Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Požigalka

Firestarter
srhljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 12.5.2022, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Scott Teems
Režija: Keith Thomas
V novi adaptaciji klasičnega trilerja mojstra grozljivk Stephena Kinga in producentov filma Nevidni človek na velika platna prihaja zgodba o deklici z izjemnimi pirokinetičnimi močmi, ki skuša zaščiti sebe in svojo družino pred zli silami v novi srhljivki z naslovom Požigalka. Srhljivko je režiral Keith Thomas (The Vigil), scenarij pa napisal Scott Teems (Noč čarovnic mori) po romanu Stephena Kinga. Producenta filma sta Jason Blum (Noč čarovnic, Nevidni človek) za Blumhouse in dobitnik oskarja Akiva Goldsman (Jaz, legenda, Constantine) za Weed Road Pictures. Izvršni producenti filma so Ryan Turek, Gregory Lessans, Scott Teems, Martha De Laurentiis, J.D. Lifshitz in Raphael Margules. V glavnih vlogah zaigrajo Zac Efron, Sydney Lemmon, Ryan Kiera Armstrong in Michael Greyeyes.

O ZGODBI:

Več kot desetletje sta starša Andy (Zac Efron) in Vicky (Sydney Lemmon) na begu in obupano želita skriti svojo hčer Charlie (Ryan Kiera Armstrong) pred zvezno agencijo, ki želi izkoristiti dekličin dar ustvarjanje ognja za orožje za množično uničevanje.

Andy je hčerko naučil, kako zmanjšati svojo moč, ki jo sprožita jeza ali bolečina. Toda ko Charlie dopolni enajst let, je ogenj vse težje obvladovati. Potem ko incident razkrije, kje se družina nahaja, skrivnostni operativec (Michael Greyeyes) prične iskati družino in enkrat za vselej ujeti deklico. A ona ima drugačne načrte.

PO KNJIGI DO NOVEGA FILMA

Najbolj prodajana klasika Stephena Kinga Firestarter je bila izdana leta 1980, slavi pa po zapleteni zgodbi, ki temelji na likih. Spremlja mlado dekle z izjemnimi močmi, ki beži pred vladno agencijo, ki želi izkoristiti njene moči kot orožje. Po romanu so film že posneli leta 1984, v kateri je zaigrala mlada Drew Barrymore, zdaj, več kot 30 let kasneje, pa sta na zamisel, da se film ponovno posname, prišla producenta Jason Blum in Akiva Goldsman, ki sta pred tem sodelovala pri filmih Paranormalno. "Obstaja nova generacija ljubiteljev grozljivk, ki so morda slišali za prvi film, vendar ga še niso videli," pravi Blum. "Zdela se nam je odlična priložnost, da zgodbo naredimo nekoliko bolj sodobno in predstavimo nove obraze."

 

Za Goldsmana se je zdela priložnost, da skupaj z Blumom ponovno pregleda Kingovo delo, idealna. »Stephen King je prvi med enakimi je povedal Goldsman. »Je pomembna literarna osebnost in prispeva k moji domišljiji bolj kot kdorkoli, ki je kdaj pisal. Zame je resnični junak. Ko sem bil še zelo mlad, sem v njegovem pogledu na svet našel resnico in tolažbo. To morda zveni kot nesmisel, glede na to, o čem piše, toda v čarobnosti, ki jo je videl za svetom, sem jaz nekaj razumel in hrepenel. Jason je po drugi strani le stari prijatelj. Toda na svojem področju počne izjemne stvari. In obe ti stvari sta grozljivi na najboljši možen način,« še pojasni Goldsman.

Za scenarij sta izbrala Scotta Teemsa, ki je pri produkcijski hiši Blumhouse pred kratkim sodeloval pri filmu Noč čarovnic mori in je njihov dolgoletni sodelavec. V novi adaptaciji Kingovega romana je Teems videl priložnost, da poudari nevarnost in izjemno veliko tveganje za deklico Charlie ter strah, tesnobo in odločenost njenih staršev, da jo za vsako ceno zaščitijo. Po osnutku scenarija so se ustvarjalci odločili izbrati režiserja, ki bi lahko ujel skrivnost in grozoto zgodbe ter njeno čustveno in k likom usmerjeno jedro. Keith Thomas je bil pravi izbor.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.