Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Popotovanje cesarskega pingvina

dokumentarec
Na sporedu od: 10.3.2005, Kolosej Ljubljana
1h 20min / 80min
Leto: 2005
Država: Francija
Scenarij: Luc Jacquet
Režija: Luc Jacquet
Vsako leto cesarski pingvini zapustijo obalna območja Antarktike, kjer sicer lovijo ribe, in se odpravijo na dolgo in počasno potovanje preko večnega ledu do kraja, kjer znesejo jajca in varujejo svoje mladiče. Večna življenjska zgodba o ljubezni, pogumu in borbi, prikazana s popotovanjem najbolj človeških ptičev.

Narava je ustvarila najlepšo pravljico. Bilo je nekoč na Antarktiki...

Antarktika je po besedah raziskovalca Ernesta Shackletona "najhladnejša, najmračnejša, najbolj vetrovna in najbolj suha celina". Čeprav je ptica, v morju cesarski pingvin bolj spominja na delfina. Iz globin šine kvišku kot torpedo, spretno drsi po ledu in se skobaca pokonci. Ko hodi, je tako neroden, da je vsaka ovira zanj lahko usodna. Kaj žene to plavajočo ptico, da zapusti ledeno vodo, v kateri se znajde kot riba? Samo en razlog, ki pa je življenjskega pomena: nadaljevanje vrste. Težava je v tem, da so na Antarktiki primerne lokacije za to redke: pozimi celino obkroža 100 do 200 kilometrov širok pas zaledenelega morja. Na eni strani je na severu ocean in hrana v njem, na drugi pa na jugu ledena morska puščava. Med njima koraka cesar in premaguje na stotine kilometrov... Hodi do onemoglosti, da bi svojemu lačnemu mladiču prinesel hrano.

Popotovanje cesarskega pingvina prikazuje to epopejo.

Popotovanje cesarskega pingvina je prvi celovečerec režiserja Luca Jacqueta, ki pa je že posnel več uspešnih dokumentarcev o živalih. Film o morskih leopardih La part de l'ogre (La Chasse du léopard de mer) je leta 2001 prejel nagrado za najboljšo režijo na Mednarodnem festivalu filmov o okolju in naravni dediščini v Pragi.

Tudi režiserjevo popotovanje je sila zanimivo. Kot biolog se je pripravljal na kariero raziskovalca, ko je pred dvanajstimi leti zagledal oglas: "Išče se neustrašen biolog, ki bi za 14 mesecev odšel na konec sveta". Kot ljubitelja narave in pustolovščin ga je to takoj pritegnilo. Edina težava je bila, da še nikoli ni imel kamere v rokah. Ko se je tega za silo priučil, se je prvič odpravil na Antarktiko, v raziskovalno bazo Dumont d'Urville. Kmalu je posnel svoj prvi film Morski leopard, gospodar ledu (Léopard des mers, seigneurs des glaces). Dvanajst let pozneje, kot pravi sam, se še vedno vrti okoli 66. vzporednika. Režiser je točno vedel, kje bo snemal in kdaj, kaj se bo zgodilo in s kom. Edina uganka so bili igralci: ne smemo pozabiti, da gre za Antarktiko in da so pingvini le živali. Zakaj je za Jacqueta cesarski pingvin prekleta vrsta? To je veličastna žival, ki se lahko potopi 400 metrov globoko in zdrži tudi po 20 minut v globini. Da bi nadaljevala svoj rod, mora vse to plačati, kdo ve zakaj, z neskončnimi mukami. Kot pravi režiser, se v njegovega glavnega junaka ni težko vživeti, ker je silno simpatičen in zna biti prav "človeški". Tudi s filmskega stališča je zgodba zelo dramatična: so leta, ko umre tudi po 80 odstotkov mladičev. Snemanje je trajalo dobro leto, koliko traja razmoževalni ciklus pingvina. Niti enega posnetka si niso mogli ogledati. V tem letu niso ne ljudje ne filmski trak niti enkrat zapustili prizorišča.

Eno leto v življenju cesarskega pingvina

Februar. Na Antarktiki se izteka poletje. Tu je cesarski pingvin v svojem elementu. Elegantno se potaplja v temnomodro morje, polno hobotnic in rib.

Marec. Cesarski pingvini se zbirajo in se v neskončni vrsti odpravljajo na svoje vsakoletno romanje. Spopadali se bodo z ekstremnim mrazom, v katerem nihče drug ne bi mogel zdržati. Toda nimajo izbire: za njihove ljubezenske obrede in rojevanje potomstva so trije poletni meseci prekratki.

April. Zdaj je čas za dvorjenje in ljubezenske pesmi in plese. V tej množici se formirajo pari. Kako se prepoznajo? Vsaka ptica točno zabeleži "zvočni podpis" svojega partnerja. Po tem baletu in parjenju se nekaj skupin odpravlja nazaj. To so samice, ki niso našle partnerja; vračajo se domov pred nastopom najhujše zime.

Maj. Temu bi težko rekli medeni tedni. Mlad par ima na razpolago le svež sneg in živi od nakopičenih maščobnih zalog. Proti koncu meseca samica, ki je že izgubila tretjino svoje teže, izleže eno samo jajce. Trenutek je izredno napet: jajce nikakor ne sme pasti na led, ker bi nemudoma zmrznilo. Pingvinka ga hitro spravi v inkubacijski žep na trebuhu. Že naslednji dan novopečene starše čaka izredno zahtevna operacija: predaja jajca samcu. Pri najmanjši napaki lahko bodoči mladič pade na led in zmrzne. Po uspešni primopredaji je pingvinka prosta in se lahko odpravi k morju po hrano. Valil bo pingvin. Šestdeset dni bo stal skoraj nepremično, brez hrane. Da bi se čez dva meseca zagotovo prepoznala, sledi še ena pesem.

Junij in prva polovica julija. Da bi kljubovali krutemu mrazu in podivjanemu blizardu, se pingvini stisnejo drug k drugemu v skupino, ki počasi valovi, da ne bi vedno isti izpostavljali hrbet vetru. Na silno nevarni poti proti morju tudi pingvinkam ni nič lažje. Tistim, ki se prebijejo do morja, grozijo sestradani morski leopardi. Srečnice, ki bodo ušle vsem pastem, se bodo dodobra najedle, nekaj hrane vskladiščile za mladiča in se odpravile na dolgo pot nazaj.

Sredi julija. Pingvin je zdaj že skoraj 120 dni tešč, že 64 dni pa ohranja jajce, ki mu ga je zaupala družica, pri temperaturi 35°. Končno se jajce odpre in iz njega se izvali mladič. Treba ga je varovati pred mrazom in vetrom, pa še sestradan je. Če se pingvinka kmalu ne vrne, bo moral pingvin malčka zapustiti in se odpraviti domov, dokler ima še dovolj moči za to popotovanje. A v našem primeru pingvinka končno pride, s tremi ali štirimi kilogrami dragocene hrane. Po zaslugi zvočnega podpisa bo našla svojega partnerja in nemudoma nahranila mladiča. Zdaj je oče razbremenjen in se lahko gre tudi sam podpret. Pred tem pa mora potomcu vtisniti v spomin svoj glas: ko se bo vrnil, bo mladič sam in ga bo moral prepoznati, če bo hotel jesti. Pingvinčka namreč izmenično hranita le oče ali mati.

Konec avgusta. Ko se pingvin vrne, odide pingvinka po hrano. Medtem je pingvinček že v vrtcu, kjer se stiska k drugim malčkom, da mu je topleje. Ko se vrne cesarica, se cesar odpravi po hrano. In tako naprej. V bližini naselbine nekaj tednov straši orjaški strakoš, ki vsak dan pobere svoj davek osamelih mladičev. Ta plenilska ptica vedno napada žive pingvinčke. Mrtvih, ki jih je vsepovsod polno, ne more pohrustati, ker so popolnoma zmrznjeni.

Že v slabih treh tednih se bo mladič naučil potapljati in loviti. A še štiri leta ne bo zrel za podvig, ki sta ga opravila njegova starša.

Februar. Poletje je in mirni dnevi se iztekajo. Kmalu bo marec, ko se vse znova začne.

Snemalca filma sta Jérôme Maison in Laurent Chalet, podvodne prizore je posnel Patrick Marchand. Kamero, ki je morala biti čimbolj preprosta in čimbolj mehanska (da bi jo hitro popravili v primeru okvare), vzdržljiva (delati je morala tudi pri -40°), je tem ekstremnim pogojem prilagodil francoski proizvajalec Aaton. Začuda je vse delovalo. Od dvestotih kolutov, ki so jih uporabili pri snemanju filma, je odpovedal samo eden. Tudi ljudje so se izkazali. Da bi bila drug drugemu v oporo, sta se snemalca zmenila, da bosta delala skupaj, ne pa izmenično, kot je bilo sprva mišljeno. Po zaslugi ornitološkega laboratorija antarktičke baze Dumont d'Urville sta vedela, kje se bodo zbrali pingvini, ne pa tudi, kdaj, tako da sta morala biti ves čas na preži. Z rezultati sta zadovoljna. Upravičeno.

Kaj bi lahko rekli o glavnih igralcih, cesarskih pingvinih? Neverjetni so. In v mnogih ozirih prav izjemni: po sposobnosti ohranjanja stalne telesne temperature v najhujšem mrazu in vetru, po vzdržlljivosti, ko lahko tudi po več mesecev zdržijo brez hrane, po načinu razmnoževanja, ki od staršev terja izredne napore in žrtve, po osebni zvočni "kodi", s katero se prepoznajo s partnerjem in mladičem. In po strpnosti: če bi vsak branil svoje ozemlje, se ne bi tesno stiskali drug k drugemu in se tako postavljali v bran mrazu in vetru.

Cesarski pingvin je največji predstavnik na življenje v vodi izjemno prilagojene skupine pingvinov. Kolonije cesarskih pingvinov najdemo le na večnem ledu vzdolž obal Antarktike, kjer vladajo resnično ekstremne razmere. Zato ni presenetljivo, da te svojevrstne ptice držijo kar nekaj rekordov v ptičjem svetu. Pri cesarskem pingvinu valijo le samci in sicer sredi antarktične zime, ko se temperature spustijo do - 60C in traja polarna noč več kot 20 ur na dan. Gnezda ne gradijo, zato si edino jajce naložijo na narti in ga pokrijejo s kožno gubo. V času več kot dva meseca trajajočega valjenja samci ne jedo, samice pa medtem lovijo ribe na globini morja do 265 m! Niti življenje v najbolj negostoljubnih predelih planeta pa ne more cesarskih pingvinov obvarovati pred grozečimi posledicami globalnega segrevanja.

Ogled filma priporoča Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije - DOPPS BirdLife Slovenia.

Komentarji

21.2. 2005 ob 13:42

Komaj čakam...

— Tibor
25.2. 2005 ob 22:36 zvezdica

Končno! Na tak film sem čakala. Ravno danes sem bila v Koloseju in nenadoma me je razveselil predfilm za ta film. Že ob njem sem se čisto stopila. Še posebej ljubitelji narave si morajo ta film obvezno ogledati. Če ste gledali Nomade neba, vam bo ta film pisan na kožo. Obvezen ogled. Že ko sem zagledala prvih nekaj scen predfilma, sem vedela, da bo super. Komaj čakam, da pride v Kolosej!! In že zdaj ga toplo priporočam!!

— Kr1st1n@
27.2. 2005 ob 17:05

Ful lep film, res mislm lep,,, ful zanimiv življenje pingvinov,,,

— Adrijan
3.3. 2005 ob 22:35 zvezdica

Se strinjam, komi cakam, sploh pa kr me je ze od nekdaj fascinireala antarktika. Wha, upam d bo fejst, predvsem se veselim na dobre slike, dobro fotografijo, dobre farbe, ... Skratka, film k sm ga ze doug caku, he he, upajmo d me nau razocaru

— turkurz
6.3. 2005 ob 22:01

Film si bom definitvno ogledal saj so pingvini zelo lepe in ljubke živali. :)

— Boštjan
11.3. 2005 ob 8:30

danes nameravam na ogled tega filma s 6 letno hčerko...je primeren zanjo? l.p.

— urša
12.3. 2005 ob 7:38

Komaj čakam da grem s setro gledat ta film.Pingvini so mi bili vedno všeč zaradi njihovega črno-beega kožuščka.Po napovedniku bo film odličen,pingvinčki "glih ta pravi",dokumentarec pa dober.Še en plus šteje sinhronizacija tega filmčka.

— Pingvinček
12.3. 2005 ob 19:43

Ravno kar smo se vrnili iz kina, kjer smo si film ogledali s 5 letnim dečkom, ki je bil ob nekaterih prizorih tako pretresen da smo dvorano zapustili predčasno. Sama sem ob filmu uživala, žal pa nisem dočakala konca. Če imate tudi vi malega občutljivčka si film oglejte brez njega.

— katja
14.3. 2005 ob 7:37 zvezdica

No ja, film je lep in poučen, vendar tako hudo dober pa tudi ni, da bi po mojem mnenju spadal pod vrhunske umetniške stvaritve svetovne kinetografije. Sama sem se marsičesa naučila, vendar menim, da v tisti uri in 20 minut premalo. Po mojem laičnem mnenju filmu manjka ali malo več "poučnosti" (kar bi ga že uvrščalo med dokumentarne TV filme) ali pa več umetniškega pridiha, več uživancije, ki bi jo človek doživljal na stolu ped filmskim platnom. Moj vtis je vseeno bil, da tak film spada bolj na televizijske ekrane. Žal mi pa ni, mi je vseeno dal nekaj snovi za razmišljanje, npr. zakaj živeti le zato, da za vsako ceno skušaš ohraniti jajce pri življenju.

— Janja
14.3. 2005 ob 12:31 zvezdica

Meni se je izdelek zdel pod-povprečen. Mnogo slabši kot kakšen dober dokumentarec na televiziji. Za film z zgodbo mu veliko manjka, čeprav je zgodba vseeno še kar lepo stkana. Glasba je na trenutke poživljajoča, na splošno pa zelo revna. Po drugi strani pa so imenitna sporočila, ki hudomušno karajo človeška življenja: Kako starša skrbita za jajce, potem za mladiča, kako enakopravno se žrtvujeta zanj. Kako so samice, ki izgubijo jajce, mladiča, hudo agresivne, ljubosumne na tiste, ki ga še imajo. Kaj se zgodi s pingvini, ki izgubijo jajca - čaka jih brezciljno leto.

— Bo
14.3. 2005 ob 16:05

No film je v redu zaradi izvrstne kakovosti posnetkov. Drugače pa ta film ni takšen, da bi se ga splačačo gledati večkrat.

— Tibor
18.3. 2005 ob 9:40

Čestitam avtorjem tega filma !!! Ta film je Sveti Gral za človeško raso, ki živi nad naravo in ne z njo !

— Gordana
18.3. 2005 ob 14:16

kdo je to napisal? čestitam vam saj je tako dobro napisano da sem si film ogledala kar 3krat.oglejte si ga ne bo vam žal!.

— saša
19.3. 2005 ob 8:38

PO MOJEM JE TO NAJBOLJ BREZVEZEN FILM NA CELEM SVETU NEKE PINGVINE GLEDAT PUNE TEČNO KDO JE NAREDIL FILM BI SI MORAL MOŽGANE RECIKLIRAT!

— KAIBA
20.3. 2005 ob 11:38

zkaj so film sinhronizirali, če pa ni za malčke? sej itak vedo, da nam, starejšim gledalcem, sinhronizacija ni všeč in nas celo moti.

— ...
23.3. 2005 ob 14:49

tosi lahko zastonj ogleda tudi v dokumentarcu na tvju

— jaka
26.3. 2005 ob 11:47

Zakaj more bit sinhroniziran v slovenščino!?!?!

— Jazst
26.3. 2005 ob 12:10

mislim, da je ta film zelo poučen, pa čeprav na trenutke zgleda dolgočasen, me je vseeno nekaj vleklo k temu da sem si ga ogledala. Sem slišala da je prišel na svetovni vrh dokumentarcev.med najboljšimi naj bi bil...je to res? mogoče si ga bom ogledala še 1x. LP, PINGY

— pingy
26.3. 2005 ob 13:53 zvezdica

DOKUMENTAREC JE ZELO VREDU , TUDI POSNETKI SO ZELO V REDU VENDAR O PINGVINIH IZVEMO BOLJ MALO . ZELO ME MOTI SINHRONIZACIJA

— ALI G
27.3. 2005 ob 14:50

kva je to kr neki ej!!sej ne da mam kej čez naravo pa pingvine.ampak a je to res za u kino ne pa za na tv?!!?

— šit ne...
27.3. 2005 ob 19:17

meni je film ful všeč še posebej pesmi

— *
28.3. 2005 ob 18:36 zvezdica

Z šolo smo si odšli ogledati film potovanje Cesarskega pingvina, ki se mi je zdel brezvezen, zdi se mi, da bi morali bolj natančno opisati njihovo življenje ne pa samo paritveni postopek. V filmu pa bi pohvalila glasbo saj se mi je zdela odlična in nekatere prizore ki so bili posneti od blizu in so bili enkrati.Vseeno pa mi film ni bil všeč.

— rožica
29.3. 2005 ob 13:50 zvezdica

Dame in gospodje, njegovo veličanstvo, Cesarski Pingvin, najbolj prikupno, edinstveno, simpatično in neverjetno bitje na svetu. Popotovanje Cesarskega Pingvina ima vse, kar morajo imeti uspešni film. Skupinski seks, akcijo, grozljivko, bitko za otroke, boj za preživetje, dobro lokacijo, še boljše igralce, nešteto statistov, velikega zvezdnika, prepričljive prizore, romantiko in pot za življenje ter smrt. Enako dober kot Nomadi neba, enako očarljiv kot Mikrokozmos. Zares nepozaben izlet v osrčje ledeno mrzle Antarktike, kjer kraljujejo pingvini. Mojstri rekordno nizkih temperatur in ledeno mrzlega oceana, kjer uživajo. Kjer plavajo, se veselijo in lovijo ribe. Vse dokler jih ne zgrabi krvoločni morski lev. Vse dokler ne nastopi čas za popotovanje od Litije do Čateža. Čas za dolgo, naporno in hrabro pot, kjer ni časa za počitek. Ki se ponavlja iz leto v leto. Kot menstrualni ciklus. Kot noč in dan. Kot plima in oseka. Štos je namreč v tem, da se lahko mladički izvalijo samo pod točno določenimi pogoji. Samo tako kot zahteva mati narava. Zahrbtna, nesramna in podla mati, ki jim poleg mraza in snežnih viharjev pošlje še lačne ptiče. Toda pingvini se ne dajo. Enkrat je glavna mati, drugič očka, tretjič oba in tako naprej. Vsako leto znova. Vsako leto za eno jajčko. Za eno drobceno bitje. Za enega simpatičnega ter nebogljenega otročička. To ni pravljica o Snežni kraljici. To je realnost o Cesarskih pingvinih, ki bi jih posvojil kadarkoli bi hoteli. Kupil bi največji hladilnik, še večje drsališče in največje zaloge svežih morskih ribic. Samo, da bi jim bilo lepo, najlepše in najboljše. In ko se spomnim filma Five Corners iz leta 1987, filma, v katerem je John Turturro s kijem za bejzbol majhnemu pingvinčku razčesnil glavo, me ima, da bi zajokal. Glasno kot otrok. Kot Bambi, ko mu je umrla mama. Kot pingvin, ki je izgubil svojega otročička.

— iztok gartner
29.3. 2005 ob 19:58 zvezdica

V KINO SEM SI ODŠLA OGLEDATI POTOVANJE CESARSKEGA PINGUINA.FILM JE BIL ZELO POUČEN NA ZAČETKU SO TAKO LEPI POSNETKI ANTARTIKE IN MRAZA, DA TE KAR ZMRAZI V KINO DVORANI.POSNETKI SO BILI NEVERJETNI SAJ ŠE ZDAJ NE MOREM VERJETI, KAKO SO LAHKO POSNELI POSNETKE TAKO OD BLIZU, DA PINGVINOV NI MOTILO IN NISO TEGA OPAZILI, SAJ SE NEKJE SLIŠALA INFORNMACIJO, DA TI PINGVINI NISO BILI ZDRESERANI IN DA SO FILM SNEMALI KAR 9 MESECEV SAJ TAKO DOLGO TRAJA NJIHOVO DVORJENJE.PRI FILMU MI JE BILA VŠEČ TUDI GLASBA , ZATO VSEM KI SI ŠE NISTE OGLEDLI TEGA FILMA PREDLAGAM DA SI G OGLEDATE!:) :) :) LANCHI

— LANCHI
30.3. 2005 ob 13:59 zvezdica

Draga rozica!!Saj v fimu ni samo paritven postopek temeljito opisan!!Mogoce si bila v kinu z zabavno druscino in se tega ne zavedas.A tega pa filmu niso povedali : s cem se prehranjujejo, kdo so njihovi sovrazniki , koliko casa so oceanu, kaj se zgodi ce je par (mislim pingvina in pingvinko :) ) naspreten pri plesu in jima pade jajčka na tla, kako se obnasajo pingvinke ,ki zgubijo otroka in zaradi tega postanje agresivne, razmere v katerih zivijo,kako en drugega scitijo pred mrazom,.! Pa se bi lahko nasteval. Tako ,da prvo premisli kaj govoris in film resnicno poglej. Sicer pa vsak ma svoje mnenje

— FILMOFIL
3.4. 2005 ob 16:27

iztok gartner, ob tvojem (vašem) komentarju sm mela solzne oči. sploh ker so pingvini moje najljubše živali. hvala za lepe besede, nism si predstavljala, da lahko še komu pingvini isto naredijo v srcu - če bi znala pisat bi napisala identičen komentar tvojemu:)

— staša
3.4. 2005 ob 21:09 zvezdica

Sama sem se ukvarjala amatersko s snemanjem filmov, tako da vem kako to gre. Film čudovito predstavlja ledenike, kjer je posnet in to skupino pingvinov, ki imajo pred seboj določen cilj. V njem bodo vsekakor uživali vsi, ki imajo radi živali in ki se radi družijo z njimi in ki imajo radi naravo. Zgodba je lepo povezana z glazbo, ki jo spremlja, tako da je doživetje filma celotno. Mene osebno sinhronizacija ne moti in mislim da je u redu.

— Dali
4.4. 2005 ob 19:58

a kr eno sranje!

— bruhačica
8.4. 2005 ob 14:24

Pingvini so lu-lu-lu-lu-lu-lu-lu -lu-lu-lu-lu-lu-štka niii. Danes sem si film še 1x ogledal in sem spremenil mnenje. PinguRulez!

— Tibor
10.4. 2005 ob 14:14

prosm vs no da take filme ukinte!

— ocena 0.01
10.4. 2005 ob 14:17 zvezdica

Pri prebiranju Vaših cenjenih komentarjev nisem mogla mimo,da se pač nebi tudi jaz oglasila. Spoštujem vsako mnejnje,ne odobravam pa nekih kritik,ki naj bi bile podane tukaj ,neglede na izkušnje ali izobrazbo.Vsak pač nekaj ve in je o nečem podkovan,kar pa ne izkazuje pravila,da ima prav.Osebno si nisem še ogledala filma,videla pa sem nepovednih in moram reči,da me je kot starša zelo ganilo.Vsa skrb za zarod,za borbo preživetja. Pa dragi moji ,vse to smo mi,ki se borimo za naš obstoj ,za dobrobit naših otrok in nas samih,da bi in bomo še bolj poskrbeli na njih.Gledanje nekaterih se mi je iz tega vidika zdel zelo ozek.Kar pa se samega filma tiče pa sledeče.Vsi tisti,ki Vas sam dokumentarec ni fasciniral,pojdite in posnemite nekaj boljšega,pa NE tam na Havajih,ampak na Antarktiko,potem pa se javite. Veliko lepih in sončnih dni!

— Pina
14.4. 2005 ob 15:08

men je bil ta film zelo dober in res ne vem zakaj se ga vsi tako izogibate ker je bil ENKRATEN in bi si ga morali vsi ogledati lep pozdrav

— tin
14.4. 2005 ob 15:14

PROSIM VSE STARSE DA PREPRICAJO VSE OTROKE DA BI SI OGLEDALI TA FILM CEPRAV JE SINHRONIZIRAN. FILM JE ZELO POUCEN IN BI LAHKO TUDI NAREDILI KAKO PREDSTAVITEV O PINGVINIH V SOLI ALI PA BI SI KAJ ZAPISALI O NJIH PROSIM BODITEB PAMETNI IN NE IGRATI SAMO IGRICE NA RACUNALNIK IN SE KAJ NUCITE O PINGVINIH

— tin
14.4. 2005 ob 17:20 zvezdica

film me je zares fasciniral in navdusil. ima vse kar dober film mora imeti. je zares super. ze ko sem videl predfilm se bil vec kot navdusen zares.prikazuje ljubezen vztrajnost in tudi velike muke ki jih morajo prestajati pingvini.vsebuje tudi malo zalostnih trenutkov in trenutkov obupa. FILM JE ZARES IZVRSTN

— YO YO
14.4. 2005 ob 18:06

Z šolo smo si odšli ogledati film potovanje Cesarskega pingvina, ki se mi je zdel brezvezen, zdi se mi, da bi morali bolj natančno opisati njihovo življenje ne pa samo paritveni postopek. V filmu pa bi pohvalila glasbo saj se mi je zdela odlična in nekatere prizore ki so bili posneti od blizu in so bili enkrati.Vseeno pa mi film ni bil všeč. That film sux!

— Karl Kani The Lord
14.4. 2005 ob 20:01

Imate ful lepo urejeno ,film mi je bil zelo všeč !

— Maja
14.4. 2005 ob 20:12

Nesramnež kako se pa obnašaš!Film je bil zelo poučen in zanimiv grugič pa malo pazi kake besede uporabljaš ,gdor koli se že!uživajte

— Maja
15.4. 2005 ob 20:36 zvezdica

v filmu je bilo prikazanih veliko dogodkov, ki so prikazovali življenje pingvinov! videla sem kakšna nevarnost preži na pingvina, kako se hranijo, kako dolgo se prestopajo v kolonah, kako skrbijo za mladičke! filem je zanimiv in poučen!meni je bil ušeč!!!

— nuša
20.4. 2005 ob 18:07

Končno! Na tak film sem čakal.Saj so tudi pinngvini moje najljubše živali.To so lepe živalice ki živijo na Antartiki.Lušen film res!

— tomi
20.4. 2005 ob 18:12 zvezdica

Se strinjam, komi cakam, sploh pa kr me je ze od nekdaj fascinireala antarktika. Wha, upam d bo fejst, predvsem se veselim na dobre slike, dobro fotografijo, dobre farbe, ... Skratka, film k sm ga ze doug caku, he he, upajmo d me nau razocaru in pingvini so moja najljubša bitja na svetu!

— neznanec
23.4. 2005 ob 11:15

film je bil zelo zelo dober!Komaj čakam da ga spet gledam!! Samo tako naprej!!

— super
24.4. 2005 ob 20:11 zvezdica

Dokumentarec je odličen,poučen, s prelepimi posnetki in zgodbo...vse to pa pokvari porazna sinhronizacija. Slovenski jezik so spravili na najnižjo stopnjo estetskosti. Naprimer, kot da naš jezik pozna samo en izraz za majhnega otroka ("otročiček")... Malo več kreativnosti ne bi škodilo! Glasba je na na nekaterih delih malce neprimerna, drugače pa film priporočam vsem, ki jih ne moti slaba sinhronizacija.

— Vid
27.4. 2005 ob 14:38 zvezdica

Vsem, ki imate karkoli povedati čez sinhronizacijo: če je ne bi bilo, si tega čudovitega filma moj bratec ne bi mogel ogledati ker še ne bere dovolj hitro, ne bi pa si privoščila glasnega branja podnapisov, zato hvala vsem, ki so se potrudili s sinhronizacijo, čeprav je res, da je slovenščina v resnici bogatejša, kot je prikazana v filmu (Garfield je bil dosti bolje sinhroniziran!). Sicer pa čudovit film! Vredno ogleda!

— jest
24.5. 2005 ob 13:42 zvezdica

Ta film je zelooo lep, a tudi žalosten! Dotaknil se je mojega srca. Pojdite ga gledat tudi vi!

— polona močnik
20.6. 2005 ob 11:15 zvezdica

Film je zelo lep in poučen.Šele, ko vidiš ta film,se zaveš kako živijo PINGVINI.Najlepše mi je bilo, ko sem videla, kako so odrasli pingvini skrbeli za mladiče.

— tina
12.12. 2005 ob 21:07

Film je zelo dober imo. Omg zelo zanimiv. Priporočam ogled lol. :D

— Grum Andrej
14.12. 2005 ob 14:53 zvezdica

Vsem, ki želite svojim otrokom omogočiti ogled zares kvalitetnega filma, ki poleg lepih slik s seboj prinaša tudi globoko sporočilo, film toplo priporočam! Marsikdo se lahko zamisli nad požrtvovalnostjo živalskih staršev - ko bi le tudi ljudje tako gledali na svoje "mladičke".

— cesarski pingvin - carski film
23.12. 2005 ob 13:05

MEN FILM NI BIV GLIH TANAJBL UŠEČ SAM DRGAČ JE PA DOBR.VSEM IZ NAŠE ŠOLE IZ 5 PA 6 RAZREDA NM JE BIV FILM KR NEKI SAM UČITLCM JE BIV FUL DOBR!TOK DA JE MOGOČ PA RES DOBR!

— DIANA
26.12. 2005 ob 19:42

ma to je ziv dolgcas.nevem ce gremo lohka gledat kj se bol bedastga s solo v kino.s solo!zelo me moti sinhronizacija

— britney
3.2. 2006 ob 15:02

cula sam da je ovaj dokumentarac najbolji do sada...mislim da svako ko ima priliku treba da pogleda taj film...pingvini??? najljepse i najsladje zivotinje...dovoljno je samo reci:'' zivot u tisini...'' zar nisu prekrasni?

— dinka
19.3. 2006 ob 17:03 zvezdica

Krasen film. Vzemite si čas ter uživajte in sočustvujte z glavnimi junaki.

— Ivan
19.4. 2006 ob 17:43

film smo lanskoleto gledli z šolo.film je zelo lep pa tudi kr žalosten.če ob njem razmišljaš ti priteče tudi kakšna solzica. splača se ga ogledat

— tejka
10.6. 2006 ob 17:17

Nisem ravno dober kritik ampak mene je film navdušil. S tem filmom so izvajalci pokazali življenje cesarskih pingvinov. Kaj vse morajo prestati, da na koncu lahko obudijo novo življenje. Film je po drugi strani žalosten saj se vam ob pogledu na mrtvega malega pingvinčka, ki je poginil ob nevihti, mrazu ali pa mama in oče zanj nista imela dovolj hrane in sta ga pustila smaega, kar zasolzijo oči. Upam, da si boste film z veseljem ogledali!

— manca perko
5.12. 2007 ob 22:53

zelo lepo je res pingvina sem si zbrala za seminarsko res ful ful dober

— katy
5.12. 2007 ob 23:47

res lepo, ušlo mi je nekaj solz

da vam povem da res nevem preveč dobro ocenjevavati a ta film mi je bil zelo lep,če bi ga mogla oceniti bi dala: 1000000000000000000000000 in če nešteto 0. zraven.

lepo vas pozdravljan!

— -katy-

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.