Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Potovanje v središče Zemlje

družinska pustolovščina
Isti planet. Drugi svet.
Podnapisi
1h 32min / 92min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael D. Weiss, Jennifer Flackett in Mark Levin po romanu Julesa Verna
Režija: Eric Brevig
Raztreseni znanstvenik Trevor se z nečakom Seanom odpravi iskat izgubljenega brata Maxa, ki je izginil med raziskovanjem vulkanov. S pomočjo Maxovih zapiskov v knjigi slavnega pisatelja Julesa Verna se napotita na Islandijo, kjer se jima pridruži izkušena vodnica Hannah. Med iskanjem sledi jih preseneti vihar, zato se zatečejo v votlino, ki vodi naravnost v središče Zemlje, polno nenavadnih bitij, osupljivih pokrajin in nevarnih pustolovščin.

Sinopsis

V družinski pustolovščini Potovanje v središče Zemlje se trije raziskovalci podajo na čudovito potovanje, kjer jih čakajo dih jemajoči kraji in nanje pretijo številne nevarnosti.

Med raziskovalno odpravo na Islandiji se vizionarski znanstvenik Trevor Anderson (Brendan Fraser), njegov nečak Sean (Josh Hutcherson) in prelestna lokalna vodnica Hannah (Anita Briem) nepričakovano zanajdejo ujeti v jami, od koder je edini izhod globlje in globlje v smeri proti središču Zemlje. Med potovanjem skozi še nikoli videne svetove se trojica sooči z nadrealističnimi in nepojmljivimi bitji, med drugim z mesojedimi rastlinami, ogromno letečo piranjo in dinozavri. Avanturisti kmalu ugotovijo, da morajo najti pot nazaj na površje Zemlje, če se želijo rešiti, saj se povečuje delovanje prežečih vulkanov okrog njih ...

 Nove revolucionarne filmske tehnike s spektakularno realistično fotografijo prestavijo gledalce epske pustolovščine v srce divjega potovanja glavnih junakov.

New Line Cinema in Walden Media predstavljata film Potovanje v središče Zemlje z Brendanom Fraserjem (Usodna nesreča, trilogija Mumija), Joshem Hutchersonom (Most v Terabitijo) in Anito Briem (TV nanizanka The Tudors). Film je režijski prvenec Erica Breviga (Popolni spomin in Pearl Harbor), oskarjevca in veterana na področju posebnih učinkov.

Potovanje v središče Zemlje je dinamična in razburljiva pustolovska priredba romana Julesa Verna. Gre za prvi igrani akcijski celovečerni film, posnet v digitalni 3D tehniki.

Eric Brevig je film režiral na podlagi scenarija, ki so ga napisali Michael Weiss, Jennifer Flackett in Mark Levin. Producenta filma sta Charlotte Huggins in Beau Flynn, izvršni producenti pa so Toby Emmerich, Brendan Fraser, Mark McNair in Tripp Vinson.

Ustvarjalno ekipo za kamero so med drugim sestavljali direktor fotografije Chuck Schuman, scenograf David Sandefur ter montažerji Paul Martin Smith, Dirk Westervelt in Steven Rosenblum. Glasbo za film Potovanje v središče Zemlje je napisal Andrew Lockington, za posebne učinke pa je bil odgovoren Christopher Townsend.

Film Potovanje v središče Zemlje si bo mogoče ogledati v klasičnih kinematografih, v tistih, ki omogočajo RealD 3D projekcije, pa tudi tridimenzionalno verzijo.

O produkciji

Režiser Eric Brevig je povedal, da je bila zanj priložnost, da priljubljeni roman Julesa Verna razvije v sodobno zgodbo, z novimi liki in uporabo najsodobnejše tehnologije, zelo razburljiva: “S Potovanjem v središče Zemlje sem želel ujeti raziskovalni duh, željo po odkritjih in prepričanje, da je vse mogoče. Nekatere zgodbe so večne in pripoved o treh raziskovalcih, ki si med seboj pomagajo, je gotovo ena izmed njih. Misel, da lahko počneš nekaj, kar drugi zgolj sanjajo, že od začetka civilizacije razburja človeško domišljijo.”

Da bi zajel prostrane panorame, od ledeniških vrhov Islandije do širokih morja v središču Zemlje, in osupljive podrobnosti, od okamenelih gobastih gozdov do apnenčastih skalnih formacij, je Brevig na pomoč poklical armado ustvarjalcev posebnih učinkov. Da so dosegli končni videz filma, je bilo potrebno sodelovanje več kot dvestotih umetnikov.

Presenetljivo je večina produkcije potekala v Montrealu. Ta komaj v čem spominja na džunglo, vendar se je izkazalo, da je severni del mesta z bližnjo okolico zelo primeren za postavitev filmskih kulis. Ena od njih je bila 15 x 10 metrov velika kamnita stena, ki so jo s pomočjo računalniških učinkov raztegnili v nekaj sto metrov dolgo skalo. Scenografijo za podvodni svet so naredili v montrealskem olimpijskem bazenu. V končni različici filma vidimo 726 posnetkov, ki so obdelani s posebnimi učinki, skupaj pa so jih ustvarili več kot 1400.

Snemanje je bilo za vse tri glavne igralce tudi fizično zelo naporno. V obdobju priprav na film se je igralska ekipa krepila s plezalnimi vajami. Najzahtevnejši del snemanja je bil prosti pad skozi veliko vulkansko cev. Ta prizor se imenuje “Veliki padec”, saj Trevor, Sean in Hannah prosto padajo tisoče kilometrov proti središču Zemlje. Padec traja tako dolgo, da imajo celo čas za pogovor o situaciji, v kateri so se znašli. Vse skupaj se konča z mehkim pristankom v antigravitacijskem tunelu, ki jih popelje do rajske lagune v središču Zemlje.

Ustvarjalci filma Potovanje v središče Zemlje obljubljajo neprekosljivo filmsko izkušnjo s številnimi nepozabnimi spektakularnimi prizori. To jim je omogočila nova tehnologija snemanja, ki omogoča zajemanje posnetkov v visoko ločljivem tridimenzionalnem formatu. Zato film Potovanje v središče Zemlje zagotavlja najpopolnejšo 3D projekcijo doslej.

O igralcih

Brendan Fraser (Trevor Anderson) je pot med igralske zvezde začel leta 1999 v akcijski grozljivki Mumija, ki je skupaj z nadaljevanjem Mumija se vrača prinesla kar 800 milijonov dolarjev zaslužka. Fraserja lahko pravkar gledamo v zaključku trilogije Mumija: Grobnica zmajskega cesarja. V zadnjih letih je igral v neodvisnih filmih Usodna nesreča, Mirni Američan ter Bogovi in pošasti, sicer pa ima za sabo številne vloge v uspešnicah: Looney Tunes: Ponovno v akciji, Začaran, George iz džungle in Dudley ima vedno prav. Rodil se je v Indianapolisu, mladost pa je preživel v Evropi in Kanadi. Je tudi cenjen gledališki igralec.

Josh Hutcherson (Sean Anderson) ima kljub svoji rosni mladosti (med snemanjem filma Potovanje v središče Zemlje je bil star 15 let) za sabo že mnoge uspešne projekte, pri katerih je sodeloval s številnimi priznanimi hollywoodskimi režiserji in igralci. V filmu Očka, ne ga srat! je na primer igral sina Robina Williamsa, s Timom Robinsonom pa je zaigral v otroški pustolovščini Zathura: Vesoljska avantura. Igral je tudi v za oskarja nominiranem Miyazakijevem animeju Čarovnik Howl in gibljivi grad ter v Zemeckisovem Polarnem vlaku.

Anita Briem (Hannah Ásgeirsson) je pred kratkim igrala v uspešni televizijski nanizanki The Tudors. Na velikem platnu je debitirala v neodvisni grozljivki Nuna. Briemova je rojena na Islandiji. Pri šestnajstih je začela svojo igralsko kariero na odrskih deskah v Londonu, pri devetnajstih pa se je vpisala na prestižno Kraljevo akademijo dramskih umetnosti.

O ostalih ustvarjalcih filma

Eric Brevig (režiser) je znan kot ustvarjalec vizualnih učinkov. Potovanje v središče Zemlje je njegov celovečerni prvenec. Je dobitnik oskarja za posebne učinke v filmu Popolni spomin, nominiran pa je bil še v Spielbergovem filmu Kljuka in Bayevem Pearl Harborju.

Michael Weiss (scenarist) se je pred scenaristično kariero posvečal producentskim poslom pri podjetju Miramax Films. Pred Potovanjem v središče Zemlje je napisal scenarija za triler Učinek metulja 2 in grozljivko Vedno bom vedel, kaj ste storili lansko poletje.

Jennifer Flackett in Mark Levin (scenarista) sodelujeta že dobro desetletje. Film Nim’s Island, ki sta ga nazadnje skupaj režirala, je od aprila letos prinesel že 75 milijonov dolarjev. Najprej sta se uveljavila s pisanjem scenarijev za otroške televizijske nanizanke.

Andrew Lockington (glasba) je sodeloval že s številnimi priznanimi režiserji, kot so Joel Schumacher, Denzel Washington, James Mangold, Mira Nair, Ang Lee in Atom Egoyan. Lockington je diplomant prestižne univerze Wilfrid Laurier iz kompozicije in orkestracije.

Komentarji

30.8. 2008 ob 2:00

zelo grdi film rajše ga ne idite gledat ker je tako grda da mi gre kr kozlanje

— matej
30.8. 2008 ob 2:00

Film si nameravam ogledat, ampak samo zato ker je v Xpandu.

— Lola
31.8. 2008 ob 2:00

ta filem je bil zelo dober upam daše bo 2del.

— luka
14.10. 2008 ob 14:15

ta film je carski, se ga splača pogledat 521x.

— setika
12.11. 2008 ob 0:00

TO JE NAJBL HUD FILM VSEH ČASOV

— LANA
22.12. 2008 ob 17:02

Zakooon film pejte ga gledaat!!

— Kaiich
12.6. 2009 ob 13:55

ql jn ti matej si prou dost kreyzi

— rokc
20.1. 2010 ob 16:31

cooooooooooollllllllllllllll film the best

— julia
20.2. 2010 ob 19:23

filem je carski pejtega gledat ampak 3d

— gal
26.2. 2010 ob 13:34

ta film je res najboljši= kar sm jih gledala!

— TINA RAMOVŠ
1.3. 2013 ob 18:25

kul!

— luka
13.6. 2014 ob 14:37

men je ta igralec najboljši(leonardo dicaprijo) inzatovso mo vsi filmi v katerh igra najboljši!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— kaja
9.1. 2015 ob 19:00

tu je ful carsku najboljši film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bolje da pride še drugi del

— lol man
24.1. 2015 ob 12:52

kul

— king
20.10. 2019 ob 19:19

film je mega PEJTE GA GLEDAT carski je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— free

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.