Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Romeo mora umreti

akcijski, drama
Na sporedu od: 10.8.2000, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Scenarij: Mitchell Kapner, Eric Bernt, John Jarrell

Vsebina

Dve mafijski družini, azijska in afroameriška, tekmujeta za nadzor nad oaklandsko obalo. Vojno med njima nevarno zaostri umor Poja, sina azijskega mafijskega šefa. Vest o smrti pride vse do Hong Konga, kjer je zaprt njegov starejši brat Han, nekdanji policaj. Han pobegne iz zapora in kmalu je v Ameriki, tam pa namesto resnice odkrije le še več vprašanj in tudi sam postane tarča neznanih morilcev. V svetu zlobe, nasilja in izdaj Hanu ne preostane drugega, kot da jim tudi sam napove vojno. In Han je nevaren nasprotnik, ki ga ni dobro podcenjevati.

O produkciji

Joel Silver in njegova ekipa so ustvarili eksploziven akcijski film, v katerem je hongkonški superzvezdnik Jet Li, eden največjih mojstrov borilnih veščin, odigral svojo prvo glavno vlogo v angleščini (po stranski v Smrtonosnem orožju 4). "Pri vseh filmih doslej nam je bila pomembna dobra, zanimiva zgodba. Tako so akcijski prizori prepričljivejši," pravi Jet Li, ki ga je zgodba po motivih Shakespearove tragedije Romeo in Julija takoj navdušila. Vlogo Trish, svojeglave hčerke afroameriškega mafijskega šefa, so zaupali hip hop glasbenici Aaliyah, ki je za film prispevala tudi nekaj pesmi. "Naša zgodba povezuje Vzhod in Zahod, hip hop in kung fu. Dobili smo barvito, nepredvidljivo mešanico," je prepričan producent Silver. Glavna junaka obkrožajo liki, ki sestavljajo sprti mafijski družini.

Na eni strani Henry O (v Aziji znan kot Xi Reng Jiang) kot azijski šef Ču Sing in Russell Wong kot njegova desna roka Kai; na drugi strani Delroy Lindo kot afroameriški šef Isaac O"Day, Isaiah Washington kot njegov častihlepni pomočnik Mac in Anthony Anderson kot Trishin nadležni telesni stražar Maurice.

Producent Silver je za režiserja izbral izkušenega snemalca Andrzeja Bartkowiaka (to je njegov režiserski prvenec), s katerim sta pred tem sodelovala pri Smrtonosnem orožju 4. "Prepričal me je, da razume akcijski žanr, in čutil sem, da se bo izkazal tudi v vlogi režiserja. Vesel sem, da sem mu lahko dal priložnost," pravi Silver.

Pri koreografiji akcijskih prizorov je priskočil na pomoč hongkonški režiserski veteran Curey Yuen, ki je z Lijem sodeloval že pri šestih azijskih filmih. V Romeu je osem pretepov, vsak je drugačen, v vsakem pridejo do izraza drugačni gibi in slogi. "Različne situacije zahtevajo različne borilne veščine. Če hočeš nekoga raniti, ga ne pretepaš enako, kot če ga hočeš zaustaviti ali ubiti," pojasnjuje Li. "Igralci kot Jet so prava stvar," dodaja Silver. "Vse pretepanje je resnično, kamera jih ujame od glave do pet. Po Jetovi zaslugi so vsi akcijski prizori popolnoma pristni, gledalcev ne vlečemo za nos."

Pred kamero

Jet Li se je rodil v Pekingu in začel že pri osmih letih trenirati starodavno borilno veščino vušu pri mentorju Wu Binu. Takoj je pokazal veliko nadarjenost in vztrajnost, po treh letih intenzivnega učenja pa je osvojil prvo zmago na državnem prvenstvu. Naslov prvaka je obdržal štiri leta. Njegov igralski talent je odkril režiser Hsin Yen, ki mu je ponudil glavno vlogo v zgodovinskem epu Shaolin Temple. Film, ki sta mu sledili še dve nadaljevanji, je bil velika uspešnica, Jet Li pa je čez noč postal zvezdnik.

Njegova slava se je še stopnjevala s hongkonško akcijsko dramo Bilo je nekoč na Kitajskem Tsuija Harka, ki so jo odlično sprejeli tako gledalci kot kritiki. Film je bil tako popularen, da je Li igral še v treh od petih nadaljevanj; Once Upon a Time in China and America je bil tudi zadnji od 25 azijskih filmov, v katerih je igral.

Danes živi v Los Angelesu in sodeluje z ameriškimi filmskimi ustvarjalci in studii. Po vlogah v filmih Smrtonosno orožje 4 (kjer se prvič pojavlja kot negativec) in Romeo mora umreti namerava posneti televizijski film Invincible, v katerem bo predstavil borilno veščino vušu.

Aaliyah je l. 1998, komaj leto po maturi na detroitski srednji šoli za lepe umetnosti, na podelitvi oskarjev zapela pesem Journey to the Past iz Anastazije, ki je bila med nominiranimi. Zatem je zasedla prvo mesto na lestvicah s pesmijo Are You That Somebody iz filma Dr. Doolittle in je bila leta 1998 nominirana za nagrado Soul Train. Njena glasbena kariera je zgodba o uspehu. Prvi album, platinasti Age Ain"t Nothing But A Number, je posnela že pri 14 letih. Temu je l. 1996 sledil še dvojno platinasti One in a Million.

Romeo mora umreti je prvi film, v katerem se pojavlja.

Isaiah Washington je znan po vlogah v filmih True Crime, Daleč od oči, Clockers, Bulworth, love jones, Get On The Bus, Girl 6, Dead Presidents, Crooklyn in Mixing Nia. Nazadnje je posnel A Texas Funeral.

Na televiziji se je pojavil v Ally McBeal, NYPD Blue, Homicide, Law and Order, NY Undercover, Always Outnumbered, The Joe Torre Story, Power: The Eddie Matos Story, Strapped.

Russell Wong je eden od najbolj karizmatičnih in nadarjenih azijsko ameriških igralcev v Hollywoodu, sicer pa je Newyorčan. Več let je treniral borilne veščine in večino akcijskih prizorov posname brez dvojnikov. V zadnjem letu je posnel filma Takedown in The Tracker. Njegov ameriški prvenec je bil Taipan, ki so mu sledili Eat a Bowl of Tea Waynea Wanga, China Girl Abela Ferrare, China Cry, New Jack City, Klub srečnih žensk ter televizijska serija Vanishing Son.

Delroy Lindo je v zadnjem času navdušil gledalce in kritike z vlogo g. Rosea v filmu Hišni red. Med njegovimi številnimi filmi so Clockers, Malcolm X, Crooklyn, Odštekano življenje, Hudičev advokat, Zlomljena puščica, Kdo bo koga, Odkupnina, Okus po Minnesoti, Mr. Jones, The Hard Way, Bright Angel ter Mountains On the Moon. Spet ga bomo videli v filmu Gone In 60 Seconds z Nicolasom Cageom in Robertom Duvallom.

Pojavlja se tudi na televiziji (Strange Justice, Glory & Honor, Soul of the Game) in je cenjen gledališki igralec.

Za kamero

Andrzej Bartkowiak je začel kariero kot snemalec reklam in neodvisnih filmov. Dolga leta je sodeloval z režiserjem Sidneyjem Lumetom (Razsodba, Prince of the City, Deathtrap, Daniel, Garbo Talks, Power, The Morning After, Family Business, Q&A, Od tod do raja in Hudičev odvetnik). Med drugim je posnel še filme Terms of Endearment, Čast Prizzijevih, A Good Man in Africa, Jade, Tuja vrsta, Dantejev vrh, Hitrost, Zbogom, sinko, The Mirror Has Two Faces, Hard Promises, Dvojčka, Nuts, Prosti pad, Hudičev advokat, Zvezni šerif in Smrtonosno orožje 4.

Romeo mora umreti je njegov režiserski prvenec.

Joel Silver je eden od najuspešnejših filmskih producentov; njegovi filmi so po vsem svetu prinesli v blagajne že več kot 3,3 milijarde dolarjev (vsak film v povprečju več kot 100 milijonov). Zadnja uspešnica Matrica, ki je dobila oskarja za najboljše posebne efekte, je prinesla več kot 456 milijonov dolarjev, kar je rekord v zgodovini studia Warner Bros.

Med največjimi uspešnicami, ki jih je produciral Silver, so še Smrtonosno orožje z vsemi tremi nadaljevanji, Umri pokončno 1 in 2, Predator, Komandos (prvi film producentske družbe Silver Pictures), Pregon v San Fanciscu, Zadnji skavt, Uničevalec, Kritična točka in Teorija zarote.

Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.

Med njegovimi številnimi filmi so še Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin" Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec ter Manekenka in detektiv. Silver je bil tudi izvršni producent serije Tales From the Crypt in dveh filmov, posnetih po njej, Demon Knight in Bordello of Blood.

Pred kratkim je z Robertom Zemeckisom ustanovil novo producentsko družbo Dark Castle Entertainment (v spomin na pokojnega Williama Castlea, ki je v 50. in 60. letih snemal grozljivke), katere prvi film je bil House On Haunted Hill, Silver pa že pripravlja drugega, remake Castleove grozljivke 13 Ghosts iz l. 1960. Prihodnje leto namerava posneti tudi dve nadaljevanji Matrice.

Eric Bernt je napisal scenarija za trilerja Virtuosity z Denzelom Washingtonom in Surviving the Game z Ice T-jem. Nazadnje je dokončal scenarij za znanstvenofantastični akcioner The Core, ki naj bi ga režiral Peter Hyams, trenutno pa pripravlja akcijsko komedijo Trigger Happy za producenta Roberta Simondsa.

Komentarji

29.9. 2006 ob 14:57

filma še nisem gledala ampak so mi rekl da je kr en

— julija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.