Kolosej
Film distribucije Fivia

Tatiči

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 13.12.2018, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2018
Država: Japonska
Jezik: japonščina
Scenarij: Hirokazu Koreeda
Osamu s sinom Šoto živi v revščini, skozi vsakdan pa se prebija z majhnimi tatvinami. Po enem od tatinskih podvigov oče in sin naletita na majhno deklico, zapuščeno v mrazu. Po začetnem oklevanju jo vendarle sprejmeta k sebi, še posebej potem, ko jima deklica pove podrobnosti o svojem težkem življenju. Čeprav razširjena družina še naprej ostaja revna, so njeni člani skupaj srečni. A le dokler nepričakovani dogodek ne razkrije skrivnosti, ki bo trdne vezi med njimi postavila pred resen preizkus.

Portret japonske družine v primežu revščine, ki je režiserju Hirokazu Kore-edi prinesel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu.

»Prva stvar, ki mi je prišla na misel, je bil slogan: 'Samo kriminal nas povezuje.' Na Japonskem na kazniva dejanja, kot so pokojninske goljufije in mladoletni tatiči, ki jih starši silijo v krajo, gledamo z neprizanesljivo kritiko. Saj je ta dejanja treba obsojati, vendar se sprašujem, zakaj se ljudje tako jezijo zaradi teh manjših prekrškov, ko pa se dogajajo številne veliko resnejše kršitve zakona brez obsodbe. Še zlasti po potresih leta 2011 mi je bilo nelagodno ob neprestanem zatrjevanju, da so družinske vezi pomembne. Želel sem jih raziskovati z upodobitvijo družine, ki jo povezuje kaznivo dejanje.«

- Hirokazu Kore-eda

FESTIVALI / NAGRADE

Zlata palma Cannes 2018, München 2018 (najboljši mednarodni film), Sydney 2018, Vancouver (najboljši film), Sydney, Odesa, Melbourne, Telluride, Toronto, San Sebastián, Helsinki, New York, Chicago, LIFFe Ljubljana,…

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.