Kolosej
Film distribucije Continental Film

Stranpota

komična drama
Moške skrivnosti, ki bi jih morale poznati ženske.
Na sporedu od: 20.1.2005, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Alexander Payne, Jim Taylor po romanu Rexa Picketta
Režija: Alexander Payne
Stranpota je zgodba o dveh moških, njunih razmerjih in njunem enotedenskem potovanju po vinskih poteh, preden živahnejši od njiju dahne usodni da. Film je režiral Alexander Payne, najbolj znan po filmu Gospod Schmidt. Tudi zdaj se loti svojevrstnega Schmidta, le da je tokrat kakih trideset let mlajši.

Gre za četrti film režiserja Alexandra Paynea (posnel je že filme CITIZEN RUTH, ELECTION in ABOUT SCHMIDT). Stranpota se začno, ko se dva dolgoletna prijatelja odpravita na potovanje, med katerim okušata vina. Stranpota je film, v katerem se prepletajo ljubezen, prijateljstvo, samota, sanje in večna vojna med pinotom in cabernetom.

Zgodba

Miles (Paul Giamatti), ločenec in neuspešni romanopmisec z dobrim poznavanjem vin, povabi svojega dolgoletnega prijatelja, igralca Jacka (Thomas Haden Church) na potovanje po vinogradih doline Santa Ynez. Sta karseda čudaški par. Jack je večni očarljivec, zdaj tik pred poroko, Miles pa je večno zaskrbljena resnoba. Medtem ko Jack na tem potovanju poskuša izživeti še zadnje trenutke samskega življenja, se Miles želi osredotočiti le na vino in njegovo popolnost.

Jack je zadovoljen s cenenim merlotom, medtem ko Miles prisega na pinot. Edino, kar je obema skupno, je izmikajoča se mladost in polno neizpolnjenih življenskih sanj in ambicij.

Še preden se dobro zavesta, se Miles in Jack utapljata v vinu in ženskah. Jack se zaljubi v domačinko Stephanie (Sandra Oh) in grozi, da bo odpovedal bližajočo se poroko, medtem ko se Miles zagleda v natakarico Mayo (Virginia Madsen). Oba glavna junaka se tako znajdeta sredi vrtinca krize bližujočih se srednjih let. Jackova poroka se bliža, a vse kaže, da se jima ne bo uspelo pravočasno vrniti v Los Angeles. Pravzaprav je videti, da se sploh nimata namena vrniti.

Scenarij za Stranpota sta napisala že večkrat nagrajena Alexander Payne in Jim Taylor (ABOUT SCHMIDT, ELECTION) po romanu Rexa Picketta. Film pa je produciral Michael London (THIRTEEN, HOUSE OF SAND AND FOG) in ko-produciral George Parra, asistent režiserja filmov, kot so LEGALLY BLONDE 2 in ABOUT SCHMIDT.

O Milesu in Jacku

"Nekaterih stvari ne boš nikoli razumel. Ti razumeš vino, književnost in filme... ne razumeš pa mojih tegob." -- Jack

Zgodba o Milesu in Jacku, katerih prvotni namen potovanja je bil uživati v vinu, golfu in sprostitvi, se sprevrže v norost. Znajdeta se sredi vrtica poželenja in prevar. Payne pravi, da ni veliko filmov na takšno temo - o dveh moških srednjih let, ki se znajdeta v krizi, zavedajoč se, da je mladost mimo, da se sanje marsikdaj ne uresničijo in da je res zelo malo vin na svetu popolnega okusa.

Payne je dobil idejo za film v knjigi Rexa Picketta Sideways ( roman je bil izdan leta 1999). Zgodba ga je zelo pritegnila. Najbolj ga je očarala realnost vsebine, absurdnost človeštva, želja po uspehu, ljubezni, pravi komunikaciji, in to vse se razgali na potovanju dveh prijateljev, ki se zelo hitro sprevrže v katastrofo.

"Najbolj me ganejo takšne zgodbe o ljudeh, o naši naravi, o naših željah, ciljih, težnjah, ki pa se marsikdaj ne uresničijo. Zdi se mi, da v filmih sodobnega časa primanjkuje realnosti. Primanjkuje zgodb o pravih življenjskih borbah - vse to nam ponuja film Stranpota," pravi režiser Payne. "Lika Miles in Jack živita v preteklosti - Jack v svoji neuspeli karieri igralca, Miles pa v svojem ponesrečenem zakonu in sanjah da bi postal pisatelj. Zdi se jima, kot bi se svet vrtel naprej brez njiju. Zdaj pa ju kar naenkrat "zadene" realnost, sedanjost, kar je na nek način smešno in zelo resno obenem," pojasnjuje še Payne.

Lika Miles in Jack sta se porodila v glavi romanopisca Rexa Picketta, ko je bil sam v podobni situaciji. Tudi Pickett je bil pred leti s prijateljem na potovanju, na katerem so okušali vina, čeprav se njuno potovanje k sreči ni sprevrglo v takšno katastrofo kot pri njegovih knjižnih junakih. "Ko sva pila vino, se mi je v glavi porodilo toliko smešnih stvari, in ko sem jih razlagal prijatelju, mi je rekel, da bi moral vse te stvari zapisati. In potem sem jih," se smeje Pickett. "Knjigi sem sprva želel dati naslov Dva tipa na vinu, ampak potem ko sem se vrnil, sem se v zadevo bolj poglobil. Začel sem pisati o dveh prijateljih - o Jacku, ki ga navdahnil moj prijatelj, in o Milesu, ki sem mu dal del sebe," še pravi Pickett.

Za Picketta je bilo marsikdaj zabavno, velikokrat pa tudi srce parajoče, ko sta Miles in Jack delala napake v življenju. To ju je na nek način oživilo in nista bila le lika na papirju, pravi. "Ljudje ju lahko resnično čutijo in razumejo, kajti njuno življenje je polno spodletelih poskusov. Vsi imamo želje biti boljši, bolj uspešni, in le nekaterim od nas to tudi resnično uspe. Mislim, da si globoko v sebi vsi želimo, da bi Jacku upelo priti na lastno poroko, in da bi Miles lahko užival in bil srečen v ljubezni, ne da bi analiziral vsako stvar in si s tem grenil življenje. Želimo si, da se vse dobro konča, čeprav morda ne čisto tako, kot sta sprva pričakovala." Pickett je tudi sam veliki ljubitelj vina. Zato je dodal zgodbi veliko razpravo o pinotu in cabernetu, ki sta kot nekakšen odsev glavnih junakov. Prvega se zelo težko naredi, proces je zelo zapleten, drugega pa je moč narediti veliko hitreje, manj zapleteno in tudi lažje zadovolji marsikaterega uživalca vina. Tako je tudi z glavnima junakoma. "Jack je tisti, ki mu je vseeno, kaj teče po grlu, medtem ko Milesu vino ni nikoli dovolj dobro," pojasnjuje Pickett. Miles pa ima glede vina še nekaj povedati: "Če kdo v moji bližini naroči merlot, grem."

Nekaj pa je zagotovo - oba potrebujeta odrešitev.

O igralcih

Paul Giamatti(Miles Raymond)

Paul Giamatti je prejel že mnoge pozitivne kritike. Bil je nominiran za nagrado Independent Spirit za najboljšega igralca. Pred kratkim je končal snemanje filma Rona Howarda THE CINDERELLA MAN, v katerem nastopata tudi Russell Crowe in Renée Zellweger.

Giamattijeva prva vloga je bila v komediji PRIVATE PARTS. Nastopil pa je tudi v filmih MAN ON THE MOON, THE CRADLE WILL ROCK, THE NEGOTIATOR (Pogajalec), SAVING PRIVATE RYAN (Reševanje vojaka Ryana), THE TRUMAN SHOW (Trumanov show), DONNIE BRASCO, STORYTELLING, PLANET OF THE APES (Planet opic), DUETS, BIG MOMMA'S HOUSE (Hiša debela mame), THUNDERPANTS, CONFIDENCE in PAYCHECK.

Na televiziji smo ga videli v The Pentagon Papers, v Winchell, v If These Walls Could Talk II ter v nadaljevankah Homicide (Oddelek za umore) in NYPD Blue (Newyorška policija).

Thomas Haden Church(Jack Lopate)

Thomas Haden Church je najbolj znan po vlogi Lowella Mastherja v nadaljevanki Wings (Krila). Dobro ga poznamo tudi kot Neda Dorseya iz nanizanke Ned in Stacey, v kateri je igral z Debro Messing .

Igral je v filmih GEORGE OF THE JUNGLE (George iz džungle), 3,000 MILES TO GRACELAND, TOMBSTONE, LONE STAR, STATE OF MIND, SCOTCH AND MILK, THE BADGE, MONKEYBONE in THE SPECIALS. Piše tudi scenarije. Preizkusil se je tudi kot režiser. Režiral je film ROLLING KANSAS, ki je bil premierno prikazan na Sundanškem filmskem festivalu leta 2003.

Virginia Madsen(Maya)

Najbolj je znana po filmu Francisa Forda Coppole THE RAINMAKER (Mojster za dež). Nastopila je tudi v filmih GHOSTS OF THE MISSISSIPPI, CANDYMAN, HOT SPOT , LONG GONE in DUNE.

Videli smo jo nadaljevankah FRAISER in THE PRACTICE (Praksa). Nastopila je tudi v nekaterih neodvisnih filmih, kot so ALMOST SALINAS in AMERICAN GUN, v katerem je igral James Coburn.

Sandra Oh(Stephanie)

Sandra Oh je igrala v filmu UNDER THE TUSCAN SUN (Pod toscanskim soncem), v katerem je glavno vlogo odigrala Diane Line. Posnela je še filme RICK, CAKE, WILBY WONDERFUL, THREE NEEDLES, LONG LIFE, HAPPINESS AND PROSPERITY. Nastopila pa bo tudi televizijski drami Grey's Anatomy.

Nagrado Genie (to je kanadski oskar) je prejela za filma DOUBLE HAPPINESS in LAST NIGHT.

Videli smo jo še v filmih BEAN, GUINEVERE, FULL FRONTAL, BIG FAT LIAR, THE RED VIOLIN, WAKING THE DEAD, THE PRINCESS DIARIES (Princeskin dnevnik), DANCING AT THE BLUE IGUANA in PAY OR PLAY.Zaslovela je z nanizanko Arliss, v kateri je igrala Rito Wu. Nastopila je še v nadaljevankah Six Feet Unde (Pod rušo), Further Tales of the City in Judging Amy (Naša sodnica).

O ustvarjalcih

Alexander Payne(režiser)

CITIZEN RUTH je njegov režijski prvenec. Potem je leta 1999 posnel film ELECTION. Posnel je tudi ABOUT SSHMIDT, v katerem sta glavno vlogo odigrala Jack Nicholson in Kathy Bates. Za ta film je dobil dva zlata globusa (za scenarij in za najboljšega režiserja). Je pa tudi izvršni producent novega filma THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON.

Film Stranpota je njegov četrti film.

Rex Pickett(roman)

Leta 1999 je napisal knjigo Sideways. Napisal pa je tudi scenarij za kratki film MY MOTHER DREAMS THE SATAN'S DISCIPLES IN NEW YORK, ki je leta 2000 dobil oskarja za najboljši kratki igrani film. Režiral je tudi dva neodvisna filma CALIFORNIA WITHOUT END (Bavarian Radio Television) in FROM HOLLYWOOD TO DEADWOOD (Island Pictures), za katera je napisal tudi scenarij. Napisal je tudi še več scenarijev in roman LA PURISIMA.

Michael London(producent)

Michael London je začel pripravljati film Stranpota že leta 1998, ko je prebral takrat še neobjavljeni roman Sideways pisatelja Rexa Picketta. Leta 1999 je knjiga pritegnila tudi režiserja Paynea, ki je takrat končal film Election. Trajalo je štiri leta, preden je Paynu uspelo najti čas in posneti film Stranpota, ki ga je produciral Michael London. London je med tem časom produciral filme THIRTEEN (Trinajstletnici) in THE HOUSE OF SAND AND FOG (Hiša peska in megle).

London, ki dela predvsem za Paramount Pictures, je produciral še FORTY DAYS AND FORTY NIGHTS (Štirideset dni in štirideset noči), v katerem glavno vlogo igra Josh Hartnett, in film GURU.

Komentarji

14.1. 2005 ob 18:13

Filma si se nisem ogledal, ga bova pa zavoljo vseh nominacij definitivno se sla. Sem pa igralca Paula Giamattija lani, neke noci sanjal in zbudil drago, ker sem se tako glasno smejal.

— REM
16.1. 2005 ob 13:26

Film mora biti definitivno carski! Pa še o vinu+ljubezni dogaja!1 Pa še definitivno najboljši film leta!

— tarantino car
24.1. 2005 ob 12:47 zvezdica

Film sem si ravnokar ogledala in definitivno je " The Movie”. Enostavno fantastičen scenarij in fantastična igra. Paul Giamatti je v tem filmu odigral svojo življensko vlogo (tako kot Bill Murray v Lost in translation) in iskreno upam, da mu bo akademija podelila več kot zaslužen "kipec".

— XXX
31.1. 2005 ob 20:09 zvezdica

MOŠKI NA ROBU ŽIVČNEGA ZLOMA. Ko je Alexander Payne leta 2002 posnel film About Schmidt, sem vedel, da je dosegel vrhunec. Da je posnel svoj najboljši film, ki je bil hkrati tudi eden najboljših filmov Jacka Nicholsona in eden najboljših filmov leta 2002. Višje namreč ni šlo. Pa četudi bi posnel About Schmidt 2, pa čeprav je sedaj posnel moško verzijo Thelme in Louise, ali če hočete, parafrazo Almodovarjeve klasike Ženske na robu živčnega zloma. Pač simpatična, sveža, gledljiva, iskrena in na žalost malce predolga ter premalo zabavna odisejada dveh moških, Jacka (Thomas Haden Church), postavnega, pohotnega in samozavestnega žrebca, ki mu do poroke manjka samo še teden dni, in Milesa (Paul Giamatti), na vino usekanega, depresivnega pisatelja in učitelja, ki bi lahko igral v kateremkoli filmu Woodyja Allena. Še posebej v filmu Sleeper, kjer bilo glavnemu junaku ravno tako ime Miles. In najboljša prijatelja si privoščita sedem dni dopusta. Sedem zadnjih dni pred poroko. Sedem dni, v katerih nameravata uživati, podirati bejbe, žurati in piti vino. Toda zdela ju slaba volja. Zdela ju prihajajoča kriza srednjih let. Zdelajo ju neuspehi. Okej, Jack resda veselo pumpa energično Sandro Oh, Miles pa se počasi zaljublja v njeno prijateljico Virginio Madsen, toda to ni dovolj za srečo. To ni pričakovana katarza. To ni načrtovani raj pred peklom. Pač film, kjer morata dva moška doživeti nekaj zanimivih prigod, da zaštekata stari, dobri pregovor o tem, da je najljubše doma kdor ga ima. In ja, zakaj za vraga so za najboljšo stransko vlogo nominirali Virginio Madsen in pozabili na Paula Giamattija?

— iztok gartner
4.2. 2005 ob 18:25 zvezdica

Če se želite skoraj na smrt skregat s svojim partnerjem, ga peljite gledat ta film. Bolj depresivnega, dolgočasnega, dolgoveznega filma še ni bilo. Razen seveda da ste vinski fanatik in želite skoraj dvourni poduk o pridelavi in pokušnji vina, ki ga v obupno dolgih in dolgočasnih monologih predava glavni igralec. Definitivno odsvetujem ogled in ne nasedajte raznim filmskim nagradam ter kritikam, ki jih je prejel ta film.

— bobi
18.2. 2005 ob 8:46

Dva tipa, en depresivec in en pofukelj preživita en teden pred pofukljevo poroko v vinorodni Kaliforniji. Depresivec samo doktorira o vinih, pofukelj meče ženske na hrbet kot za stavo. Pofukelj spravlja depresivca v še večjo depresijo, depresivec pa pofuklja v slabo voljo. Sicer sta najboljša prijatelja. Pofukelj se predvideno oženi, depresivec pa najde žensko svojega življenja. Gledljivo.

— Mula Omar
23.2. 2005 ob 8:53

ma kaj je zdej ta diskriminacija obalnih gledalcev? a mi si ne zaslužimo ogleda takih dobrih filmov???!!!

— kaj pa v kopru?!
11.9. 2006 ob 14:07 zvezdica

Ves čas gledanja filma so bila moja usta obrnjena v nasmeh, res odličen film, poln izvirnega humorja, ki ga ne zmanjka vse do konca.

— izviren humor

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.