Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Potomci

komična drama
Oskar za najboljši prirejeni scenarij
Na sporedu od: 23.2.2012, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Alexander Payne, Nat Faxon in Jim Rash po romanu Kauija Harta Hemmingsa
Režija: Alexander Payne
Po tragični ženini nesreči se skuša nepremičninski magnat Matt znova zbližati z odtujenima hčerkama. Ker je vedno skrbel predvsem za finance je starševstvo zanj povsem nova izkušnja. Kljub temu se skuša vživeti v razburkano življenje nadobudnih najstnic in s skrajnimi napori ohranja potrpljenje ob nenavadnem obnašanju prijatelja starejše hčerke. Za dodatno razburjenje poskrbi razkritje, da je imela Mattova žena ljubimca, zato se v iskanju odgovorov na številna vprašanja vsi skupaj odpravijo na nepozabno zabavno popotovanje.

Alexander Payne, ki je avtor z oskarjem nagrajenega Sideways, tokrat predstavlja film Potomci o nepredvidljivi zgodbi ameriške družine. Matt King (George Clooney) je soprog in oče dveh hčera. Ko njegova žena v bližini Waikikia doživi pomorsko nesrečo, mora razmisliti o svoji preteklosti. Na nenavaden način skuša popraviti svoj odnos s hčerkama, desetletno Scottie (Amara Miller) in sedemnajstletno Alexandro (Shailene Woodley). Hkrati se mora odločiti o prodaji očetovega zemljišča, eni zadnjih neprecenljivih in nedotaknjenih tropskih plaž.

Ko mu Alexandra pove, da je imela mama v času nesreče ljubezensko razmerje, začne Matt povsem drugače gledati na življenje in svojo zapuščino ter se odpravi poiskat ljubimca svoje soproge. Sledijo duhoviti in težki trenutki, dokler končno ne dojame, da je pravzaprav na poti preoblikovanja življenja in družine.

Težave v tropih

"Prijatelji na celini mislijo, da sem v raju, saj živim na Havajih. Kot da smo na večnem dopustu: počivamo, pijemo koktajle, migamo z boki in čakamo valove. So zmešani?" Matt King

George Clooney se je s svojim Mattom Kingom pridružil likom predhodnih Paynovih filmov. Matt se skuša prebiti skozi svet norosti, grenko-sladkih občutkov in presenečenj. Ni ne junak ne antijunak. Ni pa niti človek, kot si želi biti. Njegovi hčerki sta polni neprimernih idej, ne zaupata mu, žena je v življenjski nevarnosti, pa še vara ga, medtem ko njegovi sorodniki (brez ficka) gledajo nanj in na njegovo zemljišče kot na hranilnik. Da bi bilo vse še huje, je obdan z obilno, plodno in čudovito pokrajino, ki je popolno nasprotje neurju v njegovi duši. Vse to ga pripelje do neprijetnega spoznanja, ki je na trenutke nenavadno, včasih pa celo absurdno, kljub temu pa spremeni njegovo razumevanje ljubezni, očetovstva ter vsega, kar dejansko oblikuje človeka.

Alexander Payne je prebral roman Potomci Kaui Hart Hemmings, ki ga je takoj pritegnil, saj prikazuje človeka, ki skuša "prežvečiti" ene od najhujših novic ter se sooča z odločitvami, ki jih ljudje v življenju najtežje sprejmejo ali pa jih sploh ne morejo.

Payne pravi: "Všeč mi je bila čustvena zgodba o višjem razredu in dogodkih, ki se odvijajo na tako eksotičnem kraju. Ne spomnim se, da bi kdaj prej videl v filmu Honolulu. Vsi poznamo New York, Chicago, L.A., Miami in Seattle, tega dela sveta pa v filmih ne vidimo. Pritegnilo me je družbeno dogajanje na Havajih. Rad imam filme, kjer začutite značilnosti prostora. Filme sem začel snemati v Omahi, nadaljeval sem v Santa Barbari, zdaj pa sem pristal na Havajih."

Hemmingsovi je uspelo v svojo zgodbo o obupnem človeku, ki išče odrešitev, vplesti kulturo Havajev, saj je tudi sama odraščala v ne ravno konvencionalni družini na Havajih. Njen očim je Fred Hemmings ml., znan prvak v deskanju in lokalni politik. Najprej je napisala kratko zgodbo z enakim naslovom, in to skozi oči mlajše hčerke, nato pa jo je predelala v roman o očetu, ki se mora naučiti živeti s svojo družino.

Matt je primer podskupine prebivalcev Havajev, generacije, ki pozna svoje družinsko drevo od prvih mešanih zakonov belih misijonarjev in lastnikov posesti s pripadniki havajske kraljevske rodbine. Mattova prapraprababica je bila princesa Margaret Ke’alohilani, ena zadnjih neposrednih potomk kralja Kamehameha, ki se je zaljubila v haole (bel / tuj) bankirja Edwarda Kinga. Matt živi v Honoluluju kot odvetnik z globokimi koreninami na otoku. Je hapa-haole (pol-bel) in si še ni povsem na jasnem s svojo kulturno identiteto.

Matta skrbi za soprogo, vzgojo hčerk, pa tudi misel, kako bi njegovi predniki gledali na svojega potomca - nanj.

Producent Jim Burke pravi: "Na Havajih smo dojeli, da poznajo prebivalci svoje korenine kot nikjer drugje. Vsi vedo, kdo od prednikov se je priselil na otok, in to za šest do sedem generacij nazaj. Počutijo se močno povezani s svojim krajem. Vse to smo izvedeli od pravih potomcev, ki so podedovali zemljo, ravno tako kot Matt."

Za Hemmingsovo je bilo pomembno le, da je scenarij enak zgodbi v knjigi, kar so po njenem uspešno dosegli. Payne je uspel vnesti vanj duhovitost, pa tudi otožnost. Pisateljici je bilo všeč tudi, da si je vzel dovolj časa za spoznavanje Havajev.

Payne in producenti so od začetka čutili nujo, da se morajo umakniti urbanim turističnim potem in spoznati Havaje, kot jih poznajo domačini. To je Matta pripeljalo do spoznanja, da se je oddaljil od lastnih občutkov do posesti, ki jo ima v lasti, do njene preteklosti in prihodnosti.

Kraljevska družina

"Sem nadomestni starš. Dvojnik." Matt King

Kaui Hart Hemmings je pogumno sanjala, da bo Matta nekega dne igral z oskarjem nagrajeni igralec in filmar George Clooney, znan po vlogah, ki so mračno smešne in otipljivo človeške.

Ko-producent George Parra pravi, da sta Payne in Clooney zanimiva mešanica: "Oba sta neverjetno nadarjena in mislim, da bosta po tem filmu ostala večna prijatelja."

Payne nadaljuje: "Za vsako od ostalih vlog smo na avdicijo povabili na kupe ljudi in mislim, da smo vse opravili, kot je prav. Rad poslušam igralce, kako berejo besedilo. Ključno pa je bilo poiskati mladi igralki, ki bodo Clooneyju kos v vlogah Mattovih hčerk."

Alexandra je svobodnega duha, jo pa skrbi, da je preveč podobna mami, na katero je besna. Igra jo Shailene Woodley, ki pravi: "Najboljše vodilo mi je bil Payne s svojo željo, da bi bilo vse čim bolj naravno. Vprašal me je, če bi to rekla ali naredila tudi v svojem življenju. S tem je iz mene izvlekel najboljše."

Mlajša hči Scottie je za svojega očeta čista neznanka, zunajzemeljska oblika življenja, s katero ne more komunicirati. Igra jo Amara Miller, devetletna debitantka, ki ogromno obeta. O svojem liku pravi: "Scottie se ne sanja, kaj se dogaja v njeni družini. Ne ve, da mati umira in da ima razmerje z drugim moškim. Misli, da gredo na izlet. Teka in počne, kar si želi sredi vsega, kar se dogaja okoli nje."

Stranske vloge

"Mislim, kako pogosto te ljudje preprosto nokavtirajo?" Sid

Matt King je obkrožen s prijatelji, sovražniki in odnosi, ki ga zapeljujejo s poti. Payne pravi: "Vse igralce sva izbrala sama z Johnom Jacksonom. Po razredu in rasi so prebivalci dokaj majhne skupnosti."

Brian Speer (Matthew Lillard) je skrivnostni trgovec z nepremičninami. Visok in vsestranski igralec o vlogi prAVI: "Na avdiciji se mi je zdelo, da takole koščen ne morem dobiti vloge ljubimca Clooneyjeve žene, toda Payne me je po štirih mesecih poklical z veselo novico. Moj lik je borec za lastni dobiček. Je družinski človek, ki obožuje svojo družino, ko pa je videl finančno priložnost, utelešeno v Mattovi soprogi, se ni mogel upreti. A se je preveč zapletel."

Brianova soproge Julie (Judy Greer) je sodobna mati, ki trdno stoji na tleh, čustvena in mirna ter odločna ohraniti družino. A se ravno sama znajde sredi viharja, zato pride v bolnišnico, da bi se pobotala z Mattovo soprogo, ki leži v komi.

Mattov tast Scott Thorson (Robert Forster) je prav tako zbegan. Soproga ima Alzheimerjevo bolezen, zdaj pa izve, da je na kocki tudi življenje njegove hčerke. S svojimi težavami se bori tako, da za vse okrivi Matta.

Mattov sorodnik Hugh (Beau Bridges) je, tako kot Matt, iz mešanega zakona, toda Hugh želi prodati zemljo, ki sta jo podedovala. Njegovo opravičilo je, da bi jo prodala lokalnemu podjetniku, ne pa tujcu, dejansko pa bi rad samo dobil denar. Igralec pravi: "Film sem želel posneti zaradi Alexandra Payna in Georgea Clooneyja. No, tudi Havaji so moj drugi dom in že od otroštva jih redno obiskujem, študiral pa sem na University of Hawaii. Tukaj je življenje ostalo preprosto, česar drugje ne srečaš več."

O igralski zasedbi

George Clooney (Matt King) je prav toliko znan po svojih humanitarnih udejstvovanjih kot po svojih igralskih uspehih.

Dobil je oskarja, emmyja ter dva zlata globusa ter bil še štirikrat nominiran za oskarja, šestkrat za zlati globus ter neskončnokrat za nagrade SAG-a, BAFTE, emmyja ter nagrado kritikov.

Lahko ga že gledamo v političnem trilerju Marčeve ide, ki ga je režiral po scenariju, ki ga je sooblikoval. Film je producirala produkcijska hiša Smokehouse, ki sta jo ustanovila Clooney in Grant Heslov, v njem pa igrajo tudi Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei in Evan Rachel Wood.

Leta 2006 je dobil oskarja za stransko moško vlogo v filmu Syriana ter bil nominiran za oskarja za režijo in scenarij za Good Night, And Good Luck. Prvič v zgodovini oskarjev se je zgodilo, da je bil isti umetnik nominiran za igro ter za režijo v različnih filmih.

Leta 2002 je režiral svoj prvi film Confessions Of A Dangerous Mind, ki je dobil nagrado za posebne dosežke, ki jo podeljuje National Board of Review.

Nato je režiral Good Night, And Good Luck po lastnem scenariju ter bil v obeh kategorijah nominiran za oskarja. Dobil je nagrado Paul Selvin (Writers Guild of America) in Freedom (Broadcast Film Critics Association) in bil nominiram za dva zlata globusa, dve BAFTI, nagrado SAG-a, nagrado za neodvisni filmi, za dve nagradi kritikov ter za nagradi WGA-a in DGA-a.

Clooney je bil zelo pohvaljen za vlogi v nagrajenih filmih Three Kings in Out Of Sight, ki je bil nominiran za oskarja. Igral je tudi v filmih Solaris, The Peacemaker, Batman & Robin, One Fine Day, From Dusk Till Dawn, Burn After Reading, Intolerable Cruelty ter O Brother, Where Are Thou? , ki mu je prinesel zlatega globusa. Zadnje tri filme bratov Coen imenuje Clooney "svojo trilogijo idiotov".

Igral je še v filmih The Men Who Stare At Goats inThe American, ki ju je tudi produciral, glavno vlogo pa je imel še v romantični komediji Leatherheads, ki jo je režiral.

Clooney in Steven Soderbergh sta ustanovila producentsko hišo Section Eight, ki je producirala filme Ocean’s 11, Ocean’s 12, Ocean’s 13, Michael Clayton, The Good German, Good Night, And Good Luck., Syriana, Confessions Of A Dangerous Mind, The Jacket, Full Frontal in Welcome To Collinwood.

Na začetku kariere je igral v številnih televizijskih produkcijah, gledalci pa ga verjetno najbolj poznajo kot dr. Douglasa iz nadaljevanke "Urgenca", v kateri je igral pet let. Ta vloga mu je prinesla nominacijo za zlati globus ter za nagrade SAG-a, nagrado gledalcev ter emmyja.

Clooneyjev oče Nick je bil televizijski voditelj. Skupaj sta šla v afriški Darfur in 2007 posnela dokumentarec Journey To Darfur. Leta 2007 so Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle in Jerry Weintraub ustanovili NOT ON OUR WATCH, organizacijo, ki skrbi za begunce v Darfurju. Med številnimi nagradami so leta 2007 dobili tudi Peace Summit Award, podeljeno na osmem sestanku dobitnikov Nobelove nagrade v Rimu, kjer je bil prisoten tudi Dalajlama. Od leta 2008 je Clooney eden od osmih glasnikov miru Združenih narodov. Leta 2010 so Clooney, Joel Gallen in Tenth Planet Productions producirali "Hope for Haiti Now!", s katerim so zbrali več kot 66 milijonov dolarjev.

Academy of Television Arts and Sciences je Clooneyu podelila nagrado Bob Hope Humanitarian. Je četrti dobitnik te prestižne nagrade. Istega leta je dobil tudi nagrado Robert F. Kennedy Ripple of Hope. Leta 2010 so Clooney, Združeni narodi, Univerza Harvard in Google ustanovili "The Satellite Sentinel Project" za nadzor kršitev človekovih pravic v severnem in južnem Sudanu.

Shailene Woodley (Alexandra King) igra v "The Secret Life of the American Teenager" in s svojo vlogo vedno znova pritegne številno občinstvo ter mnoge pohvale kritikov. Kariero je začela pri petih letih. Igrala je v oglasih, prvo televizijsko vlogo pa je dobila leta 1999 v filmu Replacing Dad. Igrala je tudi v filmih A Place Called Home in Felicity: An American Girl Adventure, v nanizankah "Crossing Jordan", "The O.C." in "Jack & Bobby" ter gostovala v "Cold Case", "My Name is Earl", "CSI: NY" in "Close to Home". Uživa v naravi in njeni zaščiti, dela pa za mnoge dobrodelne organizacije, ki skrbijo za otroke.

Beau Bridges (sorodnik Hugh) je nagrajeni igralec z več kot 60 let igralskih izkušenj. Pred kratkim je posnel kriminalko Rushlights. Gostoval je v serijah "Brother’s & Sisters", "The Closer" in "My Name Is Earl", med katerimi je bil za zadnji dve nominiran za emmyja. Sinhroniziral je Operation Homecoming: Writing The Wartime Experience, ki je bil leta 2008 nominiran za oskarja za dokumentarni film. Bridges je igral v televizijskih filmih Without Warning: The James Brady Story (emmy in zlati globus), The Positively True Adventures of the Alleged Texas Cheerleader Murdering Mom (emmy in zlati globus) ter The Second Civil War (emmy). Na Broadwayu je igral v Where's Daddy? in Who's Who in Hell, zadnje čase pa je nastopil v Looking for Normal v Geffen Playhousu (Los Angeles) in The Trial of the Catonsville Nine v Mark Taper Forumu (Los Angeles). Bridges živi s soprogo Wendy, hčerko in štirimi sinovi v okolici Los Angelesa.

Matthew Lillard (Brian Speer) je študiral na Academy of Dramatic Arts v Pasadeni v Kaliforniji. Ustanovil je Mean Street Ensemble, se nato preselil v New York ter študiral igro na Circle in the Square. Znan je po vlogi v filmu Scream. Sinhroniziral je Scooby-Doo in Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed ter igral v glasbeni različici Shakespeareove drame Love’s Labour’s Lost Kennetha Branagha in v filmih Wicker Park, The Groomsman in Without A Paddle. Gostoval je tudi v nanizankah "Law & Order: SVU" in "Gary Unmarried".

Nick Krause (Sid) je poseben, nadarjen in poduhovljen mladi igralec. Igral je v filmih Boyhood in How To Eat Worms.

Amara Miller (Scottie King) je rojena 4. maja 2000. Amara živi skupaj s starši in bratoma v Pacific Grovu. Rada pleše, plava, vozi kolo, ukvarja se s karatejem in risanjem. S prijateljicami razmišlja o programu ozaveščanja o enkratni uporabi plastičnih izdelkov.

Patricia Hastie (Elizabeth King) je ena od devetih otrok v družini iz mesta Carmichael v Kaliforniji. Želela je v manekenske vode, vendar pa je med okrevanjem po prometni nesreči, v kateri jo je povozil vinjeni voznik, spoznala svojega soproga, s katerim imata na Long Beachu tri sinove. Bila je dvojnica zvezdnic, kot so Cate Blanchett, Cameron Diaz in Celine DeFrance, po zaslugi katerih se je imela priložnost učiti od največjih režiserjev, kot so Spielberg, Lucas in Eastwood. Šest let se je učila igre, igrala pa je tudi v seriji Lost. Trenutno režira in producira dokumentarni film o družinskem nasilju.

O filmski ekipi

Alexander Payne (režiser, scenarist in producent) prihaja iz Omahe v Nebraski. Na UCLA je magistriral iz filmske umetnosti. Njegov prvenec je bil priznani Citizen Ruth (1996), že naslednji film Election leta 1999 pa je dobil nagrado za najboljši scenarij Writers' Guild of America in New York Film Critics Circle ter je bil nominiran za oskarja za najboljšo priredbo. About Schmidt (2002) je bil premierno prikazan v Cannesu, Sideways (2004) pa je dobil oskarja za scenarij ter je bil nominiran še v štirih kategorijah, vključno za film in režijo.

Nat Faxon (scenarist) prihaja iz Bostona v Massachusettsu. Na Hamilton Colledgeu je diplomiral iz gledališke umetnosti, nato pa se je preselil v Los Angeles. Kmalu pa ga bomo videli v filmih Freeloaders in Zookeeper, znan pa je tudi po vlogah v filmih Walk Hard: The Dewey Cox Story, Lower Learning, Beerfest, The TV Set, Orange County, Club Dread in Slackers. Igral pa je tudi v nadaljevankah in nanizankah "Big D", "Happy Hour", "Grosse Pointe", "In My Opinion", "Mad Men", "Party Down", "NCIS", "Reba", "The West Wing", "A Minute with Stan Hooper", "Significant Others", "Joey" in "Reno 911." Je član Groundlings Theater.

Jim Rash (scenarist) je igral v nadaljevankah in nanizankah "The Naked Truth", "Thanks", "Help Me, Help You", "Community", "Will & Grace", "Friends", "Eli Stone", "CSI: Crime Scene Investigation", "Reno 911!" in "That 70's Show". Posnel je tudi filme Sky High, Slackers, Simonne, One Hour Photo, Balls Of Fury, in The Slammin' Salmon.

Kaui Hart Hemmings (avtorica romana) je napisala priznano zbirko kratkih zgodb House of Thieves. Odrasla je na Havajih, kjer živi tudi danes skupaj s soprogom in dvema otrokoma.

Jim Burke (producent) je producent filma Cedar Rapids (režija Miguel Arteta) in izvršni producent filma The Savages, ki je bil nominiran za oskarja. Burke, Alexander Payne in Jim Taylor so ustanovili producentsko hišo Ad Hominem Enterprises. Pred tem je bil eden od ustanoviteljev Rysher Entertainment, hiše, ki je producirala Big Night, Primal Fear, Kiss The Girls, Private Parts in The Saint. Burke je bil koproducent filmov 2 Days In The Valley (režija John Herzfeld), Kingpin (režija brata Farrelly) in Election (režija Alexander Payne). Delal je tudi za Warner Bros. Television Domestic Distribution. Po poreklu je iz Minnesote, diplomiral pa je na University of Minnesota.

Komentarji

21.1. 2012 ob 15:02

Nepotreben, nezanimiv in tako rekoč samovšečen film. Payne se že tako manj zanimivi zgodbi približa s scenarijem brez čustev in nam večino filma ponuja samo Georga Clooneya, ki spet igra samega sebe, in pa Havaje, ki niso niti približno dovolj dober razlog za film. Čista izguba časa in denarja. 2/10.

— MYS
23.2. 2012 ob 8:02

Zelo luškan film vreden ogleda :)

— Wiwi
23.2. 2012 ob 10:36

ali mogoče kdo ve naslov pesmi (približno 1.23)

— ******
24.2. 2012 ob 10:54

Meni je pa film všeč, da človeku misliti o realnem življenju in tem, kar lahko doleti čisto vsakega izmed nas. Predvsem pa o minljivosti samega sebe in bližnjih. Imej jih rad, dokler jih imaš. Odličen film!

— Lasek
24.2. 2012 ob 14:08

Haha. Kok je smešn brt te komentarje, k se vidi da se usi trudjo čim bolši komentar napisat sm zato, da bi dobil zvezdico. :D

— Zvezdica
26.2. 2012 ob 8:40

Pesem je When We Collide (Matt Cardle).

— Nina
26.2. 2012 ob 19:29

Prava beda. Liki brez globine, zgodba s povrsnimi custvi, nezivljenjske situacije... Skoda casa in denarja.

— MK
27.2. 2012 ob 10:04

..fantastičen film ..odlični igralci, predvsem George Clooney, je zaigral odlično, škoda ker ni dobil oskarja, film za razumne in zelo realen film..

— rok
27.2. 2012 ob 19:26

Ja, Zvezdica, vse naše življenje se vrsti samo okoli tega, da bi za komentar na Kolosejev spletni strani dobili zvezdico...

— MYS
2.3. 2012 ob 11:03

pogledal film, vreden ogleda. realne življenjske situacije... super

— izek
3.3. 2012 ob 11:11

Film je kr neki, razen lepe pokrajine in glasbe - prazen, daleč pod pričakovanji.....

— šipek
9.3. 2012 ob 19:01

nisem ga še gledala ga bova s prijateljico. izgleda dobro.

— mini
10.3. 2012 ob 20:46

Zanima me le to, kdo je dal filmu oznako KOMIČNA drama. ???

— Nina
4.4. 2012 ob 20:06

men je film ušeč zato k je dobr in če se mal poglobiš v to res vidš kaj se loh tud tep pripeti

— SNICKERS
3.6. 2012 ob 11:05

Nina: zato, ker je to KOMIČNA, in ne ZAFRUSTRIRANA drama :D
Meni je bil film všeč, precej realen, pa igralci mislim da so odlično opravili svoje delo.

— m

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.