Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Sirotišnica

grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 18.12.2008, Kolosej Ljubljana
22.1.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 46min / 106min
Leto: 2007
Država: Mehika, Španija
Jezik: španščina
Scenarij: Sergio G. Sanchez
Stvaritelj Favnovega labirinta Guillermo Del Toro predstavlja zgodbo nekdanje sirote Laure, ki želi z možem in posvojenim sinom Simonom znova urediti sirotišnico, v kateri je odraščala. Kmalu po vselitvi ji Simon prične pripovedovati zgodbe o petih nevidnih prijateljih, a Laura temu ne posveča pozornosti, dokler Simon ne izgine. Da bi razumela dogajanje, Laura pripelje skupino poznavalcev nadnaravnih pojavov, toda resnica se skriva na težko doumljivi meji med svetom duhov in realnostjo.
Napovednik

Zgodba

Laura je najsrečnejše trenutke svojega otroštva preživela v sirotišnici, v družbi prijaznega osebja in ostalih sirot, ki jih je imela rada kot brate in sestre. Trideset let pozneje se z možem Carlosom in sedemletnim sinom Simonom vrne, da bi že zdavnaj zapuščeno sirotišnico preuredila v dom za prizadete otroke. Nov dom in skrivnostno okolje prebudita Simonovo domišljijo in deček prične tkati mrežo neverjetnih zgodb in iger. Tudi Laura se ujame v to čudno mrežo, kjer odmevajo že dolgo pozabljeni, razburljivi spomini iz njenega otroštva. Dan otvoritve se bliža, napetost v družini pa je vse večja. Carlos še vedno verjame, da si Simon vse samo izmišlja, da bi pritegnil pozornost. Toda Laura je vse bolj prepričana, da se v hiši skriva nekaj strašnega, nekaj, kar čaka, da bo prišlo na površje in uničilo njeno družino.

Producent Guillermo del Toro o Sirotišnici

Mnogo let sem spremljal delo J.A. Bayone, režiserja kratkih filmov My Holidays in The Sponge Man ter številnih nenavadnih glasbenih videospotov. Ob njegovi nadarjenosti je bila režija celovečerca neizogibna in Sirotišnica je več kot pravi odgovor. V svoji dolgoletni karieri v filmski industriji sem prejel mnogo scenarijev in mnogi režiserji so me spraševali po mojem mnenju in nasvetu. Zelo redko naletiš na izjemen scenarij. Pogosto gre opaziti določeno nadarjenost, a le nekateri scenariji kličejo po pretvorbi v film. Ko pa sem prebral scenarij za Sirotišnico, sem vedel, da je nekaj posebnega. Delo Sergia G. Sáncheza je bilo najboljše, kar sem jih prebral v zadnjih letih. Že po nekaj straneh sem ugotovil, da ne gre zgolj za ponovitev osnovnih elementov tovrstnega žanra, torej hišo, v kateri straši, duhove, vzporedne svetove. Scenarij je vseboval redko globino. Sirotišnica ni samo grozljivka: dogodki si sledijo brezhibno, vizualni efekti so fantastični, film se ne opira na posebne efekte in ponuja zelo osebno interpretacijo klasičnih značilnosti žanra, opaziti gre za tovrsten film nenavadno čustveno globino. Gre za čudovito zgodbo o izjemni bolečini zaradi izgube.

O scenariju

Prva različica Sánchezovega scenarija je bila sicer napisana leta 2000, toda šele leta 2004 je Sirotišnica prišla v roke režiserja J.A. Bayone. Slednji je s Sánchezom skoraj eno leto preoblikoval zgodbo. »Scenarij je bil izvrsten, a zgodbo sem moral prilagoditi svojemu okusu. Hotel sem, da postane nekaj osebnega.« V filmu prevladuje groza, ki izhaja iz vsakodnevnih elementov, ki postajajo vse bolj oskrunjeni, dokler ne odprejo vrat do norosti. Groza ne prihaja od znotraj, ni posledica bolnega uma, niti tavanja po prepovedanem območju. Gre za grozo v idilični okolici, v osrčju popolne družine. Pojavi se nepričakovano in grozi, da jih bo uničila. Po Bayoninih besedah Sirotišnico zaznamuje strah pred ločitvijo, s katerim se spopadajo vsi liki. »Ta strah se kaže kot nekaj živega, nekaj, kar njihove sanje o idiličnem srečnem domu spremeni v najstrašnejšo nočno moro.«

Intervju z režiserjem J.A. Bayono

Ali se vam je zdelo pomembno, da je vaš prvi celovečerec grozljivka?
Za režijo tega filma sem se odločil prav zato, ker je scenarij ponujal številne možnosti. Projekt me ne privabi zgolj zaradi žanra, kateremu pripada. Pomembneje se mi zdi tisto, kar se skriva v ozadju. Drži pa, da je grozljivka zelo dobra šola. Dopušča ti namreč, da po lastni volji manipuliraš s časom in prostorom, se poslužuješ določenih premikov kamere za dosego takojšnega efekta. To ti da določen občutek varnosti. Toda film oživi zaradi svojega ozadja, verodostojnosti likov, stopnje tvoje vključenosti v pripovedovanje...

S kom bi se kot režiser bolj poistovetili, z materjo ali z otrokom?
Z obema. Mati se odpravi na popotovanje, ki jo na koncu spremeni v otroka. Simon je tisti, ki se v uvodnem delu igra z namišljenimi prijatelji, toda Laura je potem tista, ki vzpostavi stik. V Simonov lik sem vnesel podrobnosti iz svojega otroštva. In Belén mi je pomagala, da je njen lik pridobil pravo globino, saj je materinstvo izkusila tudi sama.

Kako bi pojasnili mednarodni uspeh španskih in azijskih grozljivk? So namreč pravo nasprotje ameriškim grozljivkam, ki so polne krvi, mučenja in posebnih efektov?

V Hollywoodu skušajo občinstvo prevzeti s posebnimi efekti, zvokom in glasbo. S to strategijo bi radi prikrili slabe scenarije. In v tem je razlika. Vendar pa v zadnjem času pri filmih, kot so The Sixth Sense, The Blair Witch Project ali The Others, ni bilo opaziti odvečnih vizualnih efektov, ki naj bi pripomogli h komercialnem uspehu.

Ali se vam zdi, da pripadate novemu valu španskih režiserjev?
V Španiji smo našli recept za boj z mednarodnimi filmi. Ne govorim le o tehničnih vidikih. Hodil sem v filmsko šolo, kar je bilo za starejše ustvarjalce filmov v Španiji nemogoče, ker tovrstnih šol sploh ni bilo. Sirotišnica ni prvi celovečerec samo zame, prvič so se v svojih vlogah preizkusili tudi scenarist, montažer in komponist. Ne vem, če sodimo v novi val, sem pa prepričan, da svojega dela ne bi opravljali brez naših predhodnikov.

Igralska zasedba

Belén Rueda je bila od vsega začetka prva izbira za vlogo Laure. Režiser J.A. Bayona pravi, da je potreboval izredno vsestransko igralko. »Belén je lahko zelo ranljiva, hkrati pa izžareva neverjetno moč. Je tudi čudovita mati, kar nam je bilo v veliko pomoč pri pripravi lika.« Vloga Laure je Belén Rueda predstavljala velik izziv. Šlo je za njeno prvo glavno vlogo, poleg tega pa je prvič zaigrala v grozljivki. »Ko sem brala scenarij, sem bila doma sama. Zelo sem bila prestrašena, a nisem mogla prenehati z branjem, dokler nisem prišla do konca. Zgodba te povsem prevzame in nenehno preseneča. Vedno znova si v dvomih glede razpleta in prisiljen si ponovno razmisliti o celotni zgodbi. Pri branju scenarija je zame ključnega pomena prvi vtis. Ko sem prebrala Sirotišnico, sem vedela, da moram biti del projekta.« Belén Rueda se je filmu povsem predala, tako fizično kot psihično. Med snemanjem je izgubila več kot osem kilogramov in vseeno ji je bilo, če ne izgleda najbolje. Bayona se spominja, da je bila nad njo navdušena celotna filmska ekipa. »Po določenih prizorih smo ji vsi spontano ploskali. Bili smo ganjeni.«

Izbrana filmografija

2007. Savage Grace - Tom Kallin
2007. The Orphanage (El Orfanato) - J.A. Bayona
2004. The Sea Inside (Mar Adentro) - Alejandro Amenábar

Geraldine Chaplin, hči Charlesa Chaplina, je doživela mednarodni uspeh z vlogo v uspešnici Davida Leana, Doctor Zhivago. Od tedaj je ta izjemna igralka sodelovala z najboljšimi režiserji, kot so Robert Altman, Carlos Saura, Franco Zeffirelli in Richard Attenborough.

Izbrana filmografija

2007. The Orphanage (El Orfanato) - J.A. Bayona
2004. The Sea Inside (Mar Adentro) - Alejandro Amenábar
2007. The Tottenwackers - Ibón Cormenzana
2007. Miguel & William - Inés Paris
2007. Theresa, The Body Of Christ - Ray Loriga
2005. Melissa P. - Luca Guadagnino
2005. Oculto - Antonio Hernandez
2005. Heidi - Paul Marcus
2004. The Bridge Of San Luis Rey - Mary McGuckian
2002. Talk To Her - Pedro Almodóvar
2002. The City Of No Limits - Antonio Hernández (nagrada Goya za najboljšo stransko igralko)
2001. Just Run! - Saura Medrano
1995. Home For The Holidays - Jodie Foster
1996. Jane Eyre - Franco Zeffirelli
1994. Words Upon The Window Pane - Mary McGukian
1993. The Age Of Innocence - Martin Scorsese
1992. Chaplin - Richard Attenborough (nominiranka za zlati globus za najboljšo stransko igralko)

Komentarji

8.11. 2008 ob 17:42

Odlična srhljivka!
A vseeno se sprašujem, če niste malce pozni, da dajete to na spored? Mislim, da si je 90% ljubiteljev srhljivk pogledalo ta film že na dvd-ju, ki je v tujini izšel že kake pol leta nazaj.

— Smiley
25.11. 2008 ob 0:00

končno ena gledljiva srhljivka, kjer ne moreš predvidit konca filma že v prvih 10 minutah.

— jst
28.11. 2008 ob 0:00

Odlična zgodba,presenetljiv konec
Nisem toliko pričakovau od Španskega filma
7/10

— Flays88
28.11. 2008 ob 16:06 zvezdica

Let me begin by saying I DON'T like horror movies. I don't enjoy jumping in my seat. I don't like being afraid of the dark for the next 2 days, and I usually HATE Spanish movies. So usually I only see the big horror classics, and that is because I've read enough spoilers to confront the movie in a laid-back way.

Having said this, I was dragged to see this movie against my will. And I was right! I have never, EVER, been more uneasy, uncomfortable on any movie, from the Exorcist to the Prophecy, from Psycho to Halloween. The story seems obvious; the cliché-horror themes are there, and while I saw them coming, I was comfortable enough. But then comes the movie, the script, the score, the acting, all in perfect harmony... and you jump, and you chill and you shout and you wish you had never entered that dammed cinema.

It is good. It is great.It is moving and horrifying. It does not need CGI, sound effects or unreal characters. Its there. Its real. Its haunting. It WILL be a classic.

Chapeau!

— **
29.11. 2008 ob 14:50 zvezdica

Js sm si ta film ogledala že pred nekaj meseci, ampak moram reč, da je odličen! Res je vreden ogleda. Ni seveda nič podobnega kot kakšen krvav horror, ampak je odličen psihološki triler.
Še posebej mrtvi fantek z grozljivo vrečo čez glavo mi je nagnal strah v kosti ... res priporočam. Tudi igranje je bilo odlično in španščina je dala filmu še poseben učinek ...

Hitro gledat ! xD

— Pinky
11.12. 2008 ob 16:18

Jaz ga bom gledala jutri, samo me je malo strah, ker nisem ravno ljubiteljica grozljivk :)

— brr
14.12. 2008 ob 13:58

Film sem si ogledala na festivalu liffe. Je zagotovo najboljsa grozljivka kar sem jih gledala.

— Jana
14.12. 2008 ob 14:00

Ta film je super. Me pa čudi da šele zdaj prihaja v kino. Je star že kake 2 leti.

— oya
18.12. 2008 ob 16:50

skoda, da tega filma ne vrtijo v mariborskem koloseju in ga baje sploh ne bodo.

— mik
20.12. 2008 ob 14:47 zvezdica

Nedvomno najboljši film letošnjega leta
Še pesmica za pokušino:

SIROTIŠNICA

ima v očeh podrto kolibo
ponoči vanjo vstopajo duhovi

P. S.

Ti si
sestreljena ptica
padaš
v brezno ljubezni

Igor BIzjan, filmski pesnik

— igor
21.12. 2008 ob 15:20

star film, ampak dober, zeeelo....pa srhljivka je, ni grozljivka....še tolk bolš punčke hehehee

— bigmax
21.12. 2008 ob 15:20

kolosejevci ta film ni grozljivka ampak srhljivka....majstri pa taki..je pa zakon film, vreden ogleda

— movimaker
24.12. 2008 ob 0:00

men osebno ni bil ušeč ta film ker bi moral biti grozlivka v filmu pa se nitit enkrat ne ustrašiš.... v filmu mi ni bila preveč ušeč vsebina saj so čez cev film samo iskali tega fantka in se ni nič takega grozljivega dogajalo --...

— ***_::
24.12. 2008 ob 16:11

filim najvolje ga volim

— mamamamama
25.12. 2008 ob 0:00

Tolk bednga filma pa že dolgo ne!! Mislm usekakor odsvetujem ogled te bedarije!! To ni niti malo podobno grozljivki!! Ocena -1

— Matej
25.12. 2008 ob 17:33

oya..a si se ti mal zmotla..film pa res ni star 2 leti:D..js osebno sm ga gledu letos polet..je pa zakon psihološki film..mal težko ga je razumet..morš res dobr sledit vsemu!!
vreden ogleda!!
ocena:9/10

— robidus
27.12. 2008 ob 18:47

premalo sexa nič grozlivih trenutkov ni mi ušeč poreklo filma zato ker je španski zadnjo grozlivko ki sem si jo ogledal s špansko iozvedbo je bila karantena zelo bedn film zato upam da je film sirotišnica bolje igrana in da se bolje povezuje med seboj

— j.k
27.12. 2008 ob 18:48

gotovo je dober film

— mely
29.12. 2008 ob 20:02

otroški vrtc ,za mulice

— sadam biladen
29.12. 2008 ob 20:02

otroški vrtc,za mulce stare 4-5 let

— sadam in pladn
1.1. 2009 ob 17:37

To je res najbolj smešna grozlivka kar sem jih videla. Smejala sem se cel film. Res vredno ogleda! Priporočam!

— Teaa.
2.1. 2009 ob 17:20

ok... film sm šu gledat s 3 frendi in film nam sploh ni bil všeč....

1. španski film
2. par groznih trenutkov drugače nič..

raj glejte druge filme k morjo bit bolši..!

L

— mladina
3.1. 2009 ob 13:58

Ma najbolji film u mom životu. 100% se isplati platt kartu i kokice za ovo

— Ahmet
3.1. 2009 ob 18:14

Js bi si rada ogledala ta film. Vendar zaradi vseh obveznosti imam čas šele v petek. Ali kdo ve do kdaj ta fil igra v koloseju.

— Lala
11.1. 2009 ob 0:00

Zakaj pa tega filma ni v Mariboru??????????????????

— ella
11.1. 2009 ob 0:00 zvezdica

jst sem velika ljubiteljica grozljivk in srhljivk in morm rečt da je bil tole eden izmed najboljših filmov kr sm jih gledala do zdaj. ker so mi bolj všeč taki napeti psihiči kot pa tisto klanje v večini drugih grozljivk. odličen film res samo žalosten konec. španščina da pa res filmu piko na i. pa predusem je odlična zgodba čisto use se logično povezuje do najmanjših malenkosti samo razmišlat moreš malo.

— karma88
11.1. 2009 ob 15:08

škoda da ni tega filma v mariboru : [

— njuh.
11.1. 2009 ob 15:14

Dober film...

— Goran
12.1. 2009 ob 17:31

Film je res dober in toplo priporočam ogled. Vsebuje prizore, ki te zelo prestrašijo in vsebinsko je ena izmed najbolših grozljivk.

— xxx
13.1. 2009 ob 17:18 zvezdica

Film je enostavno super! Naj niti tistih, ki sicer niste ljubitelji grozljivk, ne odvrne sama zvrst. Sploh pa ni tipična grozljivka, prej srhljivka z zelo dobro zastavljeno zgodbo in nepričakovano izpeljanim koncem. Tudi igralska zasedba je nadpovprečno dobra za ta žanr. Torej, ne bojte se Sirotišnice! ;)

— Ina
14.1. 2009 ob 17:02

Res odličen filem! Na trenutke sicer malo srhljiv, vendar vsekakor vreden ogleda!

— bejc
18.1. 2009 ob 14:19

Js sm si tut ogledala film in lahko rečem, da je ena izmed najboljših grozliuk... Ni neki krvava in strašna, je bol psihološka...
skratka ZAKON, pejte gledat :)

— :)
19.1. 2009 ob 0:00

Ta flm je zanič. Popolnoma dolgočasen, brez ene same grozljive ali srhljive scene in s smešnimi prizori . naprimer eni bakici celo čeljust odtrga in ji pol glave dol visi, tip ji pa daje umetno dihanje... kam le? V grlo?
Pa nisem fan kakšnih saw filmov in podobnih klanj, da ne bo pomote.
Ampak že dooolgo nisem gledal kakšne dobre grozljivke, mislil sem da bo zdaj končno ena prišla... očitno sem se motil.

— marko
26.1. 2009 ob 17:06

kul film ni kaj!!!

— Julija
31.1. 2009 ob 0:00

kolko je cena tega filma v kopru

— Matej
31.1. 2009 ob 0:00

uaaaaaaaa ke megaa :D

— :P *
13.2. 2009 ob 0:00

Full dober film, res vreden ogleda, sicer bolj srhljivka kot grozljivka pa vendarle,...toplo priporočam ogled, predvsem ljubiteljem španščine

— iloj
22.2. 2009 ob 0:00

fill mi je biu zelo všeč upam da še bo kdaj in da bom lahko ša gledat!!

— patyy
25.2. 2009 ob 12:13

ne maram grozljivk, srhljiv in katerega koli filma ki te vrže s stola. ampak ker so me pač ljudje prepričali da to morem videt sam si sirotišnico ogledala... in ni mi žal.. čeprav me je še zaj strah hodit v klet:S:S:D.celoten film je napet in tine ne pusti dihati... velko je rzamišljana... konec pa je zelooo žalosten in tragičen.. človeku kar mravljinci gredo po telesu.... uglavnem... super film in ni mi žal...

— 4nya
26.2. 2009 ob 0:00

meni film v odlomku ni vijet grozliu . glede naslova bi človek pričakoval več od tega :s no bomo vidli :D

— dedeLa
27.2. 2009 ob 14:31

zeeeelooo dober film! Španščina daje poseben učinek :)
Vreden ogleda in sploh ni kot kakšne klasične grozljivke....pa še malo ti na psiho vdari, haha:P
Res dober! 10+

— anny
2.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Gre za odlično srhljivo dramo, ki precej spominja na delo Guillerma del Tora, Espinazo del Diablo (ki se jo mimogrede tudi zelo splača pogledati, če imate seveda možnost), pa vendar ubere kar nekaj lastnih poti v drugače že precej zasičenem žanru.
Posnet je res lepo in čisto, igra je vrhunska, samo vzdušje v sirotišnici pa predstavlja, ob odličnem zvoku, izredno kuliso za odlično zgodbo, ki se bo odvila pred vašimi očmi... prispeva pa tudi h kakšnemu poskoku na sedežu;)
Na trnih te drži do konca, je pa treba biti pozoren, saj je film odprt različni interpretaciji in vsebuje mnogo detajlov. Na pladnju ponudi skoraj vse, je pa odvisno od gledalca kaj in kako bo vzel z njega. To je tudi razlog, da morda komu ne bo všeč, vendar le tem priporočam ponoven ogled.
Torej zadeva je super. Res pohvalno, da so se ga odločili prikazati tudi v naših kinematografih.... sploh zaradi zvočnih efektov ter atmosfere, ki v kinu še bolj pride do izraza.

— t
23.7. 2009 ob 19:58

vred grozljivka

— sofija
15.1. 2010 ob 18:22

zelo mi je všeč ta grozljivka res je grozljivka in je super priporočam jo tistim ki grozljivke ljubijo kot jih jaz!!!!

— cool grozljivkke
20.1. 2010 ob 13:05

ta je tako grozna da groznejše skor ne resno mislim! celo noč niosem spala ker je bilo tako grozno pa še v moji sobi je nekaj hudo ropotalo vendar grozljivko bom jutri še enkrat pogledala ker mi je bila tako všeč

— cool grozljivke
31.3. 2013 ob 18:55

kakšen pa je konec?

— sergej gorenak
11.3. 2017 ob 20:07
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.