To The Moon Alice. Za veliko platno je režirala film Corrina, Corrina, pri katerem je bila tudi scenaristka in producentka. Nedavno je kot koscenaristka sodelovala pri filmu Stepmom. Naslednja filma, ki ju bo režirala, sta Sam I Am ter That's All Folks.

Jeffrey Stott je kot producent, koproducent ali izvršni producent sodeloval z Robom Reinerjem pri vseh njegovih filmih.

Direktor fotografije Michael Chapman je prejel že dve nominaciji za oskarja. Prinesla sta mu ju Begunec in Pobesneli bik.

Med filmi, pri katerih je sodeloval, so še Šest dni, sedem noči, Space Jam, Izvirni strah, Vzhajajoče sonce, Doc Hollywood, Izganjalci duhov II, Scrooged, Shoot To Kill, Izgubljeni fantje, Personal Best, V podzemlju seksa, The Wanderers, The Front, Taksist, The White Dawn ter The Last Detail.

Lilly Kilvert je bila za scenografijo Jesenske pripovedi nominirana za oskarja. Sodelovala je še pri filmih Mesto angelov, Lov na čarovnice, Ameriški predsednik, Zadnji dnevi, Na ognjeni črti, Kdo mi ubije ženo, Ljubim te do smrti, Živeti in umreti v Los Angelesu ter The Sure Thing.

Komentarji

9.4. 2005 ob 15:52 zvezdica

Film je res vreden ogleda, zato če si ga še niste ogledali hitro skočite v videoteko in si ga izpoodite. Je zelo lep, na trenutke žalosten in življenski! Ne bo vam žal!!

— Maruška

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.