Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Prevajalka

politični triler
Resnica ne potrebuje prevoda!
Na sporedu od: 14.4.2005, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Leto: 2005
Scenarij: Charles Randolph, Scott Frank & Steve Zaillian
Režija: Sydney Pollack
Ko Nicole Kidman kot prevajalka Združenih narodov po naključju izve za skrbno varovano politično zaroto, ji oblasti za zaščito dodelijo agenta FBI v podobi Seana Penna. Nad 'teroristično' zaroto je tokrat bdel Sydney Pollack!

Zgodba se začne, ko prevajalka v Združenih narodih, v Afriki rojena Silvia Broome, pove, da je po naključju slišala neznance, ki so se pogovarjali o atentatu na enega od razvpitih afriških državnikov. Zaradi besed "Učitelj iz prostora ne bo prišel živ." Silvia v trenutku postane tarča morilcev. Silvijino življenje se iz trenutka v trenutek spreminja v vse hujšo nočno moro, kljub temu, da jo pozorno spremlja agent FBI Tobin Keller.

Bolj ko Keller raziskuje Silvijino preteklost, bolj sumničav postaja in dekle, dotlej le priča, se mu začne dozdevati kot morebitna sodelavka atentatorjev. Z vsakim novim podatkom, ki ga izve, dobi nov razlog, da ji ne zaupa.

Je Silvia žrtev? Osumljenka? Ali nekaj povsem tretjega? Lahko Tobin, ki se spopada z lastnimi čustvenimi težavami, poskrbi za njeno varnost? Dva povsem različna človeka sta se prisiljena zanesti drug na drugega, čeprav se ne moreta prepričati, da bi si zaupala. A storiti morata vse, da bi preprečila diplomatsko katastrofo.

Zgodba znotraj Združenih narodov

V hodnikih in sobah Združenih narodov, kjer se vsakodnevno pogovarjajo o vojnah, nesrečah in svetovnih krizah, je vsaka, tudi najmanjša beseda pomembna. Vsaka ima težo. In to najbolje vedo izurjeni prevajalci in tolmači, ki dneve preživljajo v zvočno izoliranih kabinah in skrbijo, da govori državnikov, ki so izjemno natančno izbirali besede, s katerimi bodo nagovorili voditelje ostalih držav sveta, niso razumljeni napak. Od tega so včasih odvisna življenja milijonov nedolžnih ljudi.

Prevajalci ponavadi le poslušajo in prevajajo. Ne smejo se vmešavati. A kaj, če prevajalka sliši skrivnost, ki pomeni grožnjo celemu svetu?Kako naj o njej molči? In kaj, če se dobro zaveda, se bo sama v smrtni nevarnosti, če skrivnost izda?

Ta napeti scenarij je temelj, na katerem je nastal triler Prevajalka, ki ga je režiral svetovno znani Sydney Pollack.

Doslej še niti en sam film ni bil posnet v pravih prostorih Združenih narodov na vzhodni strani Manhattna. Dovoljenja za snemanje ni dobil niti Alfred Hitchcock, ko je snemal Sever severozahod. Pollack pa je zmogel dovolj volje in diplomacije, da si je prvi v zgodovini filma izboril dovoljenje in nekaj dogajanja posnel v resnični stavbi, ki je obiskovalci kino dvoran doslej še niso videli od znotraj.

Zamisel za Prevajalko se je porodila producentoma Ericu Fellnerju in Timu Bevanu iz produkcijske hiše Working Title Films. Zgodbo sta želela postaviti v okolje mednarodne diplomacije, kjer dejanja ali besede ene same osebe lahko povsem spremenijo življenje ljudi na drugi strani zemeljske oble. Ko je zamisel že bolj dozorela, sta se povezala s producentom Kevinom Misherjem in skupaj so želeli narediti sodoben film, vendar v slogu klasičnih trilerjev iz 60. in 70 let.

Že na samem začetku so se producenti sestali z varnostno službo ZN, tamkajšnjimi uslužbenci in prevajalci, lahko pa so si tudi ogledali prostore, kjer delajo. Vse to, predvsem pa dinamičnost dela v tej mogočni zgradbi, jim je pomagalo, da so si znali predstavljati, kakšen svet bodo ustvarili v filmu.

Sydney Pollack je bil že od samega začetka režiser, ki so ga želeli k projektu pritegniti vsi trije producenti. Bil je njihova prva izbira in na njihovo veliko zadovoljstvo je projekt takoj sprejel. Odločil se je, da bo film posnel v duhu svoje uspešnice Trije kondorjevi dnevi.

Afrika

Že na začetku so se tudi odločili, da si bodo državo, iz katere prihajata prevajalka in žrtev morebitnega atentata, izmislili. Če bi uporabili obstoječo državo, občinstvo ne bi moglo ostati nevtralno do te države, obenem pa bi film morda nehote postal preveč podoben dokumentarcu, namesto izmišljeni akcijski zgodbi. Država, imenovana Matobo, se nahaja v bližini Zimbabveja in Mozambika, v njej pa govorijo prav tako izmišljeni jezik - kujski.

Da bi ustvarili verodostojen jezik, ko za pomoč zaprosili britanski lingvistični center, kjer se je rodila mešanica svahilija in šone, dveh jezikov, ki jih v resnici govorijo v južnih in vzhodnih predelih Afrike.

Beseda prvega moža

Režiser je po vseh uradnih poteh zaprosil za dovoljenje, da bi določene prizore filma posneli v prostorih ZN. Ko je, kot vsi ostali filmski ustvarjalci, ki so podobno poskušali pred njim, dobil že skoraj pričakovani veto, pa se za razliko od predhodnikov ni vdal.

Vztrajal je tako dolgo in iskal različne poti, da je nazadnje uspel govoriti s samim generalnim sekretarjem Kofijem Annanom.

Preden pa je padla zadnja beseda na to temo, so morali že začeti s pripravami na snemanje, zato so začeli priprave na snemanje miniatur in maket, s katerimi bi si pomagali. A vztrajni režiser je na svojo stran pritegnil podsekretarja ZN za komunikacije Shashija Tharoora, ki se je nad filmom navdušil in začel razmišljati, da sodobni časi morda zahtevajo tudi sodobnejši pristop in spremembo dotedanje politike. Po njegovem mnenju so Združeni narodi preveč zaprta institucija, o kateri povprečni ljudje premalo vedo. In zato se je odločil, da bo režiserju poskušal dogovoriti sestanek z generalnim sekretarjem. Poleg tega se mu je zdelo, da zgodba filma poudarja prav tiste vrednote, za katere se zavzemajo ZN. Seveda pa je svoje naredilo tudi dejstvo, da so ZN središče dogajanja, ne le ozadje, in tudi to je omehčalo sicer stroge uradnike. Dobili so občutek, da se je Pollack s potrebnim spoštovanjem lotil prikazovanja in predstavljanja dela v tako pomembni organizaciji.

In tako je Pollack dobil priložnost govoriti z generalnim sekretarjem. Že na samem začetku mu je sicer razložil, da ne bo delal reklame za organizacijo, vendar pa mu je predstavil nekaj osnovnih točk - glavna junakinja se strastno zavzema za vrednote, ki jih zagovarjajo ZN, obenem pa cel film vodi prepričanje, da je diplomacija boljša od orožja.

Po sestanku je Annan pooblastil Tharoorja, naj za dovoljenje zaprosi še predsednika Generalne skupščine in Varnostnega sveta. Ko sta tudi ta dva dala svoj pristanek, je Pollack dobil dovoljenje za snemanje v sicer strogo varovanih prostorih, na primer v dvorani Generalne skupščine.

Tretja glavna vloga

Snemalna ekipa je skoraj pet mesecev smela snemati v skoraj vseh prostorih, ki so jih leta 1946 zgradili na zemlji, ki jo je podaril John Rockefeller. Zdaj mednarodno ozemlje zasedajo štiri zgradbe - 39-nadstropni sekretariat, petnadstropna Generalna skupščina, konferenčna zgradba, kjer se sestaja varnostni svet, in knjižnica Daga Hammarskjölda. Pod podobo teh štirih stavb so se podpisala znana in slovita imena arhitekture, kot so Le Corbusier, Oscar Niemeyer in Wallace K. Harrison.

Edina omejitev, ki so se je morali držati, je bila ta, da so morali snemati v popoldanskih urah in ob koncih tedna, da niso motili dela. Iz tega razloga, pa tudi zato, da bi bilo okolje čim bolj pristno, notranjosti, kjer so snemali, skorajda niso spreminjali. Dodajali so zelo malo luči, da je svetloba in barva na filmskem platnu točno taka, kot v resnici.

Nekaj najpomembnejših prizorov so posneli v dvorani Generalne skupščine. Za prizor zasedanja so v formalna in tradicionalna oblačila oblekli kar 1200 statistov. Pridružilo se jim je celo nekaj pravih članov Generalne skupščine.

A čeprav so igralci in snemalna ekipa morali vsak dan prestajati zelo natančne varnostne preglede, njihovo opremo pa so redno preverjali s psi, ki iščejo eksploziv, je rezultat vreden vloženih naporov. Združeni narodi nastopajo kot glavni lik v filmu, enakovreden Silvii Broome in Tobinu Kellerju.

O igralcih

Nicole Kidman (Silvia Broome): Birth (2004), Dogville (2004), The Stepford Wives (2004), Cold Mountain (2003), The Human Stain (2003), Birthday Girl (2002), The Hours (2002), Moulin Rouge (2001), The Others (2001), Eyes Wide Shut (1999), Practical Magic (1998), The Peacemaker (1997), The Portrait of a Lady (1996), Batman Forever (1995), To Die For (1995), Malice (1993), My Life (1993), Far and Away (1992), Billy Bathgate (1991), Flirting (1991), Days of Thunder (1990), Dead Calm (1989), Nightmaster (1988), Windrider (1986), BMX Bandits (1983), Prince and the Great Race (1983)

Sean Penn (Tobin Keller): The Assassination of Richard Nixon (2004), Bukowski: Born into This (2004), It's All About Love (2004), 21 Grams (2003), Mystic River (2003), Fast Times at Ridgemont High (2002), The Weight of Water (2002), Dogtown and Z-Boys (2001), I Am Sam (2001), Before Night Falls (2000), Up at the Villa (2000), Sweet and Lowdown (1999), Hurlyburly (1998), The Thin Red Line (1998), The Game (1997), Hugo Pool (1997), She's So Lovely (1997), U-Turn (1997), Dead Man Walking (1995), Carlito's Way (1993), State of Grace (1990), Casualties of War (1989), We're No Angels (1989), Colors (1988), Cool Blue (1988), Judgment in Berlin (1988), At Close Range (1986), Shanghai Surprise (1986), The Falcon and the Snowman (1985), Crackers (1984), Racing With the Moon (1984), Bad Boys (1983), Fast Times at Ridgemont High (1982), The Killing of Randy Webster (1981), Taps (1981)

Catherine Keener (Dot Woods): Death to Smoochy (2002), Full Frontal (2002), Lovely and Amazing (2002), Simone (2002), 8MM (1999), Being John Malkovich (1999), Simpatico (1999), Out of Sight (1998), The Real Blonde (1998), Your Friends & Neighbors (1998), Box of Moonlight (1996), The Destiny of Marty Fine (1996), Heroine of Hell (1996), Walking and Talking (1996), Living in Oblivion (1995), Johnny Suede (1992), Switch (1991), Survival Quest (1989), About Last Night... (1986)

Jesper Christensen (Nils Lud): Hamsun (1996), The White Lioness (1996), Sofie (1993)

Yvan Attal (Philippe): Bon Voyage (2004), It's Easier for a Camel (2004), And Now Ladies and Gentlemen (2003), My Wife is an Actress (2002), The Criminal (2001), Love, Etc. (1999), Portraits Chinois (1999), Love After Love (1992), Love Without Pity (1990)

Earl Cameron (Edmund Zuwanie): A Warm December (1972)

O ustvarjalcih

Sydney Pollack (režija): Random Hearts (1999), Sabrina (1995), The Firm (1993), Havana (1990), Out of Africa (1985), Tootsie (1982), Absence of Malice (1981), The Electric Horseman (1979), Bobby Deerfield (1977), Three Days of the Condor (1975), The Yakuza (1975), The Way We Were (1973), Jeremiah Johnson (1972), Castle Keep (1969), They Shoot Horses, Don't They? (1969), The Scalphunters (1968), This Property Is Condemned (1966), The Slender Thread (1965)

Charles Randolph (scenarij): The Life of David Gale (2003)

Scott Frank (scenarij): Dawn of the Dead (2004), Flight of the Phoenix (2004), Paycheck (2003), Minority Report (2002), The Ring (2002), Out of Sight (1998), Malice (1993), Dead Again (1991)

Steven Zaillian (scenarij): Gangs of New York (2002), Hannibal (2001), A Civil Action (1998), Mission: Impossible (1996), Clear and Present Danger (1994), Jack the Bear (1993), Schindler's List (1993)

Darius Khondji (direktor fotografije): Wimbledon (2004), Anything Else (2003), Panic Room (2002), The Beach (2000), The Ninth Gate (2000), In Dreams (1999), Alien Resurrection (1997), Evita (1996), Stealing Beauty (1996), Seven (1995)

Komentarji

29.3. 2005 ob 18:36

sama politika!!!

— pač en
4.4. 2005 ob 16:02

videla sem predfilm in mislim, da bo film super!

— nujen ogled
8.4. 2005 ob 13:10

hja to se prov čudm da bomo mel skorej taprvi premiero.

— Hudec
9.4. 2005 ob 18:15

kr neki!

— d
9.4. 2005 ob 18:16

V Sloveniji bomo imeli ta film predvajani 12 dni preje kot v Ameriki.

— Administrator
10.4. 2005 ob 15:50

zakaj prevajalka, ce je pa tolmacka? prevajalec bi pa res lahko poznal razliko.razen ce podcenjuje ljudi, da ne vejo, kaj je to tolmac.

— prevod
11.4. 2005 ob 17:45

Kaj se vsi neki delate pametne, ko pa še filma niste videli. Bomo komentirali po jutrišnji premieri

— Turk
12.4. 2005 ob 2:59

Za prste polizat. Komi čakam...

— Don
15.4. 2005 ob 7:29

Je ta film za ogledat ali ne?

— Spark
15.4. 2005 ob 21:05

Pumojem bo to kul film, vsaj odlična igralska zasedba je. No itak bo pa un * Iztok "pokomentiral" tko da bomo vedl =))).

— PREWAYALEC
16.4. 2005 ob 22:50 zvezdica

tale film mi je prou sedu.. če ga spremljaš pozorno tud sprot ugotavljaš kdo je kj povezan s kom.. ampak je pa skoz napet.. kr kul film.. vreden ogleda ;)!

— -=Renata=-
17.4. 2005 ob 13:23 zvezdica

Film resnično ni nič posebnega. Saj ne da je slab, smo videli že dosti slabših, je samo nekoliko dolgočasen, predvidljiv in mogoče malo razvlečen. Nicole Kidman in Sean Penn sta dobro odigrala svoje, zgodba o prevajalki iz izmišljene države motobo kjer govorijo še bolj izmišljen kujski jezik, tudi sama po sebi ni napačna, ampak filmu manjke nekaj svežine, nekaj kar bi ga ločilo od ostalih povprečnih tovrstnih izdelkov. Ocenila bi ga s 7/10.

— Lenča
17.4. 2005 ob 16:54

Neznanec, saj je res lepo, da si razgledan, ampak mogoče lahko ljudem tudi pojasniva, da glavni lik tega filma opravlja delo SIMULTANEGA PREVAJALCA oz. SIMULTANE PREVAJALKE. Ja, okej, je pač tolmačka. Pa ti daj filmu naslov "Tolmačka" ... Verjemu, boš pri priči ob službo.

— Pero
17.4. 2005 ob 21:34 zvezdica

Kamera je bila izvrstna. Tudi igra vseh igralcev je bila izvrstna. Film je imel samo dve pomanjkljivosti. Preveč je bilo solzave melodramatike med obema glavnima igralcema. Preveč je bilo njunih dolgih solzavih izpovedi. Molk in neizrečene besede pustijo na gledalcu močnejši vtis kot dolgi monologi. Konec je bil premalo dramatičen in s tem ne mislim na akcijo. Ideja z avtobiografijo je bila izvrstna, vendar je bila premalo dramatično izpeljana. In na žalost je bila tudi zasenčena s solzavo melodramatiko med glavnima igralcema. Morda bi bilo bolje, če bi bil odnos med obema igralcema bolj kompleksen. Oba sta bila v težki življenski krizi. In namesto da se v filmu zbližata in se drug drugega tolažita bi mogoče bilo bolje če bi do konca filma ostala na svojih bregovih. Po eni strani bi zaradi njune ranljivosti ohranjala distanco drug do drugega in bila celo zajedljiva drug do drugega po drugi strani pa bi globoko v sebi čutila sočutje in razumevanje drug do drugega. Ta dvojnost odnosa bi zelo povečala dramatičnost filma in kvaliteto igre.

— Sašo Žitnik
17.4. 2005 ob 22:47

Joj kako zanič film. Vse že 100 krat videno kje drugje. Sicer sta oba glavna igralca dobra igralca nasploh samo v tem filmu pa ne blestita. Odsvetujem vsem. Mi je prav žal tistih 1100 sit.

— Miha
18.4. 2005 ob 17:43 zvezdica

strinjam se z lenčo. brezveze film. da bi ga šel še enkrat gledat, jok brate odpade. preveč se na eni strani silijo da bi naredili nek akcijski lahek šmorn in po drugi strani se preveč silijo, da bi naredi nek hard core prvič-snemano-v-notr anjosti-UN kvazi dokumentarec. Tisto romantiko in neke personalne zgodbe bi lahko vrgli čisto ven, ker nič ne povejo. oziroma samo filajo čas v filmu. film, ki hoče biti preveč in potem ni nič od zastavljenega.

— cookie
20.4. 2005 ob 18:48

Kera je ta nicole kidman bedna imitatorka k skos mojo ženo posnema. ZA POPIZDIT! Sj ne, sam pa res hoče bit kt ona no! TOŽBA!

— nekdo
22.4. 2005 ob 15:51 zvezdica

Tale film mi je bil prav všeč, čeprav je manjkalo malo akcije. Drugače pa zelo dobra zgodba, nicole kidman je vlogo odigrala odlično in tudi, ko misliš, da bo konec, se zopet zaplete. Tako, da pri filmu ostaneš buden in film se ti vtisne v spomin. Ocenila bi ga 7.5/10

— Kathy
24.4. 2005 ob 9:42 zvezdica

film mi je bil všeč. res je, da ga morš zelo spremlat in bit pozoren na vse dogajanje. na enih delih mi je bil tut mal žalosten, sploh ko jih velik umre zarad enga norca. film je dobro narjen predvsem zarad tega, ker včasih res ne veš na kateri strani je nicole. ocenila bi ga 8/10

— Pikica
24.4. 2005 ob 9:44

pač en, to sploh ni sam politika. sploh pa ne morš komentirat predn ne vidš!

— odgovor
26.4. 2005 ob 15:10

la la la. . . .dolgočasen.brezveze n.nič kaj novega ni bio videti.hm...preprost o si ga moram pogledati :D

— lulek
2.5. 2005 ob 23:51 zvezdica

Fin, eleganten, počasen, precizen in prepričljiv politični triler, ki za dosego cilja ne rabi posebnih efektov. Sydney Pollack je nazaj. Nazaj iz šestletne pavze debilnega filma Random Hearts, nazaj iz leta 1993, ko je posnel Firmo in seveda nazaj iz leta 1975, ko je posnel Tri Kondorjeve dneve. Sedaj je posnel še Prevajalko, kvaliteten, aktualen, drzen in vseskozi napet političen triler, ki nas vrže v palačo Združenih narodov. Tja, kjer dela tudi brhka prevajalka Silvia Broome (Nicole Kidman), ki nekega dne po naključju prestreže pogovor o umoru afriškega predsednika. In šov se prične. Z vseh strani. Tu so FBI, CIA, lokalna policija, novinarji, afriški tajni agentje in plačani morilci. Tu je hvala bogu tudi Sean Penn, pravkar ovdoveli FBI agent Tobin Keller, ki jo začne secirati. Ki ga zanima čisto vse. Ki mora preprečiti predsednikov umor. Ki mora paziti na našo Silvio. In ki mora preboleti tudi smrt svoje žene. Težka naloga, saj hoče predsednik govoriti na zasedanju Združenih narodov, kjer ga čaka morilec, Silvia Broome pa izve, da je v Afriki, kjer se je rodila, živela in ravno po zaslugi našega predsednika izgubila starše, nesrečno umrl še njen starejši brat. Tako je, Prevajalka je film o tem, da resnico še vedno odkrijejo le po naključju. Tako kot sredi sedemdesetih, ko je padel Nixon.

— iztok gartner
5.5. 2005 ob 19:48

sej vse skozi napetost pada pa se spet dviga...ni tko slab pa niti za hvalt ga ni.Sm gledala že boljše!

— kr ena
6.5. 2005 ob 19:17 zvezdica

beden "politični" triler, ki si sploh ne upa bit, ker hoce od zanimivega zapleta gre druga polovica filma sam navzdol do bednega razvodenelega konca da ne govorimo o "hudih" notranjih bojih nase nikice, ki je tko boga in mormo tko fejst simpatizirat z njo al pa romantike ki je tud na osnovnosolski ravni glede na zasedbo in reziserja sem pricakovala vsaj 10x boljsi film

— nindza
24.5. 2005 ob 19:54 zvezdica

sean penn kot fbi agent??lovski psa z vdanim pogledom hocejo prikazati kot izsolanega dobermana, nicloe cidman prestasena prevajalka??!!too much, spodlet na celi crti. En najslabsih hollywoodskih skrpucal in dokaz da dobri igralci ne pomenijo nic!vreden neogleda.

— volkec
26.5. 2005 ob 21:30 zvezdica

Film je dobro zasnovan kot politični triler. Prav tako je dobro zrežiran glede prizorov in fotografije. Menim, da sta Sean Penn in Nicole Kidman odigrala bolje kot pa so bili zrežirani vsebinsko kadri. Res da je predvidljiv, vendar vseskozi ostaja napet, sprosti pa te pri tistih izpovedajočih se neumnostih med glavnima igralcema. Konec mi ni bil najbolj všeč.

— Mojca
6.6. 2005 ob 19:01 zvezdica

Samo zato, ker je povezano z združenimi narodi, še ne pomni, da je dobro. Samo zato, ker je vse veliko, glamurozno, še ne pomeni, da je kvalitetno.

— Maja
13.8. 2005 ob 10:09 zvezdica

film ni slab,kdor pozna režiserja pollacka ve da je to pač njegov stil režije,ocena 3 od 5 možnih

— mugabe
25.10. 2005 ob 18:57

takega kul filma še svet ni vidu. ful zanimiv pa napet kot bi bil resničn. nujno si ga morate ogledat jest sem si ga včeraj petič pa bi si ga kr šeenkrat. film res vreden ogleda!

— tina irman
6.2. 2006 ob 15:25

ja filma smo šli gledat s šolo,še prej k smo zvedl kva gremo gledat je blo to too much.pa sej mugoče bi bil film kul sam ni to za ns dijake.za moje pojme manka akcija zbrisala pa bi tiste solzave prizore pa bi dudala kej bol*pa a nismo mi mal premladi za POLITIKO halo dej nej to še mal pučaka.pa sej film ni bil nevem kaj pulitičen sam pa usejn. drugim pa svetujm naj si zberejo kkšn bolši film če se nočjo dolgočast sej ustajajo tu bolši film!joke pa sej kul sam ni vredn 1100 tolarjev!

— manca
9.8. 2006 ob 12:37 zvezdica

film je lepo zrežiran.všeč mi je ker sean penn kljub svojih en več ronih letih zaigra agenta FBI ko 22-letnik.mislim pa da bi lahko pokazala malo več igralske žilice kot jih je naprimer v drugih filmih.Vso pohvalo pa namenjam igralcu Seanu pennu!

— -bey-

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.