Kolosej
Film distribucije 2i Film

Taksi

komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 7.1.2016, Kolosej Ljubljana
1h 22min / 82min
Leto: 2015
Država: Iran
Scenarij: Jafar Panahi
Režija: Jafar Panahi
Igrajo: Jafar Panahi
Izobčeni iranski režiser se pod krinko taksista poda na teheranske ulice, kjer v pogovorih s potniki dokumentira družbeno dogajanje. Od zabavne nesreče z zlato ribico dveh žensk, pomoči težko ranjenemu in krvavečemu človeku, jeznega mladeniča, ki se s sopotnikom spre o upravičenosti obešanja tatov, do nečakinje, ki ne more verjeti, da mora njen stric, slavni režiser, voziti neugleden taksi - voznik se v dobrem in slabem sooča s težavami in dilemami svojih potnikov ter tako poskrbi za nevsakdanji vpogled v raznolikost iranske družbe.

Rumeni taksi se vozi po živahnih in slikovitih ulicah Teherana. Vanj vstopajo raznolike stranke, ki vsaka na svoj način kramlja z voznikom, ki ni nihče drug kot režiser. Kameri, ki je nameščena na kontrolni plošči avta, je v komičnih in dramatičnih vožnjah skozi mesto upelo ujeti pravi duh iranske družbe. Taksi je že drugi film uglednega iranskega režiserja Jafarja Panahija, ki je posnet v ilegali, saj mu je iranska vlada prepovedala snemati filme.

Komentarji

27.12. 2015 ob 12:21

Če je res Aranofsky pohvalil film, potem mora biti res dober!

— matheo35

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.