Kolosej
Film distribucije Cenex

Pošasti iz omare

animirani, komedija, družinski
Ne boste verjeli svojemu očesu!
Na sporedu od: 11.4.2002, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Scenarij: Robert L. Baird, Jill Culton, Peter Docter, Ralph Eggleston, Dan Gerson, Jeff Pidgeon, Rhett Reese, Jonathan Roberts, Andrew Stanton

Zgodba...

Je kdo med vami, ki ga v rosno mladih letih ni bilo strah čudnih senc v sobi, kjer je spal? Najbrž ga ni junaka, ki v sebi ne bi nosil tesnobnega občutka, da se nekaj skriva pod posteljo, za zaveso, za škripajočimi vrati omare... Teh strahov ni mogel pregnati obhod teh čudnih prostorov vsak večer. Prikradli so se v našo zavest in s tem v našo bližino takoj, ko smo ugasnili luč in je sicer prijetno sobo, naše kraljestvo, zajela tema.

Da ima noč svojo moč, omare pa svoje skrivnosti, zelo dobro vedo mojstri studiev Disney in Pixar, ki so lani vsem mladim po letih in srcu ponudili celovečerni risani film Pošasti iz omare (Monsters, Inc.). Srhljivo smešno zgodbo o prebivalcih Strahovega, ki ponoči prihajajo v otroške sobe zbirat otroške vriske zato, ker so jim življenjsko pomembna energija, so zagrešili ustvarjalci nenadkriljivih umetnin Svet igrač (Toy Story, Toy Story 2) in Življenje žuželk (Bug's Life). Tudi tokrat so čudodelci filmske animacije, kot jih radi imenujejo njihovi občudovalci po vsem svetu, zbrali izvrstno tehnično in igralsko/glasovno ekipo. Slednji so se pridružili znani igralci kot so John Goodman, oskarjevec James Coburn, komik Billy Crystal in mnogi drugi.

Idejni vodja in gonilna sila studia Pixar je nedvomno John Lasseter, režiser obeh delov Sveta igrač in Življenja žuželk. Tokrat je režijo ob 15. obletnici studia zaupal Petu Docterju, ki pa je že veteran v Pixarjevi druščini. Bil je član z oskarjem nagrajene "pripovedovalske" ekipe, ki je osmislila prvi Svet igrač, in odgovorni vodja za njegovo animacijo. Že leta 1989 je s kratkim animiranim filmom Tin Toy osvojil svojega prvega oskarja.

Ob 15. obletnici se je studio Pixar s Pošastmi iz omare lotil najzahtevnejše računalniške animacije doslej, saj je zahtevala dva in pol milijona točk (računalniška mera), kar je v primerjavi z 1,1 milijona, kot ga je premogel Svet igrač, orjaški skok naprej. Kmalu boste lahko občudovali, na primer, turkizno moder, z rožnatimi lisami posejan kožuh strahca Sulleyja, ki je tako mehak, bleščeč in nežno valujoč, da kar vabi, da bi vanj zakopali obraz. Kako le ne bi, saj je sestavljen kar iz treh milijonov posameznik dlak! Sulleyjev kožušček pa vsekakor ni edina pridobitev, ki vas bo navdušila. Kratki predfilm, ki bo po vsem svetu spremljal Pošasti iz omare, posebnost in nepogrešljiv dodatek vsakega Pixarjevega celovečerca, vas bo nasmejal do solz in vam nedvomno povedal marsikaj o vas iz "ptičje perspektive". Gre za film "For the Birds", ki je letos dobil oskarja za najboljši kratki animirani film.

Vsekakor pa je zgodba tista, ki se bo priljubila vsakomur, najsi bo gledalec bolj ali manj mlad. Svet, ki ga tako samosvoje opisuje, je še kako del tistih bolj mladih, in je bil del malo manj mladih. Zagotovo bo po ogledu Pošasti manj strašljiv in bolj... smešen.

V Strahovem se pripravljajo na novo delovno noč. Podjetje Strahovlad, d.d., ki ga s trdo roko vodi direktor Zankovod, je edino, ki v Strahovem skrbi za pridobivanje življenjsko važne energije. Skozi tisoče vrat, ki vodijo v otroške sobe in ki jih skrbno hranijo v glavnem skladišču, vsak večer odhajajo pošasti na delovišče zbirat otroške vriske. Dan bi bila strašila, tako se imenujejo vešči zbiralci energije, ponos podjetja, čimbolj učinkovita, jih direktor vzpodbuja k tekmovalnosti. Že dolgo je najuspešnejši strahec Sulley, kosmata pošast v podobi turkizno modrega velikega psa s strašnim glasom in še bolj strašnim zobovjem. Vsi ga spoštujejo, mladež ga naravnost obožuje. Takoj za petami mu je prekanjeni Skrivač, ki ga drugo mesto žuli bolj kot zadnje. Odloči se, da bo Sulleyja prehitel, pa čeprav z goljufijo. To pripelje do nezgode, saj v Strahovo vstopi deklica Bu. Ni ga bitja, ki bi bilo v Strahovem manj zaželeno kot otroci. Še huje, strahci se jih na smrt bojijo, saj menda prinašajo bolezni, nesnago in sploh cel kup nezaželenih tegob. Ampak punčka se Sulleyju in njegovemu prijatelju Mihi prikupi. Treba jo je varno spraviti nazaj v njen svet. Jima bo uspelo ali pa jima bo plemeniti načrt prekrižal pokvarjeni Skrivač? Bo Sulleyju uspelo razkrinkati zaroto in kdo je tisti, ki stoji za vsem skupaj?

Dobrodošli torej v svetu pošasti in strahov, ki so vam ali vam še zdaj izvabijo prenekateri prestrašeni vrisk. In ne pozabite zapreti za seboj vrat omare. Posledice so lahko veliko hujše od nedolžnega prepiha...

Tehnični in umetniški dosežek...

Številna in dovršena ekipa tehnikov skrbi za to, da je Pixar vedno v ospredju najnovejših ustvarjalnih dosežkov na področju filmske animacije. Tom Porter, tehnični direktor Pošasti iz omare, je nadzoroval vse postopke modeliranja, senčenja, osvetljevanja in izvajanja. Pod njegovim vodstvom je začel delovati poseben "snemalni oddelek", kjer so posneli več kot 1500 posnetkov vsakega posameznega prizora skozi celoten proces nastajanja. Prva in najpomembnejša naloga za ustvarjalce Pošasti je bila namreč izpopolniti gibanje likov. V vseh pogledih, do najmanjših podrobnosti. Neveščemu očesu se je gibanje likov v Svetu igrač morda zdelo popolno, toda mojstrom, ki stremijo za idealom realnosti, se še zdaleč ni zdelo tako. Eben Ostby je skrbel za izdelovanje in oblikovanje modelov posameznih likov v filmu. Lotili so se zahtevne izdelave mavčnih odlitkov obrazov z različnimi izrazi, jih digitalizirali in na njihovi osnovi izpeljali računalniško animacijo vsakega lika posebej. Poleg tega so izdelali več kot 50 posameznih računalniško zamišljenih pošasti. Uporabljali so dovršen program Geppetto, ki je ustvarjalcem omogočil izpopolnitev še tako zapletenih gibov. Ostby je prepričan, da so kuža Sulley, Miha in Bu za več kot 30% bolj dovršeni v svojem gibanju in mimiki kot Buzz ali Woody iz Sveta igrač.

Prav posebno področje, ki se ga je v Pošastih namenil izpiliti režiser Docter, pa je bilo mesto Strahovo in podjetje Strahovlad, d.d. Ekipo nadarjenih scenografov pod vodstvom Harleya Jessupa in Boba Pauleyja je poslal na nekakšno raziskovalno odpravo v industrijska središča in velike tovarniške komplekse, kjer so imeli nalogo dodelati podobo in zakonitosti Stragovega (Monstropolis). Naloga je vsebovala vse razvojne stopnje energetske tovarne Strahovlad, d.d., podobe mesta, delovišča za pošasti, imenovanega "strahovišče" in velikanskega avtomatiziranega skladišča za vrata v otroške sobe, kjer so bila v natančnem redu shranjena in "arhivirana" vrata v 5,7 milijonov natančno določenih otroških sob. 22 posameznih prizorišč, na katerih se v veliki večini odvija zgodba, od Bujine sobice do restavracije Krčma pri Krištofu, je bilo še najmanjši zalogaj. Eno najlepših je zagotovo ledeni in zasneženi dom Jetija, kamor zaide Sulley po zaslugi pretkane Skrivačeve zvijače.

Odgovorni mož za senčenje je bil Rick Sayre, njegovo "svetlo nasprotje" pa Jean-Claude Kalache, mojster za osvetljevanje. Po njuni zaslugi je risani svet pred nami tako plastičen, tako prostorsko "realen", kot bi ga vzeli iz resda stilizirane, vendar materialne resničnosti. Podobo so še izpopolnili animatorji pod vodstvom Glenna McQueena in Richa Quada (Svet igrač, Življenje žuželk). Čeprav je bila vsaka podrobnost enakovredno deležna njihove pozornosti, pa so si edini, da je bil osemnogi, kuščarju podobni Skrivač največji zalogaj. Prevarant namreč tako spretno spreminja in prilagaja barvo svoje zunanjosti, da se dobesedno stopi z ozadjem in postane neviden. Če k temu prištejemo še njegovo zvijačnost in pohlep, je zagotovo spoštovanja vreden nasprotnik.

Glasba...

Pošasti iz omare je uglasbil skladatelj in pevec Randy Newman, ki mu animirani filmi očitno pomenijo veliko strast, h kateri se vedno znova vrača. Svojo nadarjenost je "posodil" že Svetu igrač, spomnimo se samo njegove z oskarjem nagrajene pesmi You've Got a Friend in Me, in Življenju žuželk. Napisal je tudi naslovno pesem When She Loved Me za Svet igrač 2 in bil spet nagrajen z oskarjem. Za skladbo If I Didn't Have You iz filma Pošasti iz omare pa je spet nominiran za oskarja.

Randy Newman je eden od najbolj spoštovanih ameriških glasbenikov preteklega stoletja, ki pa ga čas še zdaleč ni povozil in ki ustvarjalno zaznamuje tudi začetek novega tisočletja. Grammyjev in emmyjev nagrajenec je bil kar štirinajstkrat nominiran za oskarja za filmsko glasbo. Poznavalci ga cenijo tudi zaradi gledališkega mjuzikla Faust.

S svojim obsežnim opusom razodeva, da ga pravljični otroški svet neizmerno privlači. S pesmijo That'll Do, ki jo je zapel Peter Gabriel za drugi del zgodbe o pujsku Babeu, ki se je znašel v mestu, je leta 1999 osvojil oskarja. Istega leta je svojim neštetim privržencem podaril set 4 zgoščenk z naslovom Quilty: 30 years of Randy Newman. Istega leta je izdal Bad Love, svoj prvi album po letu 1995, ko je dokončal Fausta. Z njim je potolažil vse oboževalce, ki so se bali, da se bo posvetil izključno gledališkim projektom. Pesmi očitno ostajajo njegova prva ljubezen, ki se ji ni izneveril vse od davnega leta 1963, ko je kot študent glasbe na UCLA izdal svoj prvi single Golden Gridiron Boy. Njegov izid sta finančno podprla slavni Pat Boone in Jimmie Haskell. Randy Newman po tolikih letih očitno še ni zapisal zadnje note.

Glasovi...

John Goodman o svojem liku Sulleyju: "Strahec Sulley me spominja na starega mačka iz kakšne prvoligaške moške ekipe. Še vedno je odličen in hkrati stoodstoten profesionalec. Na pogled je veliko bolj grozen kot v resnici. V tej mehki kosmati odeji z rogovi se skriva zlato srce."

V zadnjih letih se je "zajetni" igralec posvetil predvsem delu z bratoma Coen in bil leta 1992 za vlogo v satirični komediji Barton Fink nominiran za zlati globus. Zaigral je še v treh njunih filmih: Rising Arizona, Veliki Lebowski in Kdo je tu nor? (O Brother, Where Art Thou?).

S svojo dobrodušno zunanjostjo in izrednim talentom je zaznamoval celo vrsto filmov, od zgodnejših Arachnophobie in pravljičnega Always, do odličnih trilerjev Morje ljubezni in The Big Easy. Mnogi ga ne bodo pozabili zaradi vlog v komedijah Kremenčkovi, Blues Brothers 2000, Babe in drugih. Televizijskim gledalcem se je priljubil z nanizanko Roseanne, z upodobitvijo Micha v televizijski priredbi drame Tennesseeja Williamsa Tramvaj, imenovan poželenje pa je dokazal, da je enako dober tudi v dramskih vlogah.

Billy Crystal je izvrsten kot enooki Miha Wazowski. "Miha je lik, kakršnega do zdaj še nisem imel priložnosti igrati. Kot Sulleyjev pomočnik je Miha manager v pravem pomenu besede - kot Burgess Meredith Goodmanovemu Rockyju. Čeprav ima eno samo oko, ima v sebi več duše kot marsikateri moj lik z dvema očesoma. Prepričan sem, da sva z Goodmanom vsaj tako dober komičen par kot pred desetletji Stan Laurel in Oliver Hardy."

Billy ima za seboj pestro in raznoliko kariero igralca in komika. Mnogi ga v zadnjem času cenijo kot voditelja podelitve oskarjev; letos bo to vlogo prepustil kolegici Whoopi Goldberg.

Širšemu filmskemu občinstvu se je zagotovo vtisnil v spomin z romantično komedijo Ko je Harry srečal Sally, pa s komedijo Mestni fantje, pred njo pa še z Running Scared in Vrzi mamo z vlaka. Spominjamo se ga tudi po vlogah v romantičnem Forget Paris, starševsko smešnem Očkovem dnevu in pa mafijsko nenavadnem Analiza pa taka ob Robertu DeNiru.

Crystal je odraščal v New Yorku v družbi glasbenikov, saj sta bila starša lastnika legendarne prodajalne plošč Commodore. Njegov oče je organiziral koncerte največjih jazz glasbenikov takratne dobe, tudi Billie Holliday. Kmalu je spoznal, da ima izreden smisel za mimiko in satiro, zato je začel kot odrski komik. V tem izjemno zahtevnem poklicu je dosegal vedno večje uspehe in priznanja znanih komikov Barryja Manilowa in Neila Sedake. Od tod do filma ni bila več dolga pot - nanjo je stopil z uspehom televizijske serije Saturday Night Live.

Steve Buscemi o svojem liku Skrivača Randalla: "Skrivač zna biti resnično zloben in brez predsodkov, kadar hoče zlesti na vrh. Rad straši majhne otroke in pri svojem delu ni niti najmanj potrpežljiv. Nalašč sem mu dal hreščeč in utrujen glas in verjemite, da sem se na to resno pripravljal. V dobro filma sem večkrat prekrokal vso noč."

Buscemi je rojen v Brooklynu v New Yorku. Igri se je zapisal z vlogo v filmu Jima Jarmuscha Mistery Train, pa v Newyorških zgodbah Martina Scorseseja in v Millerjevem križišču bratov Coen. Tako kot Goodman, tudi on visoko ceni nenavaden režiserski par: zaigral je še v njunih filmih Barton Fink, z oskarjem nagrajenem Fargu in Velikem Lebowskem. Spominjamo se ga po Bruckheimerjevih uspešnicah Letalo prekletih (Con Air) in Armageddon, Pobegu iz Los Angelesa Johna Carpenterja, pa po Desperadu Roberta Rodriqueza, črni komediji Ne zaljubi se, ko si že mrtev, predvsem pa po kultnih Reservoir Dogs Quentina Tarantina in Kanzas Cityju Roberta Altmana.

Buscemi se poskuša tudi kot režiser. S svojim prvencem Trees Lounge je leta 1996 uspešno zaznamoval canneski filmski festival. Za vlogo v tv nanizanki Sopranovi je bil nominiran za nagrado emmy.

Komentarji

7.8. 2005 ob 16:10

Ta film mi je res zelo vsec. Lusna je tudi puncka Bu.Miha pa mi je zelo smesen.Sulley in Miha pa sta tudi prijazna.Vcasih je bilo malo zalostno in smesno tudi.Vse pohvale temu filmu.

— Posasti iz omare
8.12. 2005 ob 18:05

Pošasti se mi zdijo zanimive in junaške. Pošasti niso samo nesramne ampak

— luka
6.8. 2006 ob 10:10

ejte tuti film je zakon=) tak da jeh js pohvalim tiste ku so ga naredli!

— GREGOR
8.2. 2009 ob 0:00

Kako se bi temu filmu reklo v angleščini?

— Tadej
15.2. 2009 ob 15:29

joj ta film pa ni ful kul no mal je dobr mal pa ne

— ursy
26.2. 2009 ob 14:15

Spet vam pišem ker sem nekaj pozabila povedati. Tisti ki ste dali nekaj prstov zmes ste zakon no tista BU pa je bila prisrčna in njen glas zakon. No zaj pa vam več ne bom težila dijo.

— Patricija
26.2. 2009 ob 14:16

no če odkrito povem je risanka zelo žalosna.Ampak tista mala punčka je pika na i.no to je vse . anpak naredite nadeljevanje POŠAST IZ OMARE 2 .In ne pozabite na tisto malo punčko.lep pozdrav Patricija

— patricija
9.10. 2009 ob 16:30

ful cool

— eva
30.10. 2009 ob 21:45

ful dobr film..

— Tiax
8.6. 2010 ob 17:06

cool

— sasa
15.3. 2011 ob 16:14

kak coll

— nina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.