Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Simon: Mali bojevnik z velikim srcem

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 7.4.2016, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2015
Država: Rusija
Jezik: ruščina
Scenarij: Aleksandr Chistyakov, Maksim Fadeev
Režija: Maksim Fadeev
Pogumni 10-letni Simon želi mamo in someščane osvoboditi tiranje zlobnih hijen, zato se odpravi na nepozabno potovanje. V čarobnem svetu, polnem nenavadnih bitij in osupljivih čudes, se mu na pustolovščini pridružijo plemeniti beli volk, zabavna roza žverca, skrivnostna šamanova hčerka in druga zabavna bitja, ki združijo moči v boju proti zloveščim kreaturam pogube. Na poti proti mogočnemu čarodeju, se mora Simon spopasti s številnimi nevarnostmi, razkriti temačne skrivnosti in najti pravi pogum, ki tiči le v srcu velikega junaka.

Izvirna zgodba pripoveduje o desetletnem fantu Simonu (v slovenščini glas Tine Ogrin), ki živi v vasici sredi gozda; svojčas jo je varovalo krdelo kraljevskih belih volkov, zdaj pa jo ustrahuje trop krutih hijen. Simon uspe zbežati v gozd, kjer ga reši Enži, edini beli volk, ki ga je kdo sploh še videl, odkar so izginili.

Enži Simonu pove, da ima mogočni čarodej bojevnika, ki lahko njegovo vasico osvobodi hijen. A na žalost čarodej živi na gori, ki jo neprekinjeno obkrožajo sile zlobne triglave kraljice opic, mame Jože. Velikemu tveganju navkljub se Simon in Anggee podata na dolgo in nevarno potovanje do gore. Na poti se jima pridruži še nekaj sopotnikov – nenavadno rožnato in puhasto bitje Pufko; naduti in domišljavi Francoz Fafl, ki je v resnici začarani na pol baron in na čigar ramenu sedi kralj komarjev; močvirska princesa Nanti; in še drugi. Vsakdo od njih ima svoj razlog, da obišče čarodeja. Skupinica popotnikov združi moči proti skupnemu sovražniku in se kmalu sooči z vojsko mame Jože, s katero se v poskusu, da dosežejo svoj cilj, spopadejo v obsežni bitki.

Pisano pravljico o skrbi za tiste, ki jih imamo radi, o novih prijateljih, nabiranju moči in veri v lastne sanje – iz vsega svojega srca – je režiral Max Fadeev po scenariju, ki ga je na podlagi lastne zgodbe spisal z Gregoryjem Poirirerjem in Alexandrom Chistyakovim. Slednji je film tudi produciral. Fadeev, sicer znan ruski glasbenik in umetnik, je prispeval tudi glasbo in okoli sebe zbral zares mednarodno zasedbo animatorjev in producentov. »Animacija je bila vedno moja strast,« pravi režiser. »Pred tem sem režiral nekaj manjših risank. Simon je predstavljal resen izziv, a je bilo hkrati neverjeten užitek oživiti svet povsem nove pravljice.«

Projekt je nastajal kar sedem let; sleherno plast in lokacijo so izdelali tako, da je omogočala pregled z vseh zornih kotov in tako poskrbela, da so bili režiser in fotografi pri svojem delu lahko kar najbolj fleksibilni. Podjetje Glukoza Animation je vzpostavilo sodelovanje s studii v Južni Koreji, na Kitajskem, v Nemčiji, Hongkongu in Singapurju. Iz Evrope in Latinske Amerike so privabili na desetine animatorjev, da je Simon zaživel na velikih platnih. »Animacija je nadvse tehničen proces, pri katerem je pomembna vsaka podrobnost, saj lahko pozneje povzročijo težave. Najbolj smo si prizadevali za to, da je skozi celoten film vse videti naravno – mimika likov, premikanje, glasovi, solze in smeh,« pove producent Alexander Chistyakov. »Že od samega začetka sva se z Maxom strinjala, da hočeva za naš mali studio ustvariti vizualno edinstven film, ki se bo lahko kosal z izdelki večjih studiev. A se nam zdi, da smo do te točke prišli zato, ker smo si tega želeli iz vsega srca.«

Risanka, namenjena celotni družini in predvsem otrokom od petega leta naprej, prinaša epske prizore dogodivščin skupine prijateljev, ki si, čeprav so si hudo različni, prizadevajo doseči isti cilj. Pri tem se naučijo, da sta lahko prijateljstvo in pristna vera ne le navdih temveč tudi orožje proti zlu, in da lahko vsem spremeni življenje. Gre za nekakšen »road movie«, ki našim likom pomaga, da postanejo boljši.

V ameriški inačici sicer ruske risanke so glasove posodila znana hollywoodska imena, kot so Milla Jovovich (ta prvič sodeluje pri risanem filmu), Sharon Stone, Joe Pesci, Whoopi Goldberg, Will Chase in Jim Cummings, v slovenski pa Tina Ogrin, Aleksander Golja, Mirko Medved, Sašo Prešeren, Blaž Šef, Peter Urbanc, Maja Kunšič, Emanuela Montanič, Katja Ogrin in Jaka Vižintin.

SPOROČILO REŽISERJA

Zamisel, da posnamem celovečerno risanko, je navdihnil moj sin Savva, ki je nedavno sicer končal srednjo šolo, a je bil takrat star šest let. Nekega večera me je prosil, da mu povem pravljico za lahko noč. Nobena knjiga mu ni bila všeč in pravljico sem si moral izmisliti sam. Improviziral sem in mu začel pripovedovati zgodbo o… Soncu. Nenadoma me je moj šestletnik prekinil z vprašanjem: »Oči, a bo Sonce kdaj nehalo sijati?« »Seveda bo,« sem mu odvrnil. »Nekega dne vse neha obstajati, saj nič ni večno.« Takoj je spet vprašal, »Kaj pa Bog?« »Bog je večen,« sem odgovoril. Pa sin ni odnehal: »Kaj pa srce?« »Ne, ni večno. Nekega dne se ustavi. In to je to…« Potem pa je natančno odmeril svoje besede: »Bog nima srca?« Fantič me je z vprašanjem dobesedno osupnil. Nisem vedel, kako naj odgovorim, pa sem se samo nelagodno zasmejal. A njegovo vprašanje mi je dalo misliti. Od tistega trenutka dalje sem hotel spisati zgodbo, ki bo zbudila Savvovo zanimanje in zanimanje drugih otrok, in se bodo iz nje nekaj naučili. Mesece pozneje sem zaključil pisanje zgodbe o fantiču, ki skuša rešiti lastno mamo, svojo vas in svoje ljudi pred silami, ki so precej večje, kot si je bil zamišljal. Kot vsi otroci je upal, da mu bo pri hitri dosegi cilja pomagala čarovnija. V resnici pa se izkaže, da cilj lahko doseže sam – z ljubeznijo, vero in predanostjo, ki vedno navdajajo naša srca. In nobene dileme ni bilo, kako zgodbo nasloviti – mojemu sinu je ime Savva, in tako je zgodba dobila naslov Savva (v slovenjeni verziji Simon). Vprašanje mojega sina glede srca mi nikoli ni ušlo iz spomina. Zato naš junak Savva in njegova mama resnično verjameta, da lahko človek stori, kar se nameni, a le, če si to želi iz vsega srca.

Animacija mi je bila vedno pri srcu in do leta 2007 sem že zgradil manjši studio, v katerem smo ustvarjali izvirne risane video spote za glasbene izvajalce, za katere sem pisal glasbo. Ko je bila torej zgodba o Savvi pripravljena, sem jo hotel takoj preliti v risani celovečerec. In zahvaljujoč Alexandru Chistyakovu, ki mi je zgodbo pomagal razviti v scenarij, je naš projekt dosegel mednaroden status.

O USTVARJALCIH

Max Fadeev (režija, soscenarist, glasba) je priznan ruski skladatelj, pisec besedil, glasbeni producent, režiser in pevec. Spisal in produciral je pesmi za več uspešnih ruskih izvajalcev, med njimi za Lindo, Gluk'oZo, Serebro, Total, Irakly in Yulio Savichevo. Serebro in Yulia Savicheva sta Rusijo predstavljala na Evrosongu leta 2007 in 2004. Fadeev je režiral tudi prek 100 glasbenih video spotov za več izvajalcev, je sodnik in kreativni producent oddaj Voice Kids Russia in X Factor Russia. Leta 2007 je z Gluk'oZo (pevko Natalio lonovo) in Alexanderom Chistyakovov ustanovil Glukoza Production Studios, prek katerega so producirali vrsto glasbenih video spotov in prvi risani celovečerec Savva (Simon: Mali bojevnik z velikim srcem).

Gregory Poirier (soscenarist) je uveljavljen ameriški filmski in televizijski scenarist, režiser in producent. Njegovi so scenariji za celovečerce Rosewood (nagrada Paula Selvina Ceha ameriških scenaristov) Johna Singletona, See Spot Run, Tomcats (ki ga je tudi režiral), The Lion King II: Simba's Pride, A Sound of Thunder, Gossip, National Treasure: Book of Secrets in The Spy Next Door z Jackiejem Chanom. Ustvaril je serijo Missing z Ashley Judd, ki jo je tudi izvršno produciral in zanjo prispeval scenarij.

Alexander Chistyakov (soscenarist, producent) je cenjen podjetnik, ki se udejstvuje na več poslovnih področjih po vsem svetu, tudi v zabavnem poslu. Z Maxom Fadeevom je ustanovil podjetje Glukoza Production Studios, ki deluje pod okriljem tržne znamke Glukoza Animation. Če je Max kreativni guru znamke, je Alexander gonilna sila njenega razvoja in rasti. Studio je poskrbelo za vrsto risanih glasbenih video spotov, ki so kraljevali na ruskih glasbenih lestvicah. Savva je za Alexandra prvi producentski podvig.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.