Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Legenda o Baggerju Vanceu

Na sporedu od: 19.7.2001, Kolosej Ljubljana
2h 6min / 126min
Scenarij: Steven Pressfield, Jeremy Leven
Režija: Robert Redford

O filmu

Kot režiser ima Robert Redford rad zgodbe o ljudeh, ki morajo v življenju premagovati velike ovire. The Legend of Bagger Vance je nadaljevanje te tradicije z dodatkom pravljičnega.

Redforda je s pripovedjo The Legend of Bagger Vance seznanil producent Jake Eberts, ki je odkril istoimenski roman Stevena Pressfielda. Čeprav je bil Eberts nad romanom navdušen, ni bil prav prepričljiv, vse dokler ni uporabil fraze iz knjige: Govori o človeku, ki je izgubil svoj pristni zamah.

V središču zgodbe je lik Rannulpha Junuha, ki ga igra Matt Damon. "Obsedla me je misel na Matta Damona, ki v tem trenutku s svojimi dosedanjimi vlogami še ni zaznamovan, kar je del njegove privlačnosti. Zanimivo se mi je zdelo postaviti Matta v vlogo propadlega mladega moža in ga gledati, kako se rešuje. Še pomembneje pa je to, da Matt resnično zna igrati in je zelo inteligenten ter odprt. Delo z njim je bilo pravi užitek," pravi Redford.

Damon razlaga: "Junuh je bil zlati deček mesta Savannah. Ni zgolj zmagoval na turnirjih v golfu, temveč uspeval v vsem, česar se je lotil. Navajen je, da mu gre vse kot po maslu, vse dokler ne odide v vojno. Ko ugotovi, da je v bitki med življenjem in smrtjo odpovedal, se sesuje njegov pogled na svet in njegovo delovanje in domov se vrne potrt in zamorjen. Obupa nad seboj, ...dokler se ne pokaže priložnost."

Ta priložnost se pokaže v obliki enkratne tekme v golfu z največjima golfistom tistega časa Bobbyjem Jonesom in Walterjem Hagenom. Ko Junuh pristane na sodelovanje, ugotovi, da je tveganje večje, kot je mislil. Damon razlaga: "Nastopi trenutek, ko je očitno, da bi bil spet rad, kar je bil nekdaj, a je vse to zanj preveč boleče. Ko mu uspe, je jezen, da se je spravil v položaj, s katerega spet lahko strmoglavi. Misli, da tvega javno ponižanje, a v resnici tvega svojo dušo."

Veliko tvega tudi Adele Invergordon, nekoč Junuhova velika ljubezen, ki je organizirala turnir, da bi rešila vizijo svojega pokojnega očeta; golf igrišče Krew Island, ki ga je zgradil, preden je svetovna gospodarska kriza uničila njegove sanje.

Adele Invergordon igra Charlize Theron, ki je Redfordovo zanimanje vzbudila s svojo igro v več filmih. Theronova ugotavlja: "Adele največjega izziva najprej sploh ne prepozna. Verjame, da je njena največja težava rešitev Krewe Islanda, a potem ugotovi, da je največji izziv opraviti z Junuhom, ki ga je nekoč blazno ljubila, a ga je - vsaj tako misli pred tekmo -dokončno prebolela."

"Junuh je bil zlati otrok mesta Savannah in Adele je šla v korak z njim," dodaja Damon. "Bila sta zvezdnika mesta, sanjski par. A ko Junuh v vojni izgubi svojo dušo, postane ona del življenja, ki ga je pustil za seboj. In ko njegova velika ljubezen pride in ga prosi pomoči, jo grobo zavrne, a potem se pojavi skrivnostni nosač golf palic po imenu Bagger Vance."

Vpeljava Baggerja Vancea v film je Redfordu delala ne malo preglavic. "Kako boš predstavil osebo, ki je duhovni vodnik? Jo boš pripeljal v film po luninem žarku ali kako drugače? Izbral sem drug pristop, ki se mi je zdel vizualno in pripovedno precej bolj zanimiv - predstavil sem ga kot skrivnostnega šaljivca. S tem sem hotel pokazati, da ne moreš vedeti, kaj namerava - oseba, ki ti bo opisala skrivnost življenja, je sama ena velika uganka. To se mi je zdelo čudovito. Will Smith se mi je zdel popoln za to vlogo."

Ko je Will Smith prejel Redfordov klic, je bil njegov odziv nagonski: "Ko pokliče Robert Redford, si pripravljen na karkoli." Smith je kmalu odkril, da je vloga, zaradi katere ga je poklical Redford, nekaj čisto drugačnega od njegovih dosedanjih vlog in velik izziv.

"Bagger je neke vrste angel varuh. Bistvo njegovega odnosa z Junuhom kaže, da je moč, sreča, vse, kar iščemo zunaj sebe, ves čas v nas samih. V bistvu nam vsega tega ni treba iskati. V filmu je analogija temu metafora 'pristni zamah', pri kateri na prvi pogled pomislimo, da se nanaša zgolj za golf, a se nanaša na del vsakogar izmed nas, ki je najbolj resničen. Zelo prefinjeno," pravi Smith.

O igralski zasedbi

WILL SMITH (Bagger Vance) je igral glavno vlogo v dveh največjih blagajniških uspešnicah vseh časov, ki sta polnili blagajne v dveh zaporednih poletjih. L. 1996 se je spoprijel z zunajzemeljskimi napadalci v ZF akcijskem filmu Rolanda Emmericha Independence Day (Dan neodvisnosti). Naslednje leto je skupaj s Tommyjem Lee Jonesom blestel v zelo uspešni ZF komediji Barryja Sonnenfelda Men in Black (Možje v črnem).

MATT DAMON (Runnulph Junuh) je spoštovan kot igralec in kot scenarist. Letos si je prislužil nominacijo za Zlati globus kot glavni igralec v filmu The Talented Mr. Ripley (Nadarjeni gospod Ripley) Anthonyja Minghella. Že prej sta z Bennom Affleckom prejela Oskarja za najboljši scenarij za film Good Will Hunting (Dobri Will Hunting). Damon je bil za glavno vlogo v tem filmu nominiran za Oskarja. Film je režiral Gus Van Sant in Good Will Hunting je bil nominiran še za sedem Oskarjev, med drugim tudi za najboljši film. Damon je bil za vlogo v tem filmu nominiran tudi za Zlati Globus in ga skupaj z Affleckom za scenarij tudi prejel.

CHARLIZE THERON (Adele Invergordon) je v borih štirih letih postala ena izmed najbolj iskanih ženskih igralk v Hollywoodu. Trenutno igra poleg omenjene vloge še v resnični drami Men of Honour ob Robertu de Niru in Cubi Gooding, Jr. in The Yards z Markom Wahlbergom in Joaquinom Phoenixom. Lani je Theronova z Michaelom Caineom in Tobeyjem Maguireom igrala v za oskarja nominirani The Cider House Rules (Hišni red) Lasseja Hallstroma, posneto po knjižni uspešnici Johna Irvinga. Igrala je tudi v trilerju Astronaut's Wife (Astronavtova žena)ob Johnnyju Deppu. Nedavno je z Benom Affleckom in Johnom Frankenheimerjem igrala v akcijskem trilerju Reindeer Games.

O avtorjih filma

ROBERT REDFORD (režiser, producent) je mednarodno priznan kot režiser, igralec, producent in spoštovan tudi zaradi podpore neodvisnim filmom in okoljevarstveniškega udejstvovanja.

Za svoj režijski prvenec, pretresljivo družinsko dramo Ordinary People(Navadni ljudje), je dobil Oskarja, Zlati globus in nagrado Directors Guild of America. Kot režiser in producent je nadaljeval z The Milagro Beanfield War,(Milagro - vojna za fižolovo njivo) A River Runs Through It(Reka poje mi), za katerega je bil nominiran za Zlati globus kot najboljši režiser, Quiz Show (Kviz), za katerega je bil nominiran za Oskarja za najboljši film in režijo ter za Zlati globus za režijo in nedavno The Horse Whisperer (Šepetati konjem), ki mu je prinesel četrto nominacijo za Zlati globus za režijo. Za svojo igro je Redford prejel celo Oskarja za svojo igro v filmu The Sting(Želo).

Zastopnik neodvisnih filmov je l. 1980 ustanovil institut Sundance, organizacijo posvečeno podpori in razvoju scenaristov in režiserjev z novimi idejami in nacionalni in internacionalni predstavitvi novega ameriškega neodvisnega filma. Institut sponzorira vsakoletni filmski festival Sundance, ki ga vsako zimo priredijo v Park Cityju v Utahu. Po skromnih začetkih se je festival razvil v najpomembnejši festival ameriškega neodvisnega filma.

L. 1969 je Redford zaigral skupaj s Paulom Newmanom v westernu Butch Cassidy and the Sundance Kid (Butch Cassidy in Sundance Kid) v režiji Georgea Royja Hilla. Film je v trenutku postal filmska klasika in utrdil Redfordov položaj enega najbolj iskanih igralcev v filmski industriji. Redford, Newman in Hill so sodelovali še v že prej omenjenem filmu The Sting (Želo), ki je osvojil sedem Oskarjev, vključno z Oskarjem za najboljši film in prinesel Redfordu nominacijo za najboljšo moško vlogo.

Redford je igral tudi v več filmih, katerih producent je bilo njegovo podjetje Wildwood Enterprises, ki ga je ustanovil l. 1968; Downihill Racer (Smukač), The Candidate, The Electric Horseman in All the President's Men (Vsi predsednikovi možje), ki mu je prislužil sedem nominacij za Oskarja, vključno z nominacijo za najboljši film.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.