Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Shiri

Shiri - a.k.a Swiri
akcijski, spektakel
Akcija + terorizem + visoka tehnologija + ljubezen + špijonaža + politika + masovke + kri + eksplozije + ribe + prevara = SHIRI
Na sporedu od: 3.8.2000, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Scenarij: Je-kyu Kang
Režija: Je-kyu Kang
Adrenalinski akcijski spektakel v pravem pomenu, sestavljen iz 51% akcije in 49% ljubezni. Če ste ljubitelj filmov, kot so Die Hard, Con Air, The Rock ali Lethal Weapon, potem si morate ogledati tudi SHIRI (po ogledu vseh omenjenih filmov bomo zelo veseli vašega odgovora, kateri vam je bil najbolj všeč).

Dejstva

 • SHIRI je najuspešnejši film v vseh stotih letih korejske filmske zgodovine, saj ga je v pičlih desetih dneh po premieri videlo več kot milijon ljudi. V Seulu, glavnem mestu Južne Koreje, je to število prebil že v 23 dneh, Titanik pa je za enak podvig potreboval kar 15 dni več - 38. Končni rezultat: Titanik 4,5 milijonov, SHIRI dobrih 6 milijonov gledalcev.
 • Najbolj gledan korejski in edini nehollywoodski film, ki je kdaj koli zasedel prvo mesto na Box-Officeu v Hong Kongu, Tajvanu in na Japonskem.
 • Edini nehollywoodski film, ki je prebil številko enega milijona gledalcev na Japonskem - film si je ogledalo že dobrih 1,4 milijona gledalcev.
 • Twentieth Century Fox, Warner Brothers in Trimark Pictures se potegujejo za odkup avtorskih worldwide pravic.
 • SHIRI je najbolj prodajan korejski film vseh časov in film z največjo publiciteto v zahodnih medijih (Time, The Hollywood Reporter, Variety, Le Monde, AP, AFP, CNN, TBS, NHK, ASAHI Newspaper .)
 • Nagrade

  Režiser in scenarist Kang Jegyu ter producenti filma so doma že pobrali praktično vse filmske nagrade, ki se jih je dalo dobiti: nagrado Blue Dragon za najboljše kinematografske rezultate in najboljšo režijo, nagrado za najboljšo montažo na azijsko-pacifiškem filmskem festivalu, nagrado združenja korejskih filmskih kritikov za najboljši film, šest nagrad Golden Bell (korejski oskar), nagrado za najboljšo režijo in za dosežke v filmski umetnosti združenja režiserjev in združenja kinoprikazovalcev. Kar dva najpomembnejša korejska dnevnika sta Kanga Jegyuja razglasila za osebnost leta 1999.

  Zgodovina, zemljepis in politično ozadje

  Koreja je polotok v vzhodni Aziji med Rumenim in Japonskim morjem. Prve države na korejskem polotoku so nastale že v 2. tisočletju p. n. š. in so bile delno pod vladavino domačih vladarjev, delno pa pod Kitajci. Leta 1627 so Korejo zasedli kitajski Mandžurci. Ob pomoči Japoncev so leta 1895 razglasili neodvisno kraljevino, ki pa so jo že leta 1910 anektirali Japonci. Po tridesetih letih nenehnega gverilskega boja proti Japoncem so Korejci dočakali tudi drugo svetovno vojno. Avgusta 1945 so čete Rdeče armade vkorakale na severni del polotoka, pri osvoboditvi južnih dežel pa so prevzele pobudo ameriške enote. Potsdamska konferenca iz leta 1945 je priznala neodvisnost Koreje, a leta 1948 so jo vseeno razdelili na Severno Korejo (glavno mesto Pjongjang) in Južno Korejo (glavno mesto Seul). Mejo med državama so postavili na 38. vzporedniku.

  Junija 1950 je izbruhnila vojna med Korejama. Po hudih bojih in dveh milijonih žrtev sta julija 1953 državi sklenili premirje, a do podpisa dokončnega mirovnega sporazuma ni nikoli prišlo. Uradno sta državi še vedno v vojni.

  Leta 1972 so se začeli prvi pogovori o možnosti združitve obeh držav. Ravno v teh dneh smo bili priče prvemu uradnemu obisku na visoki ravni - sestala sta se predsednika obeh Korej.

  Film je bil narejen že pred dobrim letom in je tako preroško napovedal letošnje dogodke. Politični analitiki pravijo, da obstajajo realne možnosti za ponovno združitev Severne in Južne Koreje, kar bi bilo za Azijo tako pomembno, kot sta bila padec berlinskega zidu in združitev obeh Nemčij za Evropo.

  Narava - ali kaj je to shiri

  Shiri je sladkovodna riba, ki jo lahko najdemo v vodah korejskega polotoka. Živi le v čistih rekah in potokih in je zelo občutljiva, saj že ob najmanjšem onesnaženju pogine. Skozi hitro planinsko vodo plava in se premika zelo graciozno, zato ji rečejo tudi "vodna nevesta" ali "zaljubljena nevesta", ker njeno plavanje spominja na ples zapeljevanja. Raje kot v mirnih in počasnih rekah se zadržuje v deročih vodah in hitrih potokih. Za shiri je, podobno kot za lososa, značilno, da v času drstenja plava proti toku in pri tem preskakuje tudi precej visoke slapove.

  Terorizem

  V filmu je "Shiri" šifra, ki jo uporabljajo tajni agenti in komandosi osme posebne enote severnokorejske vojske. Šifra ima simboličen pomen, kajti pripadniki osme posebne enote se zavzemajo za združitev obeh Korej v eno državo, v kateri bi se ljudje lahko svobodno gibali, tako kot shiri svobodno plava s severa na jug in nazaj iz ene države v drugo po reki Dong Gang. Osma posebna enota je najelitnejša in najbolje izurjena v severnokorejski vojski. Poveljniki te enote se razočarani nad nedejavnostjo lastne države odločijo prevzeti v svoje roke usodo ljudstva, ki zaradi nesposobne politike že pol stoletja živi razdeljeno v dveh državah. Načrtujejo izvedbo nekaj terorističnih akcij, za katere bi državi krivili druga drugo, kar pa bi slej ko prej pripeljalo do nove vojne med Severno in Južno Korejo. To bi bilo po njihovem mnenju precej bolje od trenutnega položaja "status quo" in bi na koncu lahko pripeljalo tudi do združitve obeh Korej, kar je bil tudi povod za celotno akcijo.

  Visoka tehnologija

  Za uresničitev svojega norega načrta teroristi potrebujejo močno orožje. Najmočnejše orožje so vsekakor oni sami - izurjeni morilski stroji, a to ni dovolj, zato se odločijo ukrasti najnovejši izdelek južnokorejske visoke tehnologije - CTX.

  CTX je tekoči eksploziv izjemne rušilne moči, ki za nekajkrat presega vsa do sedaj znana konvencionalna razstreliva. V običajnem stanju je podoben vodi, je brez barve, duha in okusa; ko pa ga izpostavimo svetlobi in povišani temperaturi, pride do reakcije - samovžiga in močne eksplozije.

  Nogomet

  Nogomet je najpomembnejša postranska stvar na svetu. Kaj je lahko razburljivejše in pomembnejše od pravkar končanega evropskega nogometnega prvenstva? Le eno - svetovno nogometno prvenstvo. In naslednje svetovno nogometno prvenstvo se bo leta 2002 odvijalo prav v Južni Koreji . Dve državi se že dogovarjata za skupni nastop na prvenstvu. 100.000 gledalcev na enem stadionu - idealen kraj za teroristično akcijo, sploh pa, če imaš razstrelivo, ki je videti kot navadna voda. Vendar je do leta 2002 še zelo daleč, našim teroristom pod vodstvom poveljnika Parka pa se mudi.

  Trenutna politična situacija

  Prvič po sklenitvi premirja med državama leta 1953 sta se pred nekaj dnevi sestala predsednika obeh držav. Sestanek na najvišji ravni je potekel v izjemno pozitivnem ozračju in mnogi politični analitiki napovedujejo skorajšnji padec "azijskega berlinskega zidu".

  V filmu se predsednika odločita za skupen ogled prijateljske nogometne tekme med reprezentancama Severne in Južne Koreje. Teroristi vidijo v tem svojo idealno priložnost. Smrt obeh predsednikov bi zagotovo zanetila novo vojno.

  Ljubezen

  Glavni junak Ryu, posebni agent obveščevalne službe, se želi poročiti s Hyun, lastnico prodajalne z ribicami. Od nje je prvič slišal za "kissinguramije", ribe, ki živijo v parih. Ko si kissingurami izbere življenjskega partnerja, mu ostane zvesta do konca življenja, in če ena od ribic pogine, tudi druga umre za njo.

  Datum njune poroke se naglo bliža, Ryu pa ima vedno večje težave v službi. Najbolje varovano državno skrivnost - tekoče razstrelivo - že pri prvem transportu iz laboratorija prestrežejo in ga ukradejo teroristi, ki pa so vedno za korak pred varnostno-obveščevalno službo. Vse kaže, da imajo izdajalca v samem vrhu.

  Zaplet zgodbe

  Toliko za uvod. Zdaj pa pride do nenavadnega zapleta in še bolj nenavadnega konca, a vsega vam ne bomo razkrili. Povedali smo vam le delček zgodbe, le toliko, da bi vas motivirali in vam nakazali, kakšen zaklad vas čaka. Ker vam ne bi radi pokvarili užitka, si razplet situacije poglejte sami na velikih platnih po vsej Sloveniji od 3. avgusta dalje.

  http://z-zone.co.kr/movie/data/moviein/swiri/movie.html
  http://www.amuse-soft.com/newvideo/shuri_senko.html
  http://www.mojsplet.net/

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.