Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Srednješolci

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 26.11.2015, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2015
Država: Srbija
Jezik: srbščina
Scenarij: Milena Bogavac in Stevan Filipović
Srednješolska učiteljica zgodovine Olja je vedno bolj razočarana nad svojimi učenci, ki več časa preživijo na svojih prenosnih telefonih, kot pa da bi se pogovarjali med seboj. Ko nekega dne na prenosnem telefonu enega od učencev odkrije posnetek napada nanjo, se odloči za skrajni ukrep in vsem učencem pobere elektronske igračke. Nato jih zaklene v šolo in odide, učenci pa ostanejo ujeti in brez stika z zunanjim svetom. Da bi se lahko rešili, se morajo najprej naučiti osnov medsebojne komunikacije, vendar ob tem razkrijejo številne boleče osebne skrivnosti.

Hraber portret odpisane generacije, ki je v primežu starih ideologij, sodobne tehnologije in strahu pred negotovo prihodnostjo izgubila pristne medčloveške odnose...

V srcu srbske drame Srednješolci utripa pereča tematika odtujenosti mladih kot posledice sodobne tehnologije ter metafora srednje šole kot sodobne družbe, ki jo žal še vedno močno zaznamujejo nacionalizem, homofobija in stanovska diskriminacija. Film režiserja Stevana Filipovića, ki se osredotoča na današnjo mladino in šolski sistem po digitalni revoluciji, se je na svoji dosedanji festivalski poti uspešno proslavil z zgodbo o profesorici zgodovine, ki razred dijakov prisilno zaklene v šolo. V zgolj eni noči, ki spremeni vse, so se mladostniki namreč primorani otresti vseh tehnoloških pomagal ter se iz oči v oči srečati tako sami s seboj kot tudi z ljudmi okoli sebe.

»Ali razumete, da vas večina mojih stanovskih kolegov označuje za najhujšo generacijo vseh časov?« – Profesorica Olja

Režiser Stevan Filipović (Šišanje, Šejtanov ratnik) je ob delu z mladimi igralci začel razmišljati o filmu, ki bi se osredotočal na šolstvo. Njegov fokus so bili učitelji, ki v izobraževalnem sistemu še niso izgubili volje in navdušenja, saj ga je zanimalo, kako se oni znajdejo v obdobju po digitalni revoluciji. Tako se je rodil lik profesorice Olje. Pravzaprav ga je Stevan že od začetka pisal z mislijo na igralko Hristino Popović, sicer njegovo prijateljico iz osnovne šole, s katero pa do tedaj še nista poslovno sodelovala. Ideja o zaplembi mobilnih telefonov in ukinitvi interneta (četudi le za eno noč!) pa je nedvomno padla na pamet že vsakemu, ki je kadarkoli delal v šolstvu. Mednje sodi tudi režiser.

Kot inspiracija za film je služila tudi kultna uspešnica iz 80. let prejšnjega stoletja – Sobotni klub (Breakfast Club, 1985), zato lahko v eni sceni Srednješolcev zasledimo poklon slednjemu.

Pri snemanju filma in v montaži je prihajalo do številnih sprememb: »To je značilno za vse moje filme. Rad pustim stvari odprte, da se ideje lahko razvijajo in dorasejo. Po drugi strani pa so bile temeljite priprave predpostavka, da je film sploh lahko nastal. Vsi dialogi so bili vnaprej napisani, celo pogovori v ozadju, ki potekajo paralelno z glavnim dogajanjem,« pojasnjuje Filipović.

Producent Branislav Jević iz produkcijske hiše Hypopolis, ki je s Stevanom sodeloval pri njegovih filmih Šišanje in Šejtanov ratnik, meni, da Srednješolci tečejo bolj gladko, so bolj avtentični, se v večji meri povežejo z gledalcem ter zavzemajo resno filozofsko stališče. »Zame je najbolj zanimiv trenutek, ko razred ostane odrezan od sveta, kot bi bili izključeni iz Matrice. Mladi ljudje, ki so do tedaj igrali stereotipne vloge, ki jim jih ponujajo filmi, lahka literatura, televizija in internet, so nenadoma izgubili kontakt z izvorom. Kot bi jim nekdo odvzel scenarij. Zato so primorani najprej pogledati v svoje duše in nato zaznavati še ljudi okoli sebe. Predvsem zaradi tega momenta sem velik oboževalec Srednješolcev. Stevanu sem že vse od prvega dneva snemanja govoril, da bo to njegovo najboljše delo. In tudi je.«

O zgodbi:

Olja je mlada in entuziastična profesorica zgodovine, ki želi z alternativnimi učnimi prijemi prebuditi apatične in venomer v zaslone zazrte učence. Poročena je s slikarjem Uglješo, čigar zadnja provokativna razstava je dodobra razburila javnost in srbske nacionaliste. Prav zaradi te razstave Oljo nekega večera napade skupina huliganov, video posnetek njihovega objestnega dejanja pa pristane na YouTubu. Naslednji dan profesorica zgroženo ugotovi, da za napadom stoji eden od njenih učencev, a nihče noče prevzeti odgovornosti. Zato se v afektu odloči za radikalen ukrep – celotnemu razredu zapleni telefone ter jim zagrozi s klicanjem policije, če ne bodo sami odkrili in prijavili krivca. Namesto odhoda na načrtovano ekskurzijo tako dijaki razreda IV-3 ostanejo zaklenjeni v šoli.

Ker nimajo niti telefonov niti dostopa do interneta, morajo pripadniki vseh skupin v razredu – od športnikov in lepotic do piflarjev in alternativcev – prvič v življenju sodelovati, da bi našli rešitev.

Nekateri padejo v paniko, drugi skušajo vzpostaviti red, tretji v situaciji vidijo priložnost za zabavo, četrti pa imajo veliko večje težave … V zgolj eni noči, ki bo spremenila vse, se bodo rodile nove ljubezni, prebudila stara sovraštva in razkrile skrbno varovane skrivnosti. Srednješolci bodo prvič soočeni s priložnostjo, da osebe poleg sebe vidijo z drugačnimi očmi.

Morda bo kateri od njih do jutra našel tudi odgovor na temo spisa, ki se glasi – LJUBEZEN.

Zanimivosti:

  • Film je svetovno premiero doživel na 62. puljskem filmskem festivalu, kjer je osvojil ZLATO ARENO za najboljši celovečerni film (v mednarodnem tekmovalnem programu).
  • Na 21. sarajevskem filmskem festivalu so Srednješolci osvojili nagrado mladega občinstva.

Komentarji

28.11. 2015 ob 17:11

precej kruto realen film, ampak dober film.

— malinca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.